čtvrtek 6. prosince 2018

Babičky to prý uměly...

... dobře. Mimo jiné i o tom povídala paní doktorka Jana Čepová ve včerejším zajímavém rozhovoru s Lucií Výbornou na Radiožurnálu. 

Lékárny nebyly na každém rohu ulice a tak když přišlo chladné období a nachlazení, musely si naše babičky často vystačit se zdravým selským rozumem a tím, co jim poskytla zahrádka nebo co našly volně v přírodě.

Všechno jde sice kupředu, někdy ale nezaškodí i malé ohlédnutí zpátky. My to tak občas děláme a spoustu "babských rad", které jsme si z našeho dětství s mužem vybavili, používáme i dnes :-)

Nad prevenci není - snažíme se tak v průběhu celého roku otužovat. Třeba výlety do hor nebo pravidelné procházky v teplém i chladnějším počasí. Osobně v tomto ohledu vnímám velmi pozitivně i své časně ranní běžecké tréninky. Do terénu vybíhám i v tomto období pravidelně 4krát do týdne.



Kromě malé zdravotní indispozice během mého pobytu ve Francii, kterou z velké části přičítám kombinaci celodenního pobytu na venkovních představeních v teplotách kousek nad nulou a s malým odstupem času po sobě nasazených antibiotik kvůli zašitých ran po extrakci 3 zubů moudrosti, si na mě zatím žádný bacil (klepu na dřevo) nepřišel :-)

Sama pravidelně každý den už téměř rok zařazuji do očisty těla i cca 2minutové otužování celého těla pod studenou sprchou. Mám radost, když zbytek rodiny sebere odvahu a občas to se mnou zkusí taky - u dětí úplně stačí i sprchování nožek do výšky lýtek či kolen .-)

Základ naší imunity ale leží v našich střevech. Před pár měsíci jsem tak pořídila keramickou nádobu na kvašení, ve které si připravujeme pravidelně každé 1 - 2 týdny vlastní kvašenou zeleninu.

Viki a já bychom se po ní mohly utlouct, muž ji toleruje a Jirka se (zatím) kroutí, když ji dostane na talíř. Ale k tomu, abychom ve svých střevech udrželi zdravou mikroflóru, by měla stačit pouhá jedná lžíce kvašené zeleniny denně. A to přeci zvládne úplně každý, i náš Jirka, který svou lžíci kvašené dobroty bere jako nutné medicínské zlo .-)

A když se i přesto objeví příznaky přicházející virózy - osvědčil se nám bylinkový čaj. Rádi při těchto případech sáhneme po heřmánku nebo šalvěji (na šalvěj nedáme dopustit při bolestech v krku, výrazně nám ale zkracuje i délku rýmy, nesmí se však užívat dlouhodobě). 

S oblibou sáhnu v tomto období i po různých směsích bylin a šípku (kromě šípku např. bezový květ, lípa, mateřídouška, tymián, meduňka, máta, fenykl...). Některé máme i v "tekuté" podobě jako bylinkové sirupy. Pokud mám diviznový květ, ráda z něj dělám výborný diviznový sirup proti kašli.

A málem bych zapomněla na naši cibulovou medicínu, kterou v nouzi nejvyšší ještě prokládáme česnekem (přidáváme rozmačkaný stroužek česneku přímo do talíře s podávanou polévkou) :-) Cibule i česnek jsou považovány za výborné přírodní antibiotika. Chybí nám snad už jen křen .-)

Ráda bych letos s dětmi vyzkoušela i pravidelné saunování ve vyhlášené podhorské finské sauničce v Komorní Lhotce. Myslím, že to pro nás všechny bude skvělý zážitek.

S jakou obranou a zbraněmi proti bacilům vyrážíte do "boje" vy? .-)

Krásný den

A.

14 komentářů:

  1. Aničko, já už jsem Ti myslím o tom psala, že si suším ze zahrady a vařím z bylinek všelijaké sirupy,medy atd.A saunu jsme si před léty pořídili domů a je fajn.Hezký zbytek dne Ti přeji.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vzpomínám si. Tu sauničku doma Ti závidím. Užívej! A.

      Vymazat
  2. Anička, dnešný príspevok som si prečítala s veľkým záujmom (tým nehovorím, že ostatné príspevky so záujmom nečítam ... hi hi) a našla som v ňom veľa inšpirácií ... Odporúčam ho ako povinné čítanie všetkým mamičkám s malými deťmi ... :) Mnohé z tvojich zvyklostí dodržujem aj ja, najmä tú kvasenú zeleninku, bylinkové čaje, horšie je to už s otužovaním a s pohybom. Ale na prechádzky sa snažím chodiť pravidelne ... Tiež nebývam často chorá a pripisujem to môjmu spôsobu života ... A to otužovanie by som mohla začať praktizovať ... zatiaľ tým "detským" spôsobom ... veď na začiatok ... :) Anička, maj pokojné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, děkuji za milý ohlas. Pokud jde o to otužování - možná by ta "dětská verze" opravdu byla řešením právě pro Tebe. No vyzkoušej a uvidíš :-) I Tobě krásné dny A.

      Vymazat
  3. Aničko, když jsem byla na mateřské, tak jsem s dětmi chodila za každého počasí ven (tedy skroro vždycky, vyjímka bylo -10C do cca 1,5 roka dětí nebo když padaly tratary). Toto mě teď bohužel schází. Přes týden to nestíháme. Tedy abych nekecala - od jara do podzimu, kdy se dá sedět na zahradě jsme tam skoro každý den, pak už to nejde. Děti občas jdou z družinou nebo dědou odpoledne ven a se mnou každý víkend po o máme kratší či delší zravotní procházku nebo celodenní sobotní výlet. Snažím se, aby jedli zdravě - jablíčka, pomeranče, ale i kvalitní svačiny. Přes zimu vařím silné vývary nebo jiné polévky. Polotovary moc nejíme a také uzeniny nejsou u nás na denním pořádku. Snažím se vařit jak nejlépeto jde. Bohužel na kysanou zeleninu děti nejsou a tak to doháníme jinak.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, to dovedu pochopit, že je těžké vyrážet ven i přes týden, pokud už si v pracovním zápřahu a vracíš se třeba pozdě z práce, do toho ještě nějaké kroužky. My si to jako rodina snažíme nejvíc vynahradit během pátečního odpoledne a víkendu. Ale občas se daří vyrážet i během týdne a taky se snažím minimalizovat popojíždění autem (někteří rodiče z naší obce své děti vozí každý den autem, taková kratší ranní procházka cestou do školy a pak odpoledne zpátky domů je ale taky příležitost, jak se dostat alespoň na chvíli ven na vzduch). Snažím se ty příležitosti hledat. Už jsem se dostala tak daleko, že když jsem si vzpomněla, že bych něco potřebovala z galanterie v sousední obci (cca 4 km od nás) a kromě toho nic jiného, tak jsem nestartovala auto, ale pro tu věc jsem si prostě doběhla :-))) Byla jsem ECO i fit :-)) Ve školce a v družině se paní učitelky s dětmi taky snaží pravidelně vyrážet ven a jsem za to moc ráda. Potřebují to jako sůl (pokud teda není nějaká smogová situace). S těmi vývary díky za připomínku. Během zimy je na ně musíme víc myslet. S tou kysanou zeleninou je to škoda, ale věřím, že každému nejede. Opravdu ale věřím, že třeba kysané zelí je takový malý zázrak české kuchyně, takže se našeho Jirku snažím k té jedné lžíci směsi kvašené zeleniny denně hodně motivovat. Mám pocit, že právě on je totiž momentálně nejslabším článkem naší rodinné imunity (i když se zatím statečně drží a odolává :-)). Tak hlavně zdraví a pohodu během adventu :-) A.

      Vymazat
    2. To chození do školy pěšky závidím. Bohužel u nás se to bez auta neobejde. I když bydlíme ve městě, tak nejblížší škola je 3 km od domu. Do toho já jezdím do práce na druhou stranu města. Jednou jsme to bez auta zkusili. Dojít na trolejbus, dojít ke škole a já pak na autobus a do práce busem. Od domu do práce to trvalo cca 1 hod a 15 min. Autem to dávám za cca 20 min. Takže jednoznačně vyhrálo auto. Je to smutné, ale je to realita.
      Jinak znám maminky, které děti do školky cca 500m vozili autem a to byly doma na mateřské z druhým dítětem.
      Dnešní doba je taková. Vozit děti i 200m autem, chodit nejlépe do nákupních center či heren a min. chodit na procházky. Pak se diví, že děti jsou stále nemocné.
      T.

      Vymazat
    3. Terko, důvodům rozumím. My to tak daleko nemáme a místo mého výkonu práce = domov, o to to mám jednodušší. Možná by stálo z té cesty do školy pěšky nedělat každodenní celoroční pravidlo, ale spíš to zařadit jen do některých období (třeba pozdní jaro nebo začátek podzimu) 1 - 2 krát týdně pro zpestření. Byl by to takový kompromis a určitě krok dopředu. Pohodový další adventní týden A.

      Vymazat
  4. Aničko máš naprostou pravdu a jdete v rodině tím správným směrem. V době, kdy se na nás valí ze všech stran chemické prostředky, bychom se měli všichni ochraňovat co nejvíce sami. Když to fungovalo kdysi, tak proč by nemohlo dnes? Zrovna je u nás od úterý vnuk, měl rýmu jak trám. Vařila jsem čaje bylinkové, střídala s rakytníkovým sirupem (vlastní), s medem (od souseda včelaře) a ač vždy rýma trvá 7 dní nebo týden :o), za dva dny byla na velkém ústupu.
    Na kvašenou zeleninu nedám dopustit, již mám připravené skleničky jako dárky pro kamarády. Jen to otužování studenou vodou nedávám :o), to běhání také ne, to bych asi umřela.
    Jen tak dál, je vidět, že se ti vše osvědčuje.
    Ál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, děkuji za komentář i povzbuzení do toho pokračovat dál :-) A k tomu běhání nebo utužování studenou vodou - myslím, že nemá smysl věci lámat přes koleno. Každý si musí najít vlastní cestu. Není jen jedna jediná možnost - pro řadu lidí je navíc třeba klasická svižnější chůze zdravější než běh. Otužovat se dá i tím, že člověk chodí ven přiměřeně oblečený a nebojí se vyrazit na vzduch i v chladnějších dnech... Věřím, že kdo chce, tak si to "své" určitě najde. A o Tebe se nebojím vůbec :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  5. Aničko, již jsem také psala, že se snažím doma prosazovat zdravější způsob léčení a posilování imunity. Konzumujeme hodně česneku, cibule, já si v tomto období vařím "čaje" ze zázvoru, skořice + bylinek (+ med, citrón), zbytek rodiny bylinkami "pohrdá". I se snažím trochu zdravěji jíst. Vlastní zelí již konzumujeme a nádobu na kvašenou zeleninu mám také objednanou, těším se na experimentování. ;-)
    Je prima, že se nechá i Jiříček přesvědčit. "Moje" děti ve škole moc zeleninu nejedí. V jídelně se jim snaží připravovat různé saláty a děti je odmítají. Překvapilo mě, že nechtějí ani kompoty. Asi to z domova neznají... Na vycházky také chodíme každý den, ale někteří rodiče se diví, že chodíme i za horšího počasí a nedokáží je ani řádně vybavit vhodným oblečením!
    Máte v plánu nějaký výšlap?
    Mějte se príma. :-)
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky moc za komentář a připomínku toho zázvoru. Když jsem příspěvek psala, úplně mi vypadl z hlavy (možná proto, že na něj už dlouho nepřišla řada :-)) Ale je to tak, taky používáme jako rychlou a moc dobrou medicínu :-) Jsem zvědavá, jak se Ti bude kvašení ve kvašáčku líbit. My už jsme si hezky navykli a už i ta příprava je taková rychlovka :-)

      Pokud jde děti a zeleninu - jsem ráda, že zrovna těm našim zelenina i ovoce chutnají. I když Jirka třeba moc nemusí některé exotické ovoce (citrusové plody obecně, raději má naše jablka a hrušky). Kompoty u nás doma ale taky nemíváme. Ale když jsou u našich, tak si je užijí s babičkou, která je ještě pořád dělá :-)

      Pokud jde o oblékání - tak tady trochu bojuju s Viki. Ona sice oblečení s sebou navenek má, ale je často lenivá se převlíkat (protože ostatní to taky nedělají a nechce být poslední...). Tak pak raději mrzne. I když už je to trochu lepší, jak je starší a starší.

      Pokud jde o toho Jirku, zrovna dneska jsme spolu přišli na takovou zajímavou metodu, jak mu to pojídání kysané zeleniny zpříjemnit - říkám mu (a přitom na lžíci podávám kysanou zeleninu): "Jirko, připravila jsem pro Tebe skvělý čerstvý chlebík namazaný pomazánkovým máslem a nazdobený rajčátky ze zahrádky a zasypaný hromadou té dobré pažitky, co máš rád". A on hned pochopil, zavřel oči a začal tu zeleninu v ústech žvýkat a povídá: "Je to tak moc dobré a čerstvé, dám si ještě kousek" :-))) Není nad pozitivní myšlení!

      K Tvé otázce - chtěla jsem, ale tento víkend nám to nevyjde. Muž se ne rtech něčím osypal (asi alergická reakce na vlašské ořechy) a necítí se dobře, tak jsme si udělali jen kratší výlet po okolí. Na zítřek nehlásí moc příznivé počasí a hlavně silný vítr, tak do hor to asi taky moc nebude. Ale to víš, ráda bych a stále věřím, že ještě do konce roku nějaký ten kopeček zdoláme .-)

      Krásný víkend A.

      Vymazat
  6. U nás se snažím do holek cpát ovoce a zeleninu, ale moc se mi to nedaří. Zelí nakládáme, ale to ji také jen dospěli. Kvasak mam, ale zkousela jsem zatim jednou. Z ovoce projde jablko, hruška, banán a to ještě pidi množství. Zelenina tak vařena mrkev v polévce. Premlouvam, vyhrožuji,motivuji, aranžuji a nic. Nachlazení řeším homeopatiky, také cibulí, rakytníkem. Na kašel do aromky jedlovy olej. A sirup ze smrkovych vyhonku ( z lekarny). A z lekarny jeste od fi energy drags imun, je to čistý vytazek ze stromu prirodni. Vlastní bezový sirup piji jen já, holky ho odmítají. Leky se snazím nepouzivat cca 3 roky. Přijde mi, že je to na imunitě znát. Chození do školy pěšky chci moc, ale moc se mi to nedaří kvůli "časovému optimismu". Jsem chronický nestíhač, takže skáču do auta 5 minut před zvoněním. Pesky se nam to povedlo párkrát, ale celou cestu cca 1km jsme utíkali. Takze jsem ta hrozna matka na rodicaku, co jezdi autem ;-) Musím si dát novoroční předsevzetí :-). Dle tvého článku mame opravdu co dohánět. Chození ven za každého pocasi je super, na me se vždycky snese sprška od otce a babičky holek, kam je to chci chudinky tahat, že budou z toho větru a sloty nemocné. Mam pocit, že rymu dostanou nejčastěji, když jim to babička "naordinuje". S družinou také chodí denně a většina děti tam jde v tenkých leginach, co je v nich ve třídě. Já ji dávám softshellky a je tam skoro za exota, ale vzhledem k tomu, že jsem doma, zustava v družině dele jen občas. Pohodový advent ve zdraví. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky za sdílení osobní zkušenosti. Kvašák určitě doporučuji využívat častěji a zkusit alespoň 1 lžíci kvašené zeleniny denně i u dětí. Minimálně těm školou povinným už se dá vysvětlit, proč je dobré tuhle "medicínu" absolvovat a že je to jen trošinka. Je škoda, že dětem čerstvé ovoce a zelenina moc nejedou. Není to jen o vitamínech a minerálech, ale taky o vláknině, kterou obsahují. Byly zvyklé jíst ovoce a zeleninu, když byly menší? Pro naše děti je to přirozená věc, nad kterou se vůbec nepozastavují. Jen Jirka má trochu odstup od citrusových plodů a sám od sebe by si je nevzal. Vynahrazuje si to ale nad míru našimi jablíčky, hruškami a dalším "původním" ovocem, takže to moc neřešíme. Za rakytník díky - mám ještě pár zamražených kostek rakytníkové šťávy z loňska, začnu zase přidávat dětem do pití :-) Na sirup ze smrkových výhonků se chystám každý rok (už asi 5 let po sobě) a stále není... tak třeba jej konečně vyrobím příští rok :-) S našimi babičkami větší problém v tomto ohledu nevnímám - tu z mé strany dobře znám a pokud jde o procházky venku a výlety po horách, myslím, že jsem z dětství proškolena dobře :-) A manželova mamka k nám jezdí párkrát do roka zdaleka a navíc spíš v teplejším období, takže nemá příležitost, pokud by chtěla protestovat :-) Ať jste zdraví! Hezké adventní dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna