čtvrtek 30. srpna 2018

Až se rýma zeptá...

... co jsme dělali v létě?

Řeknu jí, že jsme se připravovali na to, aby nepřišla, resp. navštívila nás přes zimu jen výjimečně :-)

Při posilování imunity hraje velkou roli prevence. Farmaceutických preparátů nalezneme na pultech regálů dlouhou řadu. Dříve jsme si pravidelně kupovali céčka, béčka, vápníky, hořčíky a kdo ví, co ještě v lékárnách a když mi naši říkali, že nejlepší céčko (béčko atd.) je z toho, co sním v "nepilulkovém" stavu, nechápala jsem. Vždyť céčko jako céčko, nebo ne?

Když je člověk mladý a je mu "už" přes dvacet, má často pocit, že spolkl všechnu moudrost světa. Myslí si, že už po tom světě nějaký ten rok chodí a ví... :-) 

Jak roky a zkušenosti přibývají, člověk přichází na to, že realita může být odlišná od toho, jak ji doposud vnímal. 

Od výše uvedené praxe se tak snažím v poslední době ustupovat a sázet více na to, co mi je schopna poskytnout příroda nebo já sama. Jistěže nemám v rukávu recept na každý zdravotní problém, který řeším, ale učím se a pomalu rozšiřuji obzory.

Věřím tomu, že řadu zdravotních komplikací si přivoláváme sami svým životním stylem a tělo nás pomocí nich varuje, že něco není v pořádku. Volá o pomoc. Bohužel se mu často dostane pouze zázračných "pilulek", které problém "zamáznou", aby nebyl vidět. Původní příčina se však neřeší. 

Věřím také, že si s běžnými virózami a rýmami, které nás trápí během podzimních a zimních dnů, umíme poradit sami, bez nutnosti návštěvy lékaře či lékárny. Jen jsme na to s "vyspělou" společností trochu zapomněli. 

Nebude tak asi velkým překvapením, že bych ráda posilování naší rodinné imunity opřela především o vhodný jídelníček, otužování, dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu a velmi vážně zvažuji i pravidelné saunování.

Říká se, že základ naší imunity je v našich střevech. Dočetla jsem se, že je to tím, že právě na střevní sliznici se nachází velká část buněk imunitního systému. Díky probiotických bakterií obsažených mj. i ve fermentované (kvašené) zelenině, které se starají o to, aby ve střevě nepřežívaly nežádoucí organismy, posilujeme svou imunitu zevnitř.

Během loňské zimy jsem vyzkoušela výrobu kvašené zeleniny a ráda bych pokračovala i letos a věnovala jí více prostoru na talíři, i svého času :-) Ještě však přemýšlím nad volbou zeleniny. Fermentovaná červená řepa s cibulí a zelím a mrkví mi sice chutnala, ale děti (i když mají řepu jinak rády) pro svou specifickou chuť neoslovila. Tak přemýšlím o dalších dostupných variantách. Máte nějaké své osvědčené?

Pro nás jsou však jedničkou kvašené okurky. Za kvašáky bych běžela světa kraj... ale je to sezónní zelenina, která v zimě není dostupná (pokud nechceme kupovat skleníkové "hmoty" z vaty)...


Okurky jsem letos dostala opět od mamky. Opět jsem si jejich zpracování načasovala těsně před odjezdem na dovolenou (asi mám toho cestovatelského adrenalinu málo :-)),. Zvládla jsem je ale nakonec zavařit jak ve sladkokyselém nálevu, tak dvě sklenice naložit jako kvašáky (o jednu jsem bohužel přišla, neb jsem si špatně zajistila okurky proti vyplavání a chytla se na ně plíseň :-(). Po příjezdu z dovolené byly ale ty z druhé sklenice tak akorát :-)

Mějte krásné dny

A.

14 komentářů:

  1. Hmm, taky jsem letos podcenila řádně zajisti proti vyplavání okurek a jedna várka kvašků chytla plíseň. Ale zavařených v nálevu jich mám dost! Jenže kvašáky jsou kvašáky!
    Hezké dny, Aničko!
    Hanka (bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko,když jsem odjížděla, měla jsem dojem, že jsem okurky zajistila dostatečně. No při tom kvašení (bez mé přítomnosti) se však díky tomu, že okurky trochu mléčným kvašením změknou, okurky zaražené o sebe a sklo trochu povolily a stalo se... Kdybych byla doma, všimnu si toho a znovu zajistím, ale že jsem je nechala doma samotné... :-) No alespoň máme tu jednou velkou flašku kvašáčků, ztrátu obou bych asi nepřežila :-) Krásné dny i Tobě. A.

      Vymazat
  2. Zrovna dnes jsem si k obědu Aničko připravila bramborovou kaši, ke které jsem si otevřela malou skleničku kvašené zeleniny, kterou mám ve skleničkách z posledního kvašení vlastně loni na podzim. Chuťově úžasná. U nás se nakládají močáky - u vašich kvašáků dochází k mléčnému kvašení? Já dávám teplý okurkový nálev, takže tekutina je průhledná. A jsou prostě vynikající, ještě máme pár zbylých v okurkáči. Dnes jsem snad zavařila již poslední sklenice čalamády a budu mít na zimu zásob dost a dost. Jo a s červenou řepou kvašená zelenina také u nás příliš neuspěla, chutnala jenom mně :o)). Tak jsem ji pak už vynechávala.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, si mě naladila, musím naložit i jinou zeleninu. Já to kvašené prostě můžu :-) Močáky neznám - ale fermentovanou zeleninu má spojenou právě s mléčným kvašením, tedy tekutina u našich kvašáků není průhledná. Okurky se zalijí slaným nálevem a případně doplní o vinný list, křen, mrkev či cibuli na kolečka... Jinak pokud jde o tu čalamádu, kdysi jí moje babička dělala také jako kvašenou, byla strašně moc dobrá. Mně se ta chuť kvašené zeleniny zajídá čím dál víc... dokonce víc než té ze sterilovaného nálevu. No budu ještě pátrat a s dalšími pokusy se pochlubím .-) Ještě se zeptám, zda nemáš typ na nějakého šikovného prodejce nádob na kvašení. Na internetu jsem našla jednoho pána s keramickými nádobami přímo na to kvašení, které si všichni moc chválili, ale bohužel už skončil s výrobou, tak hledám dál... Krásný den A.

      Vymazat
    2. Aničko, já zase asi nikdy nejedla kvašáky :o)).
      Posílám ti odkaz na keramika, od kterého mám kvašák - koupený na jarmarku, a jehož keramiku mám moc ráda. http://www.kosihnizdo.cz/
      Tak třeba se ti také bude líbit.
      Ála

      Vymazat
    3. Álo, moc díky za odkaz, už se mi mezi tím ozvala paní z Fleru, tak nakoupím nakonec u ní. Ale kosí hnízdo se mi líbí, dost možná budu utrácet i u nich, i když za něco jiného :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, zdravím a kvašenou zeleninu dělám taky.Letos se nám urodilo hodně okurek a rajčat.Zavářela a nakládala na všemožné způsoby i švestky ,jablka ,slívy a třešně.Rakytníku bude taky dost. Mám teda ve sklepě pěkné zásoby i v mražáku. Na fléru prodávají všelijaké velikosti kvašáků, tak se mrkni.Já osobně nepoužívám žádné prášky.Nebyla jsem nemocná už řadu let.Využívám dary přírody a vyrábím si sirupy a medy sama.Měj krásné dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to je skvělé, že se Ti podařilo všechno krásně zpracovat. Později, jako kdybys to našla :-) Moc díky za tip na fler, mrknu, chodím tam často a vidíš, toto mě vůbec nenapadlo .-) A díky za utvrzení v tom, že když se chce, jde to i bezpráškově :-) Krásný den A.

      Vymazat
    2. Tak a je objednáno :-) Ještě jednou moc díky za tip, už se nemůžu dočkat, až v nádoby naložím první várku zeleniny :-)

      Vymazat
    3. Aničko,jsem ráda,že jsem pomohla.Měj se krásně.Martina

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, také jsem kdysi do sebe cpala "vitamíny" v podobě pilulí... ;-) Ale tělo si nějak samo řeklo dost a nyní se snažím jíst co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce, pokud možno z vlastní zahrádky. ;-). Kvašenou zeleninu jsem si ještě nedělala, i když zelí pravidelně nakládáme každý rok. Teď jsi mě hodně nahlodala, asi vyzkouším. Měj se fajn. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, člověk se stále učí a to je dobře, že se z principu nezasekáváme v nějakých zažitých stereotypech :-) Těší mě, že jsem Tě trochu navnadila na kvašenou zeleninku... tak ať chutná a pomáhá. Krásný den A.

      Vymazat
  5. Aničko, mňam! :-) dala bych si hned. Mám ráda i čalamádu, nejvíce ale kysané zelí, to jím jen tak:-) Také jsem letos nelenila a schovala si léto do skleniček ve formě leča, omáčky uncle bens, spousty marmelád a povidel. Suším mátu, těším se na křížaly. Schovávám do sklepa cukety a dýně, těším se, až budeme sbírat v okolí ořechy. A víš, z čeho mám největší radost? Že na většinu těchto pokladů jsem využila přebytky ze zahrádek všech sousedů, kamarádů a rodiny:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ty máš větší zásoby než já :-) No, až mi pochybí, budu vědět, koho se ptát :-))) Je super, že přebytky za zahrádek nepřijdou vniveč a v Tvých rukou se z nich stávají dobrůtky, které v zimě, jako kdybys našla .-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna