neděle 7. srpna 2016

Síť...

... má v lapači snů podle Indiánů jednu z nejdůležitějších funkcí - zachytit špatné sny a ty dobré pustit dál. 

A že právě na jednom postupně pracuji, pustila jsem se rovněž do výroby síťové "výplně", kterou v mém případě bude představovat háčkovaná krajka. Motivů bylo několik, nakonec jsem zvolila tento s grafickým návodem a přibýval rychle, krajka byla hotova v součtu tak za dvě hodinky - chvíli včera večer před spaním, dnešní zastavení v ZOO u důlního vláčku a pak u skluzavky u výběhu safari a zbytek odpoledne na terásce, když děti skotačily na zahradě :-)


Bez obligátního naškrobení a natažení to podle mě u háčkovaných krajek prostě nejde, vypadají minimálně o sto procent lépe než bez těchto procedur. Na natahování používám kousek polystyrenové tabule obalené do potravinářské folie (aby se uvolněné polystyrenové kuličky při vyschnutí krajky nelepily na krajku) a osvědčené injekční jehly (nakupovala jsem ve velkém balení 100 ks za slušnou cenu ve zdravotnických potřebách, na rozdíl od špendlíků nerezaví, což oceníte obzvláště při háčkování z bílé příze). Háčkované krajky (používám na vánoční háčkované vločky a o velikonocích na háčkovaná vajíčka) škrobím tím nejlevnějším škrobem značky Tesco (neředím nebo jen velmi malinko vodou), jehož litrovou láhev mi koupil před hodně dlouhou můj muž a stále není prázdná .-)

Většinou stačí krajka vyschnout přes noc do druhého dne... tak zítra snad bude i připevnění do připraveného kruhu, doladění dalšími "cerepetičkami" a zavěšení na místo určení...

Krásný večer

A.

10 komentářů:

  1. Aničko,pěkný zbytek neděle.Nápad je supr,jen s tím škrobením.Já mám vyzkoušeno,že za nějakou dobu mi dycky škrob ať už byl ředěný nebo ne mi tak trochu zešednul.Takže škrobím cukrem a super.Napínala jsem taky jehlami,ale stalo se mi párkrát,že jsem nechtěně prořezala nitky.Dají se koupit špendlíky přímo na napínaní.Krabička cca 200ks 44 kč.Přeju zdar tvoření a hodně nápadú.Papa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, nevím, jak dlouho máš věci škrobené, ale mně zatím nezešedla žádná - všechny krásně bílé i po několika letech, třeba to chtělo ten tesco škrob :-) Cukrem jsem škrobila dřív a nikdy mi háčkované věci nedržely tak pěkně jako u škrobu, navíc byly takové lepkavé... Takže k cukrové vodě se zatím vracet nehodlám, ale každému vyhovuje něco jiného. Takže díky za další tip pro čtenářky. S jehlami stejnou zkušenost jako ty nemám a jsem s nimi spokojená, ale o špendlících přímo napínání jsem nevěděla... díky za tip, zkusím se po nich podívat... hezký večer A.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Koupila před nějakým rokem v Jisku háčkovaného andílka,podle kterého jsem udělala dva.Jeden škrobený škrob BE a druhý cukrem.Byly normálně schovaný v jedné krabičce.Rozdíl byl dost velký.S cukrem mám zkušenost,že musí rychle schnout.Takže napínám vesměs jak se topí na radiátoru. A nelepí.Ale ten tesko škrob vyzkouším.Jestli jezdíš do Místku tak za tržnicí je galanterka,a ty špendlíky tam bývají.Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale my v pasivním domě radiátory nemáme... takže leda tak fénem na vlasy :-) Tu galanterku v Místku znám, občas tam chodím nakupovat, když něco neseženu ve Frýdlantu a potřebuji věc rychle, tak dík, až půjdu příště, poptám se :-) A.

      Vymazat
  4. Já jsem nerezové špendlíky sháněla asi rok, postupně jsem v různých obchodech i na metu utratila dost peněz za zaručeně nerezavějící - rezavěly všechny, některé třeba až po druhém, třetím použití, ale fakt všechny. Teď používám taky injekční stříkačky a jsem spokojená. Protože píchám do klíček z min 3 řetízkových oček, ještě nikdy se mi nestalo, že bych narušila přízi. Jinak se dá napínat i na dřevěná parťáka, ale ničí polystyren a občas pustí třísku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry, tablet mi opravil dřevěná párátka na parťáka 😃

      Vymazat
    2. Veru, díky za sdílení zkušenosti. S tím přeřezáním krajky jehlami se mi to také nikdy nestalo, právě proto, že jsem vždy vytahovala za smyčky tvořené ze 3 a více řetízkových ok. S dřevěnými párátky to slyším poprvé, ale vlastně proč ne? .-)

      Vymazat
  5. Aničko, lapač je nádherný. a máš někde předlohu?
    přeji krásný den a krásné sny. Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Majko, děkuji :-) Předlohu pohledám a pošlu na mail, pošleš-li adresu .-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna