sobota 3. listopadu 2018

Puy du Fou...

... pro mě představuje zážitek, ke kterému se ve svých vzpomínkách budu vracet ještě hodně dlouho.

Je to jedno místo, na kterém jdete během jednoho (nebo několika po sobě následujících) dnů doslova z jednoho představení do druhého. Navštívili jsme je v západofrancouzském městě Les Epesses minulou neděli.


Ještě nikdy jsem nic podobného nezažila. 

Obrovský park, ve kterém jsou na různých místech vybudovány a instalovány bohaté a technicky velmi dobře propracované kulisy. Kulisy, před nimiž se během představení odehrávají dojemné lidské příběhy. Často vycházejí z reálného historického pozadí.

Po vstupu do areálu vás navíc uvítají stylové retro obchůdky a i dále v areálu pak člověku nedalo zastavit u šikovných řemeslníků - tu u kováře, tu u sochaře, tu u pekaře...








Během pár hodin se tady zúčastníte boje v římské aréně, nájezdu Vikingů, dobývání středověkého hradu, ocitnete se uprostřed občanské války (otáčivé hlediště u tohoto představení vás do děje vtáhne ještě hlouběji), poznáte tři mušketýry v akci, obdivujete ptačí "tanec" v kulisách zříceniny starého hradu... ale taky se třeba ocitáte na palubě lodi uprostřed rozbouřeného oceánu...












Slovy se dojmy těžko popisují. Ale věřte, byl to opravdu velký zážitek, který si užívali jak dospělí, tak malí. Podmanivá hudba, zajímavé efekty, hezké kulisy, zapojení zvířat, akrobacie, herecké výkony... vše promyšlené do posledního detailu. Tak alespoň nakoukněte na stránky Puy du Fou - jsou tady hezké krátké ukázky jednotlivých představení.







Jen ta zima, kdyby taková nebyla. Většina představení se odehrává pod širým nebem. Teploty se pohybovaly kolem 5 - 10 stupňů a pozdě odpoledne navíc několikrát sprchlo. To není úplně příznivá kombinace. Prodejci občerstvení se ale navzdory tomu trochu nesmyslně soustředili na prodej zmrzliny a ledové tříště než něčeho teplého do žaludku (třeba dýňové polívky, když je ten podzim :-)) Muselo se to tak chtě nechtě někde projevit... (o to víc obdivuju na teplotní poměry celkem spoře oděné herce).














Tak jsem si kromě krásných zážitků z tohoto dne odnesla navíc i pořádnou francouzskou rýmičku a kašel (po 3 vytrhaných osmičkách a 2 týdnech antibiotik, které jsem kvůli šití ran těsně před odjezdem do zahraničí dostala, byla má dlouhodobě budovaná imunita zase na bodě mrazu... ale věřím, že mě po návratu domů naše domácí kvašená zelenina brzy opět srovná "do normálu" :-)

Po pár chladných dnech se ale naštěstí oteplilo a ukázalo se (stejně jako doma) sluníčko a my tak se sestrou opět o kousek pokročily, pokud jde o její zahradní plány... jsem ráda, brzy se už budeme vracet zpátky domů .-)

Krásné dny 

A.

8 komentářů:

  1. Som nadšená z Vašeho putovania a zážitkov.Do Angers kde sa nachádza úžasná tapiséria zo stredoveku sa chystám už mnoho rokov ale neviem,neviem (mám už 70 ).Srdečne pozdravuje Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mariannko, děkuji za komentář. Moc mě těší, že se vám mé poslední příspěvky se zážitky z cest ve Francii líbí. A já věřím, že i vy se třeba na hrad v Angers podíváte! Tapisérie byly úchvatné samy o sobě, ale způsob, jakým Francouzi pojali jejich vystavení, to ještě několikrát podtrhl. Mějte krásné dny A.

      Vymazat
  2. Tak to musí být kouzelné místo.
    Moc zdravím a přeji ať jsi co nejdříve fit. Ona i rýmička dovede člověk potrápit.
    Hezké francouzské dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jak jsem psala v příspěvku, těžko se to popisuje slovy - ale byl to skutečně hodně silný zážitek :-) Rýmička i kašel je na ústupu .-) Krásný den už z Čech A.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji... už chybí jen docela maličko... a zase vyběhnu :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Aničko, to muselo být opravdu nádherné! Koukla jsem na ukázky a opravdu působivé. Na posledních fotečkách mě zaujal lev a lvice, jak to mají "ošéfováno"? Aničko, ať jsi brzy fit (ale podle posledního příspěvku, soudím, že je líp, Tebe jen tak něco neskolí ;-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi lvy, tygry atd. - no riziko tam pro účinkující stále je. Jsou tam s nimi jejich cvičitelé a od sestry jsem se dozvěděla, že ostatní herci tam mají pro všechny případy ještě ty kovové klece, do kterých mohou vlézt a zavřít se... Jinak ještě podél celé té arény se před vpuštěním tygrů a lvů zvednou do určité výšky kovové mříže.

      Měj se krásně

      A.

      PS: líp už je :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna