sobota 6. srpna 2016

Lapit...

... zlé sny a ty dobré pustit dál, to je jeden z účelů indiánského lapače snů, dnes tak oblíbeného bytového doplňku našich ložnic. 

Trochu jsem pátrala po původním významu lapače snů a dozvěděla jsem se o něm pár zajímavostí. Lapač snů zavěšují indiáni volně do místnosti nebo přímo za hlavu spícího. Podle staré legendy severoamerických indiánů se špatné sny zachytí v síti lapače a ráno jsou zničeny denním světlem. Ty dobré sklouznou po peříčku zpět do duše spícího.

I jednotlivé části "tradičního" lapače snů mají svůj význam.

Kamínek uprostřed síťky znázorňuje "vlastní já" člověka. Je to střed, kolem kterého se točí svět. Indiáni věří tomu, že se sny (ať už dobré, špatné nebo strašidelné) snaží najít každého člověka. A že tohle centrum (vlastní já) je třeba chránit, především před negativní energií. Proto šamani vymysleli Indiánům lapač snů.

Kruh lapače snů má 2 významy: představuje svět a vesmír a chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní síly, které se na spáče valí. Kruh (často z vrbové větvičky omotané kůží) má zadržovat negativní vlnění. 

Peříčka jsou přivázána ke kruhu. Zachytávají vesmírnou energii a sny a dopředu je filtrují. Noční můry jsou odraženy pryč a sladké sny jsou přeneseny do síťky. Ta také zachytí všechnu negativní energii, která by přece jen přes pírka prošla. 

Síť s uzlíky je v lapači snů to nejdůležitější! Chytá děsivé sny a negativní síly. Indiáni totiž věří, že negativní energie, která se v síti zachytí, zabloudí a nenajde cestu ke kamínku uprostřed (tedy k člověku). Symetrie sítě symbolizuje harmonii. A přesně tu všichni zlí duchové nenávidí...

Dlouho jsem mu nemohla přijít na chuť a vlastně dnes ani nevím proč, ale nakonec si mne získal a já o jeho výrobě začala vážně uvažovat jako o alternativním řešením k zavěšení v ložnici v blízkosti postele a našeho nového zrcadla, když mě můj muž poslal k čípku s mým posledním věncem .-)

Bude poměrně velký. Na jeho základ jsem si pořídila dřevěný vyšívací kruh (průměr 26,5 cm), vnitřní síť si chci vyrobit vlastní - nějaký pěkný háčkovaný kruhový motiv z tenké bílé bavlněné příze. Případná peříčka zavěšená za spodní část lapače chci doplnit trochu netradičně o růžové ptáčky (origami, jak jinak... holt globalizace a míchání kultur .-))

Teď jen získat čas k jeho výrobě, kterého se mi teď během prázdnin příliš nedostává... Tak do té doby, než bude na světě, alespoň pár inspirací, které na mne zapůsobily .-)


Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Krásné snění

A. 

2 komentáře:

  1. Aničko, já jsem jim taky nějak nepřišla na chuť, ale s těmi háčkovanými středy jsou krásné. Obzvlášť ten třetí v první řadě a první v třetí řadě:-) Třeba jednou.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ano, možná to bude tím - když jsem narazila na lapače snů s háčkovanými středy, začaly mě také více zajímat :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna