sobota 3. října 2015

Mé krtkování...

... o kterém muž velmi nerad slyší, když jej plánuji... ale nakonec to vždycky ve finále "přestojí" bez problémů... se konečně pomalu započíná :-)

Nejprve menší rozšiřování záhonu v okolí našeho "vítězného oblouku", který mi muž vyrobil po mém loňském naléhání a škemrání o další dřevěný kousek :-) Práce s rýčem v tvrdé, vysušené zemině mi jen potvrdilo, jak velké sucho stále panuje. Tolik energie, kolik jsem vydala na tak malinkatý kousek záhonu, jsem loni vydala na čtvrtinu zahrady... Snad se to brzy zlepší.

Než se naději, dorazí mi dva nové kousky anglických růží - karmínově červená keřová růže (L D Braithwaite) bude zdobit právě rozšířený záhon u oblouku, vyšší keřová(a nebo též menší popínavá) žlutá růže (Graham Thomas) pak přijde do přední části zahrady ke kmenu javoru mléče "Drumondii".


Jako podsadbu jsem zvažovala japonské tavolníky doplněné o okrasné cibuloviny pro jarní kvetení... ale možná si to ještě rozmyslím a vysadím místo nich některou ze svých oblíbených trvalek (svíčkovec, třapatky a třapatkovky, levandule...).

Tady ještě obrázky obou růží, na které už se hodně těším :-)

 Zdroj obrázků: http://www.ruzepelcovi.cz, www.pinterest.com

Ráda bych pokračovala dále a trochu odclonila výhled na ČOVku. Je sice za domem na severní straně domu. Ale když už zkrásňuji okolí oblouku a přitáhnu případného návštěvníka zahrady až k němu, nechci mu kazit výhled na sice téměř nenápadný, ale přeci jen existující objekt s hranatým tvarem, který nepůsobí příliš "poeticky" :-)

Souběžně s tím bych však potřebovala zrealizovat ještě jeden zahradní záměr, na který sama nestačím... A bojím se, bojím, že tentokrát už mi dá muž ale opravdu košem...

Tak uvidíme, naděje umírá poslední :-)

Mějte krásné dny

A.

8 komentářů:

  1. Díky za milý comment, máte krásnou zahradu! Přeji hodně sil, já to letos vzdávám:-) Betty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, díky za návštěvu i komentář. Já to ještě nevzdávám :-)

      Vymazat
  2. Růže vypadají nádherně. Jsi pilná zahradnice :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla bych ráda ještě pilnější... ale nezaprší a nezaprší... :-(

      Vymazat
  3. Dobrý den Aničko, jedete pořád jako drak :-)
    máte to moc krásné všechno a já se chtěla zeptat na váš systém záhonků. Když vykrtkujete pěkně drny a odvezete na kompost tak na tu hlínu nedáváte žádnou folii a přímo kačírek ? vypadá to moc pěkně tak bych to ráda použila i ve své přírodní zahradě :-)
    děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za návštěvu i milý komentář. K Vašemu dotazu - těžko říct, můj "systém záhonků" se totiž s postupem času mění tak, jak se mění mé názory na danou problematiku. Zprvu jsem neměla problém s tím místa, která měla být součástí záhonů, pokrýt mulčovací textilií a zasypat kačírkem, případně kůrou (u nás jen v případě vřesoviště, kde rostou kyselomilné rostliny, jinak kůra není do záhonů příliš vhodná, i když jí spousta lidí v záhonech hojně využívá). S odstupem času jsem však čím dál více nekompromisní, pokud jde o přípravu záhonu:
      1) důkladně oddrnovat a zrýt, odplevelit, případně zapracovat kompost, u tuhých, těžkých půd i křemičitý písek (bílý, ten druhý není do záhonů vhodný, obsahuje mnoho drobných částeček jílu a kvalitu zejména těžších půd tak zhorší),
      2) velmi váhám (a to je i případ stávajícího záhonu, který rozšiřuji), zda použít mulčovací textilií - má jeden zásadní problém, který jsem si potvrdila v praxi - na keře, stromy je fajn, ale v případě osázením trvalkami, které se rozmnožují podzemními oddenky (ale i trvalkami, které rostou trsovitě a více se rozrůstají do stran), nastává problém při jejich růstu, pokud alespoň jednou ročně fólií kolem rostliny neodstřiháváte tak, jak rostlina roste, část rostliny se pod textilií "dusí" a nemá se jak rozrůst. Částečně tedy zabráníte plevelům (ani textilie není všespásná, občas i na ní uvízne v mulči nějaký ten plevel nebo se proroste zespodu, není-li půda předem dobře připravena), ale současně bráníte přirozenému růstu rostlin, o které v záhoně stojíte...,
      3) kačírek přímo na půdě bez mulčovací textilie ještě nemám odzkoušený, takže pokud nyní nebudu využívat textilii pod kačírek, bude to u nás na zahradě premiéra :-) Máte-li však přírodní zahradu, nebála bych se jít do kačírku bez textilie. Co nebála... textilka tam podle mého názoru v žádném případě nepatří :-)) Kačírek, ale třeba i drobnější štěrk bude vypadat v přírodní zahradě jistě krásně. Ať Vám jen vzkvétá :-)

      A.

      Vymazat
  4. Aničko děkuji vám za vaši odpověď jako vždy precizní :-)
    na mé zahradě je patrný vliv mé účasti na permakulturním kurzu p. Svobody. Snažím se o to aby naše zahrada byla v přírodním duchu a bez účasti chemických přípravků. geotextilie kterou mám doma nachystanou pro případ použití je tedy bio a plně rozložitelná (uvádí alespoň výrobce ) takže vy textilku používáte. ... já používám přímo na půdu jako mulč právě slámu a štěpku. díky tomu se mi ovšem krásně vyseměňují levandule, měsíček, rozchodník, tařička a podobně. Ovšem i tráva a plevele které tam až tak nechci. Takže když bych použila geotextilii tak se pravděpodobně o tuto přirozenou schopnost přírody připravím. nebo tomu tak není ? stává se i vám že se vám vysemeňují vaše trvalky ? a ještě jednou děkuji za váš čas a propracovanou odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mulčování štěpkou a slámou se v přírodních zahradách používá, takže směle v tom pokračujte, pokud Vám vyhovují. Mulčovací materiál ale sám o sobě nezabrání plevelům, aby se vysévaly či prorůstaly zespodu. Udržují vláhu, zabraňují přehřívání rostlin a navíc, pokud jde o štěpku či slámu, tak se při rozložení stávají součástí půdy a obohacují ji o živiny, což je taky velmi prospěšné.

      Pokud jde o geotextilii - není to tak, že byste zcela zabránila tomu, aby se vám na ní rostliny přirozeně vysemeňovaly... jen pro nové semenáčky nepřipravíte takové podmínky, jako by měly bez existence textilie - nemají bezprostřední kontakt s půdou pod textilií (tedy minimálně než se jim podaří prokořenit přes ní)... Já to řeším tak, že semenáčky opatrně vyjmu z kačírku na textilce a zasadím na místo, kam chci a rovněž připravím pro rostlinku, co je třeba :-) Pravdou možná je, že kdybych textilku pod kačírkem neměla, tak by se možná ujalo více semenáčků, ale i tak jich je celkem dost :-)

      Velkou výhodou použití textilie je, že vám opravdu ze začátku pomůže s nálety plevelu i případným prorůstáním zespodu (i když, je-li předem dobře odpleveleno... předcházíme budoucím problémům), než se rostliny rozrostou. Alternativou je použití speciálních kartonových rohoží, které se po čase také samy rozpadnou a zabrání stejně jako mulčovací textilie zaplevelení... O bio a plně rozložitelných textilkách nevím... ale dnes je stále tolik novinek, vůbec bych se nedivila, kdyby s tím někdo přišel. Zájem o přírodní a biozahrady v posledních letech docela narůstá... poptávka by tedy nejspíš byla :-) Mějte se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna