neděle 10. prosince 2017

Adventní "minimalismus"...

... v naší domácnosti ve mně probudila jednak výzva obráceného adventního kalendáře, stejně jako jeden ze starších článků Krkavčí matky o tom jejím .-)

Dobrá, "hard-core" minimalista ze mě v nejbližší době nejspíš nebude (tedy ne dobrovolně), já se ráda obklopuji věcmi, které mi přinášejí radost a potěšení, byť nemají bezprostřední užitnou funkci... Ale občasné "čistky", při kterých se pěkně od podlahy vytřídí to, co už doma nemá z nejrůznějších důvodů místo, ty se mi docela líbí (a to už odmala, kdy jsem podobné akce zažívala pod taktovkou své mamky :-)). 

Na druhou stranu, musím souhlasit s tím, že když už jednou člověk domů minimalismus pustí, nebude umět přestat a bude hledat stále dokola další a další věci, které jsou doma nadbytečné... Tak kdo ví, jestli nakonec i u nás neskončíme u "holodomu"... :-))

A ty pocity, které při tom mám (takový ten povznášející pocit, při kterém se člověku lépe dýchá) jsou prakticky totožné s těmi, které údajně zažívají minimalisté :-) Ne nadarmo se říká, že čím víc toho vlastníme, tím větší starosti s tím bývají spojeny...

Letošní advent jsem tak spojila i s "očistou" našeho domova. Třídila jsem v našich šatnících, hračkách, jídelním a kuchyňském textilu, ale rovněž ložním povlečení či osuškách a ručnících.

Část již nepoužitelných věcí skončila v kontejneru (tam třeba skončila hromada děravých ponožek, ale také staré kosmetiky, šampónů...), část u známých, většinu jsem však na několik etap odvezla do charitativního obchůdku Adry. Proč přeplňovat domácnost věcmi, které nepoužíváme, ale jsou v dobrém stavu a mohly by více posloužit jinde? 

Třídila jsem tak hodně, že se mi podařilo vyprázdnit celou jednu komodu v ložnici, velmi výrazně zredukovat obsah v té druhé s ložním prádlem a splnit tak svůj sen o změně uskladnění ručníků a osušek v horní a spodní koupelně. 

V té horní totiž díky tomu konečně došlo na plán upravit jednu z polic v nice vedle sprchového koutu, která dříve sloužila jako přebalovací pultík. Instalací otevřených skříněk se zde povedlo lépe využít prostor až ke stropu a zajistit, že budeme mít všechny ručníky s osuškami pěkně po ruce.


Jak to máte s minimalismem u vás doma? Jste spíše "křečkaři" nebo "holobyťáci"? .-)

Krásnou druhou adventní neděli

A.

16 komentářů:

  1. U nás se nic zbytečného nenajde - najela jsem na tento styl po stěhovánía plně mi to vyhovuje.Koupím - li mermomocí něco nového - musím stejný kus starší dát pryč.Pak je doma stále pořádek.hezké dny Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to bych asi nedokázala. Ale obdivuji, když k tomu má někdo jiný odvahu :-) Krásné adventní dny A.

      Vymazat
  2. Milá Aničko, já jsem tak někde uprostřed :-). Minimalismus mi moc vlastní není, mám vždy pocit sterilního domova,kde nikdo nebydlí,ale "křečkař" také nejsem :-D.
    Koncem roku dělám spíše "úklid" vlastní duše než ten domácí. I když ne nadarmo se říká, že když má člověk potřebu udělat velký úklid doma, v hloubi duše si vlastně potřebuje "uklidit" uvnitř sebe sama. Je to čas od času potřeba....a když se tím fyzickým udělá navíc radost někomu potřebnému, je to o to lepší! Krásný večer :-). ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazo, ono nás "středových" asi bude nakonec převaha, jak tak pročítám všechny komentáře :-) Na tom spojení "úklid doma - potřeba uklidit uvnitř sebe" asi opravdu něco je... No, jsem ráda, že mám zase trochu víc uklizeno - na všech frontách :-))) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Milá Aničko,já si dělám očistu na jaře,co rok nenosíme to vytřídím a buďto do kontejneru nebo rozdám.A vždy mám takový dobrý pocit .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti a víte, že já taky? :-) Příchod jara mě vždycky nabije takovým optimismem a elánem, že i ten úklid si pak přímo užívám :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, minimalista ze mě určitě nebude. Nerada vyhazuji věci, se kterými se pojí mé vzpomínky (týká se to oblečení i různých věcí), vše se mi hodí (nebo bude hodit?), ale pravdou je, že v poslední době se snažím to své okolí "vyčistit." Přehazuji z jedné hromady na druhou a snažím se sama sobě vysvětlit, že to opravdu nepotřebuji, neobléknu, nepoužiji... A jak píše ZaZa, mám pocit, že si uklízím i ve své duši. Na druhou stranu, líbí se mi, když je útulno, milo a to bez nějakých těch "zbytečností" asi nejde. ;-) Pohodový den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mě by to taky u Tebe hodně překvapilo :-) Ani nevíš, jak Ti s těmi milými "zbytečnostmi" rozumím... :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  5. Minimalusmus se mi líbí, ale nikdy nebudu mít jako někdo třeba 30 ks oblečení. Pár věcí a holý byt. Prostě mám ráda svoje věci. Také nevyhazuji oblečení, které jsem neměla rok na sobě. Zrovna loni jsem začala po cca 15 letech nosit zimní kostkové laclové šaty (našla jsem je u našich v šatně). Kupovala jsem si je někdy na škole nebo těsně po ní. Už si je sice nevezmu s pounčocháčema, ale s legínama (přece jenom šaty těsně pod zadek se silonkami se už nenosí a v práci by to nebylo zrovna OK). Vůbec jsem začala nosit více sukně v zimně. Asi to bude vlivem kolegině a hlavně toho, že se teď dělají tak krásné teplé punčochy. Ale na druhou stranu nikdy jsem neměla skříně, které by přetékaly oblečením. Mám sice více oblečení než .... ks, ale většinou je všechny vytáhnu. Nám oblečení jak sezoni, tak celoroční, domácí i venkovní. Snažím se i letní šaty nosit s tričkme v zimně. Občas jsem koupila něco zbrkla, ale poslední cca 10 let přemýšlím o tom co si koupím. Takže jdu do krámu, kouknu, když se mi to líbí tak to většinou nekoumí, ale jdu domů a rozmyslím si to. Většinou si to nekoupím, neb zjistím, že to nepotřebuji a že mám doma něco podobného. Dětem kupuji oblečení tak, aby je mohli dědit - což je trochu komlikované když mám holku a pak kluka, ale jde to. Prostě občas koupím té mojí cácorkce klučíčí mikinu, tepláky nebo pyžamo. Snažím se, aby oblečení neměli moc a co nenosí posílám dál. Vyhýbám se slevám. Ložní povlečení mám už od začátku max. 3 ks pro každého. Kosmetiku moc nekupuji. Snažím se domácnost minimalizovat, ale někdy to opravdu nejde. Zrovna minulý týden jsem dočela knížku Falešná Pařížanka od N. Boudové. Tak jede v minimalusmu a pomalé módě. Docela inspirativní.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, díky za komentář. Zaujalo mě slovo "minimalusmus" - s tím se setkávám poprvé, to je nějaký nový terminus technicus obsahově odpovídající minimalismu? Jinak pokud jde o oblečení, tak s tím já mám trochu problém... i když v poslední době toho už tolik nepřikupuji... je to teď trochu jiné, než když jsem pracovala v kanceláři ve velkém městě a chodila mezi lidi jako lektor, to jsem se fakt vyřádila :-) V době před dětmi jsem si toho oblečení nastřádala na dalších 20 let dopředu... Naštěstí vůbec nemám pocit, že by něco z toho, co v šatníku mám, i staršího, nějak zásadně odporovalo současné módě. S tím "děděním" věcí u dětí to máme velmi podobné. Dost toho Jirka podědí po Viki, ale mám ráda, když je žena ženou, takže se snažím do šatníku Viki zařazovat i vyloženě holčičí záležitosti, které u Jirky neuplatníme (i když občas by Jirka rád dědil i ty Viktorčiny šaty .-)) Ložní povlečení se mi podařilo redukovat až nyní, dříve bych mohla zásobovat všechny sousedy v okolí .-) Díky za tip na knížku, mrknu .-) Krásný večer A.

      Vymazat
    2. Aničko, né že by ta moje cácorka měla jen klučíčí věci - má hodně holčíčích. Ráda nosí šaty, sukně, samozřejmně má holčíčí trička. Teď si oblíbila leginy a krátké laclové kalhoty. Spíš jsem to myslela tak, že kupuji tepláky, některé mikiny a zimní kalhoty v neutrálních barvách. Také má jednu bundu vysloveně holčičí, kterou tahá a pak má náhradní např. v černé barvě bez ozdob. Pyžama máme jak holčičí, tak klučičí (občas na kluky mají daleko hezčí materiál i obrázky jako např. z CaA pyžamo šedý hořejšek s vlkem a černý spodek - prostě takové by se líbilo i mě)a kupuji je oběma stejné a pak je sranda je pozorovat. Letos od Ježíška dostanou stejná pyžama s Tchiba a jelikož mi padne velikost 170, tak jsem si ho objednala také. Takže budeme mít všichni tři stejné pyžamo - bohužel velikost na manžela neměli.
      T.

      Vymazat
    3. Myslím, že to máme hodně podobně. Prostě jdeme cestou kompromisů :-) Krásný den A.

      Vymazat
  6. Uprimne zavidim ten uklid a poradek, ja jsem rada, ze ted stiham zaklad, ale domacnost by to potrebovala. Zbavovat veci, ktere doslouzily, mi problem nedela, ale nedovedu si predstavit, ze bych si nedelala radost drobnostmi, ktere sice nejsou prakticke, ale i tak mi delaji radost. Ale kdo vi, treba k tomu jednou dojdu:-). Pekne dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, pokud bych nevěděla, kam dřív skočit, nehrotila bych to. Ale protože mám teď pracovně volněji, užívám vám si všechno, nač by normálně nebyl čas... :-) S tím přístupem k minimalismu to máme hodně podobné .-) Krásný večer a.

      Vymazat
  7. Já se přiznám, jsem sběrač věcí a kramářka. je mi líto něco vyhodit, ve všem vidím toho člověka co mi to dal, nebo příležitost, ke které jsem to koupila..........chjo, ale čas od času mám potřebu pročistit prostor, ale pak to většinou brzy hledám. co s tím? léčit se?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jsi první svého druhu, která se tu přihlásila :-) Ale já Ti trochu rozumím... Léčit se? To není třeba, pokud nemáš obrovské skladovací prostory nebo nafukovací dům, pak je jen otázkou času, kdy Tě situace sama donutí třídit a poslat dál, co už se domů nevejde... :-) Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna