sobota 27. srpna 2016

Na sklonku srpna...

... si už naše kvetoucí zahrada začíná pohrávat s různými tóny červené, tolik typické pro nadcházející podzimní období. Přijměte mou další pozvánku na virtuální procházku, snad vám přinese stejné potěšení a radost jako mně a třeba i inspiraci do vlastní zahrady :-)

Šípky jsou předzvěstí přicházejícího podzimu. Tyto nám rostou na keři velmi nenáročné růže sivé (Rosa glauca).


Zahrada je pro mě nepředstavitelná bez přítomnosti nádob osázených nejrůznějšími rostlinami - od jednoletek či dvouletek, přes trvalky až po keře či malé stromy. Díky nádobám dokážeme zeleň a květy dostat i do míst, kde by jinde nerostly nebo nemohly růst (např. kvůli dlažbě). Propojení zahrady s domem je tak ještě větší. 

Pokud jde o materiál, vysazuji do starých pozinkovaných nádob či vaniček, klasických hliněných květináčů, ale vyrábím si rovněž vlastní betonové či hypertufí květináče (hypertufa = specifický druh betonu, do něhož se při výrobě přimíchá rašelina), izolované a polystyrenem zevnitř zateplené květináče ze dřeva mi vyrobil po mém předchozím dlouhém škemrání můj muž :-) 

Pěstování rostlin (i trvalek, keřů...) v nádobách tedy není nemožné, ale je třeba přihlédnout k potřebám rostliny, podmínkám daného místa a pokud chceme rostlinu v nádobě na daném místě ponechat celoročně, musíme myslet rovněž na ochranu rostliny před vymrznutím (mrazuvzdorné květináče či opatření proti vymrznutí).


Betonový květináč asi každý pozná .-) Ten z hypertufy (ze které se dají tvořit i krásné zahradní dekorace) je na spodním obrázku vlevo (osázený netřeskem).


Letošní balkónovky se vyvedly - zde "million bells" v kombinaci s babiččiným muškátem. Andělka byla na jaře vidět celá, teď mám co dělat, abych ji uchránila před květy alespoň hlavu :-)


Výhled směrem ke vstupu do domu s dřevěnými květináči osázenými půdopokryvnými skalníky, japonským javorem, dřišťály, okrasnou travinou lalangem válcovitým "Red Baron" a několika zakrslými jehličnany. Výsadbu v dřevěných květináčích doplňuje v klasickém hliněném květináči skalník vrbolistý naroubovaný na kmínek a přechodně i Kordesova růže Rosarium Uetersen, rovněž naroubovaná na kmínek. Ta by měla přijít na podzim do záhonu .-)


V popředí ozdobnice čínská "Gracillimus", za ní pak mladý keř jedné z mých kalin - zde kalina vrásčitolistá. Pozadí vpravo tvoří kotec porostlý trubačem kořenujícím a další krásnou popínavkou akébií pětičetnou. Naznačený oblouk vznikl popnutím akébie po mladém stromku jeřábu sladkoplodého, budu ji muset trochu krotit, dílce kotce jsou jí málo .-)


Výhled do stejného místa s detailem květu kaliny vrásčitolisté vlevo dole a také jedním z dalším mých "úlovků" - zakrslého platanu (Platanus x hispanica "ALPHEN'S GLOBE").


Žlutozeleně zbarvený trnovník akát "Frisia" zdobí zahradu celoročně, i když na jaře raší spíše později než většina ostatních stromů a keřů.


Výhled z opačné strany - vlevo od zakrslého platanu (Platanus x hispanica "ALPHEN'S GLOBE"), podsazeného kdoulovcem japonským s pěkně vonícími velkými žlutými plody připomínajícími jablka, další z ozdobnic čínských, které na zahradě mám ("Strictus").


Rudbeckia a echinacea jsou mé milované trvalky, setkáte se s nimi tedy opakovaně na různých místech v zahradě .-)


Další z mých akátů - zde trnovník akát "Umbraculifera".


Šípky na obrázku vlevo nahoře patří další nenáročné růži - růži svraskalé. Stejně jako u růže sivé se dají využít v kuchyni třeba na výrobu šípkového čaje.


V popředí modrofialové květy perovskie lebedolisté v levandulovém políčku. Vínově červené listy vpravo patří ruji vlasaté.


Žluté květy na obrázku patří krásnoočku trojkřídlému (Coreopsis tripteris) dorůstajícímu až 2 m výšky. Možná jste však zvyklí spíše na jeho nižší druhy (např. krásnoočko přeslenité vpravo nahoře a vlevo dole). Vpravo dole pak šalvěj lékařská s fialovým listem (´Purpurea´), která čeká na zpracování - do podoby sirupu a na čaj - oba produkty výborné na nachlazení, bolesti v krku, při rýmě, nedáme na ni dopustit. Jen se nesmí užívat dlouhodobě. Pomalu odkvétají květy řetězovky viržinské (vlevo nahoře).


V popředí rozchodníkovec nachový ("Matrona"), který už začíná nakvétat. Mj. zaujme typickými červenými stonky. Za ním jej doplňuje lalangem válcovitým "Red Baron", dále pak ještě stále kvetoucí krásnoočko přeslenité "Grandiflora".



Další můj rozchodníkovec - zde rozchodníkovec nachový "Herbstfreude".


A tady již výhled do další části zahrady, do které nás zve druhý zahradní oblouk s popínavými růžemi. Vlevo od oblouku roste krásný keř, který nebývá v našich zahradách ještě tolik vidět - dřín japonský.



A tady hádanka, poznáte, o který strom jde? Snažila jsem se zachytit všechny podstatné znaky. Ještě přidám informaci, že na jaře kvete bílými květy, které stojíte-li v jeho bezprostřední blízkosti, docela páchnou .-) Odpověď najdete na konci tohoto příspěvku .-)


Vlevo zakrslý kultivar stromu, jehož předci tu byli dávno předtím, než jsme se tu objevili my :-)Ginkgo biloba "Mariken". Za ním "motýlí keř" alias komule Davidova, jejíž semenáčky mám již na několika místech v zahradě a rostou a kvetou... jen toho prostoru tam za chvíli nebudou mít mnoho, budu muset něco vymyslet .-)


Výhled do stejného místa. Fialový květ, který se mi do koláže vloudil, patří hortenzii velkolisté, která roste v jiném místě a je ještě malinkatá, ale kvete už pěkně, těším se, až si květy nasuším .-)


Tady už výhled na druhou stranu od příjezdovky - vřesoviště. Líbí se mi, jak se v kvetení obě strany (levandulová i vřesoviště) pěkně střídají :-) Mezi vřesy a vřesovci tu a tam vykoukne list třezalky kalíškaté, kterou jsem si vysadila na okraj záhonu, je to výborná půdopokryvná rostlina s žlutými květy. Ale - je ji třeba pravidelně hlídat, občas se vydá na špacír i tam, kde o to člověk nestojí :-) Červenolistý japonský javor v pozadí je javor dlanitolistý ""DISSECTUM GARNET".



Červenolistý japonský javor v pozadí je javor dlanitolistý ""DISSECTUM GARNET" a výhled do předchozí části zahrady.


Červená k podzimu neodmyslitelně patří a i když ještě na sklonku srpna léto má přinést tropy, podzim se nezadržitelně blíží :-) V popředí bergénie, za ní vlevo výborný výplňový nižší keř zimolez kloboukatý, následuje již zmiňovaný lalang válcovitý "Red Baron", vlevo od něj nesměle vykukují krásné "štětky" dochanu psárkovitého, vpravo od Red Barona pak již odkvetlá vrbina tečkovaná "Alexander".



Sadec skvrnitý (Eupatorium maculatum "ATROPURPUREUM"), překrásná vysoká trvalka. Za ní vytrvalá slunečnice, jejiž identitou si nejsem úplně jista (neboť jsem ji dostala od své maminky se slovy "roste to dobře a je to vysoké" :-) Rozšiřuje se velmi rychle spodními oddenky (je tedy třeba "hlídat"), ale je krásná a kvete v době, kdy řada trvalek v květu již polevuje. Tipuji na Helianthus laetiflorus nebo Helianthus atrorubens. V pozadí třetí z mých akátů - zde trnovník akát "Twisty Baby".



Krásný strom na velké fotce je katalpa trubačovitá "Nana". V podsadbě ji doplňují hortenzie latnaté a také kontryhel měkký, který zde není příliš vidět. V jeho blízkosti pak najdete opět skupinku třapatek a za nimi i záplevák podzimní (Helenium automnale).


Mé současné nejoblíbenější místo v zahradě. A nejen mé, létá tu spousta včelek i motýlů a občas se tu mihne i malý vetřelec na tatrovce .-) Je zde vysazeno mnoho trvalek - od echinaceí, rudbeckií, přes svíčkovce, zápleváky... až po řebříčky bertrámy.
 

Tento záběr si možná někteří z vás pamatují z minulého příspěvku - čas pokročil a původní kontrasty se trochu stírají - rozchodníkovec nachový "Herbstfreude" začíná růžovět, tužebník (Filipendula palmata 'Göteborg') již odkvetl, ale zůstaly načervenalé odvetlé výhony, které téměř splývají s barvou svíčkovce Lindheimerova "Cherry Brandy".


Stejné místo, více pohledů. Nahoře vpravo obrázek šípků růže svraskalé, která je v těchto místech rovněž vysazena.


Vlezla jsem i do záhonů, abych vám mohla nabídnout i pohled z druhé strany .-) Ptačí pítko podsazené hostami a kapradinami s výhledem na vřesoviště a jeden ze zahradních oblouků s růžemi.



Výhled směrem k terase - ze dvou stran se po opěrné mřížce pne "minikiwi" - aktinidie význačná.


Svíčkovec Lindheimerův - často se pěstuje pouze jako letnička, u nás jako relativně spolehlivá a dobře se přesévající trvalka :-)


Svíčkovec v kombinaci s žlutokvětou rudbeckií nemá chybu (aspoň já si to tedy myslím :-))


Výhled směrem k akátu "Twisty Baby", o němž tu již byla řeč a jeho podsadbě.


Zde bych upozornila na další výbornou půdopokryvnou rostlinu vhodnou např. pro vyplnění holých míst pod stromy či keři - rdesno hadí kořen.


Rdesno hadí kořen v detailu.


Skalka je z této strany osázena dřišťály, zakrslými jehličnany, ale také několika vřesy či rozchodníkovcem, okrasnými travinami a dalšími obyvateli .-)



Naše nové ptačí krmítko. Na přání od mého muže. Abych si neufikla palce při řezání elektrickou přímočarou pilou... věděl, že ručně bych to "nepižlala" :-)


Pár záběrů z terasy a okolí. Vlevo nahoře podruhé nakvétající plamének horský.


Úžasná letošní kombinace - modrofialová vějířovka, na kterou nedám dopustit, v kombinaci s "million bells".


Poblíž terasy roste Kordesova růže na kmínku Rosarium Uetersen.


A to je pro dnešek vše, přátelé :-) Pokud jste vydrželi až do konce, děkuji za pozornost i trpělivost a přeji krásnou teplou sobotu.

A.

6 komentářů:

  1. Aničko, máš tak překrásnou zahradu. Musíš mít nějaký vypracovaný systém na údržbu, že to všechno stíháš. Nebo, že by, kouzlo :-) Andělka v záplavě kvítku je prostě NEJ :-) Báječné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mockrát díky za pochvalu. A k tomu systému - myslím, že ne a zdá se mi, že jak zahrada roste, je toho méně a méně, co musím dělat :-) Krásné dny i Tobě A.

      Vymazat
  2. Aničko, tvá zahrada to je sen! Obdivuji, jak to všechno stíháš. Tolik tvoření a tak krásnou zahradu. Klobouk dolů. Nádherné dny přeje Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, jsi moc milá, děkuji :-) Ke stíhání - jak už jsem psala výše Leničce, opravdu toho není tolik, jak se zdá. Měj se krásně A.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Leni, díky za božsky stručný, ale tolik lichotivý komentář :-) Od majitelky krásné zahrady si toho cení člověk o to více... jen teď neusnout na pověstných vavřínech :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna