pondělí 15. října 2018

Kvašená čalamáda...

... je mým druhým kvasícím počinem, o který jsem se pokusila s naší novou kvasící nádobou :-)

Kombinace zelí a mrkve je za mě sázka na jistotu. Ale když mi naši před časem připomněli babiččinu čalamádu, kterou kdysi připravovala taky na principu mléčného kvašení, věděla jsem, že nebude trvat dlouho, než ji taky sama vyzkouším .-)


Vycházela jsem z tohoto receptu, i když jsem se jej nedržela nikterak dogmaticky, hlídala jsem si hlavně poměr celkové hmotnosti zeleniny připravené ke kvašení a soli, se kterou se promíchala před plněním nádoby. Místo "unavené" salátové okurky, kterou měli v obchodě navíc zabalenou v igelitu, jsem tak například použila cuketu a chutnala taky. Rajčátka (zralá) jsem měla ještě vlastní a v té čalamádě udělají opravdu hodně.

Připravit zeleninu je celkem rychlovka, s větším množstvím času i úsilí počítejte při jejím "ždímání" před pěchováním do kvasící nádoby. Pod "ždímáním" si představte jednoduše to, že musíte donutit zeleninu pustit šťávu. To můžete ručně a nebo jako my se štouchadlem na brambory - osolenou zeleninu jsem dala do dvou velkých kuchyňských mís a šťouchadlem pár minut "šťouchala", dokud ze sebe neuvolnila šťávu. Takto připravenou zeleninou naplníte kvasící nádobu, ještě nakonec znovu trochu "ušťoucháte" tak, aby zelenina nevykukovala nad úroveň šťávy, zatížíte (v naší kvasící nádobě je na to takové šikovné "udělátko") a necháte pár dnů (4 - 7 podle zvolené zeleniny) při pokojové teplotě v klidu kvasit. 

Já navíc občas (1 x denně) zkontroluji, zda je zelenina stále pod vodou - ale u čalamády podle výše uvedeného receptu se musí řešit spíše opačný problém - šťávy se ještě během kvašení uvolní další poměrně velké množství, takže jí musíte případně trochu odebrat, obzvlášť máte-li kvasící nádobu vyplněnou až téměř nahoru jako my :-)

Takto připravená čalamáda je určitě zdravější než klasická připravovaná ve sladkokyselém nálevu (o zdravotních účincích kvašené zeleniny jsem už psala dříve a ještě dříve), ale po vykvašení je třeba uchovávat zeleninku v ledničce. My si jí dáváme každý den (alespoň jednu doporučovanou lžíci), takže se tam ale dlouho neohřeje, resp. neochladí - nejpozději za týden a půl bych mohla dělat další várku .-)

Tak kvašení a zdraví zdar!

A.

2 komentáře:

  1. Aničko, tak letos si na Vás bacilky nepřijdou! ;-) Již se také poohlížím po nějaké nádobě na kvašení. Pak si k Tobě přijdu pro recepty. ;-) Krásný sluníčkový den (jen ten déšť mi ke spokojenosti chybí). :-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, snad ne a nebo jen minimálně. Už se nemůžu dočkat, až zase ochutnám. Teď po těch 3 extracích osmiček mi dvakrát nasadili kvůli šití antibiotika, tak mám imunitu určitě zase na nule... Už jsem básnila i u ségry ve Francii, tak začne vyrábět asi taky :-) Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna