neděle 20. prosince 2015

Kulinářské vánoční dárky...

... vyrobené na poslední chvíli, mohou často u obdarovaných zaznamenat větší úspěch než dlouho dopředu vybírané kupované dárky. Hlavně muži dokáží vhodně zvolený "jedlý" dárek velmi ocenit :-)

Předloni jsem svému otci přibalila k vánočnímu dárku lahodné cookiesky a měli jste vidět, jaká o ně pak byla pračka (mamka i babička chtěly taky :-)). Letos jsem se rozhodla zrealizovat nápad na nakládané hermelíny. Darujete-li je zabalené v krásné retro sklenici a trochu si pohrajete s barvou a strukturou ingrediencí, které k hermelínům do sklenice přidáte a se štítkem či etiketkou, kterou ke sklenici připevníte, vyrobíte dárek k pohledání :-)



Kromě hermelínů, které přepůlíte podélně, potřebujete na kolečka nakrájenou cibuli, česnek (vcelku i rozmačkaný), chilli papričky či feferonky, černé olivy, koření dle vlastních chutí (já použila snítky čerstvého tymiánu, sušené provensálské koření, sladkou papriku a pepř čtyř barev), olivový, případně olivový a slunečnicový olej, sůl.



Nakrájené hermelíny potřeme na řezné straně rozmačkaným česnekem se solí, posypeme sladkou paprikou, provensálským kořením a poklademe na kolečka nakrájené černé olivy. Složíme zpátky dvě půlky hermelínů dohromady. Na dno sklenice vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a dále vkládáme "sandwichový" hermelín a znovu proložíme cibulí atd. podle velikosti sklenice. Kolem hermelínů vložíme do sklenice chilli papričky či feferonky, černé olivy vcelku, snítky čerstvého tymiánu či jiného koření a kuličky pepře. Vše zalijeme olivovým olejem či z části olivovým a z části slunečnicovým olejem. Uzavřeme a necháme zrát. Jak dlouho, to hodně závisí na našich chutích a existuje celá řada protichůdných názorů. Minimálně však pět dnů v chladu, při pokojové teplotě to bude o dost méně :-) Na termín spotřeby je také poměrně hodně protichůdných názorů a hodně se to bude odvíjet od stáří zakoupených hermelínů, i způsobu uležení (teplo versus chlad). Nejlepší prý jsou ale zhruba po týdnu (při uležení v chladu).

Jak se vám líbí? A obdarováváte "jedlými" výrobky také své známé a blízké?

Krásný den

A.

8 komentářů:

  1. Aničko, máme to stejně. také jsem o víkendu chystala hermelínky pro mužskou část rodiny. Jsou to dárečky k nezaplacení a pány potěší. Obzvláště to tom sladkém vánočním nářezu. Přejí krásné a klidné vánoční dny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsem zvědavá, jaké budou u nás ohlasy. Dělám je totiž poprvé :-) Také Ti přeji krásné Vánoce, bez stresu, v poklidu a příjemné náladě A.

      Vymazat
  2. Mňam, to můžu taky. Zkusím podle tebe. ;-)Občas dávám "jedlé" dárečky: opražené ořechy, oříšky... s medem, domácí müsli. Ale není to pravidlem. Poklidný předvánoční čas. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak snad to klapne. Dělám je totiž letos poprvé :-) A.

      Vymazat
  3. Aničko, vypadá to naprosto luxusně, já bych rozhodně takový nádherný dáreček uvítala :)
    Měj krásný adventní čas, Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, tak to mě moc těší, že se Ti líbí. Snad si na nich obdarovaní i pochutnají :-) Krásné poslední adventní dny i Tobě A.

      Vymazat
  4. S tím nakládáním jsi mi připoměla, že chci mít na silvestra pěkně uleželé utopence, tak abych už pomalu začala. A jinak- letos se chystám udělat těsně před svátky francouzské škvarečky-rilettes- a obdarovat ochutnávkou své bližní.
    Přeju ti krásné vánoční svátky. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, ano, ano, utopence máme doma taky moc rádi. A tak dlouho jsme je nedělali... že bych taky něco naložila, abychom do čeho měli kousknout na Silvestra? .-) A francouzské škvarečky... to neznám, musím se poptat ségry (žije ve Francii léta, tak by je také měla znát). Krásné Vánoce a ať Tvé letošní kulinářské dárečky mají úspěch! A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna