... je nejen velmi zdravá, ale také velmi chutná. Alespoň u nás doma měla pomazánka vyrobená podle receptu Lenky Jeřábkové téměř u všech úspěch. To téměř se týká našeho Jirky, který česnek (jež je nedílnou součástí pomazánky) zatím moc nemusí a nijak mne to nepřekvapuje. Vzhledem ke svým dvou a půl letem má na to ještě nárok. Bez česneku by však neměla pomazánka ten správný šmrnc.
Lenka mi recept poslala mailem jako reakci na karbanátky z červené řepy a mě nedá, abych se o něj s Vámi také nepodělila.
Co na pomazánku potřebujete?
- 6 bulviček uvařené červené řepy (půlku na struhadle nastrouháte jemně, půlku nahrubo),
- hrst vlašských ořechů (nasekáte na středně hrubo),
- sáček sušených švestek (nasekáte na středně hrubo) - možná trochu překvapivé, ale řeknu vám - sušené švestky se podle mě s červenou řepou opravdu hledaly... výborně k sobě jdou,
- kelímek zakysané smetany,
- sůl, pepř, česnek (2 stroužky rozetřít).Vše smícháme a necháme do druhého dne odležet v lednici, aby se chutě propojily. Podáváme s pečivem.
Já jsem dělala pomazánku jako rychlovku na večeři, na odležení jsem jí tedy nedala tolik času, kolik by si asi zasluhovala. I přesto však chutnala.
Lenka doporučuje pomazánku (či salátek, jak chcete) použít třeba na jednohubky či silvestrovské chlebíčky. S jednohubkami ozdobenými kouskem kozího sýra a vlašským ořechem pak ohromila při rodinné oslavě :-)
A co Vaše oblíbené pokrmy s červenou řepou? Dáte nám ostatním také nějaký tip na svou oblíbenou mňamku?
A.
Aničko, řepu můžu! :-) Asi stejně jako kysané zelí :-D Mňam!
OdpovědětVymazatDělám sterilizované hlávkové zelí s řepou. Carpaccio z řepy, rukoly, balzamika a sýru také nemá chybu. Strouhám ji do zelených salátu (ach ta barva:-)), pečená se zakysanou smetanou..... a v neposlední řadě polévka - krém z červené řepy s chilli nebo zázvorem, rajčaty a také se zakysanou smetanou:-)
No, to jsem si zase nadělala chutě, tak mám aspoň nápad na víkend:-)
Lucko, díky za komentář... po kterém se mi sběhly sliny na všechny ty dobroty, o kterých píšeš :-) Krásný večer A.
VymazatAch my řepofilové. :D To jsi mi, Andulko, nemusela dělat takové velké PR, ale tak, třeba to zachutná i někomu dalšímu... :D Ps. Dá se to udělat i ze syrových bulviček. Příteli jsem zapomněla sdělit ten malý nepatrný detail o UVAŘENÉ řepě, tudíž z toho v jeho režii vznikl křupající salátek...Mě braly mory, že to nikdo nebude chtít jíst a on z toho stejně před hosty vyšel jako král, protože z toho udělal tu módní "raw záležitost". :D Ach, ti muži, ti neprohrávají. :D
OdpovědětVymazatLeni, já jsem jen nechtěla "pučit" jen pro sebe něco, co nám doma zachutnalo a co by mohlo nadchnout i někoho dalšího :-) S tou uvařenou řepou - já pomazánku také dělala ze syrové (doma totiž občas děláváme i salát z červené řepy s jogurtem a rozinkami a do něj dáváme právě syrovou řepu, tak jsem to tak začala dělat a až později mne napadlo podívat se, zda jsi řepu dopředu neuvařila :-) Vyřešila jsem to nakonec tak, že jsem salátek na chvíli ohřála v mikrovlnce a to možná přispělo i k tomu, že nemusel být ani tak dlouho uleželý, chutě se propojily dříve. A s těmi chlapy - souhlasím, oni to v kuchyni vždycky umí dobře "skoulet" a vyjdou z toho jako králové :-)
VymazatJa robím rada sledké veci, naposledy brownies, viď môj blog :-)
OdpovědětVymazatPomazánku sa chystám vyskúšať, milujem červenú repu - cviklu.
Prajem pekný víkend,
A.