středa 28. října 2015

Pastýřský koláč podle Majky...

... jsme si s Jiříčkem připravili k včerejšímu obědu. Možná si vzpomenete, jak jsem se před časem rozplývala nad kysaným zelím, když jsme z něj chystali zelné placky. Tehdy jsem vás vyzvala, abyste (máte-li pro zelí stejnou slabost jako já) přidali k lepšímu další tipy na jeho úpravu v kuchyni.

Velmi mne zaujal pastýřský koláč, o kterém psala v komentářích Majka. Slíbila jsem si, že jej musím brzy vyzkoušet. Receptů na pastýřský koláč naleznete na internetu nepočítaně, většina z nich však s kysaným zelím nepočítá. Jaká škoda - pro zelí i pro strávníky, samozřejmě :-)


Níže tedy stručný postup, jak jsme si svůj pastýřský koláč připravovali u nás doma.

Pastýřský koláč s kysaným zelím podle Majky
V osolené vodě uvaříme 3-4 větší brambory. Po uvaření brambory nejprve rozšťoucháme a pak přidáme máslo a trochu mléka a vymícháme hladkou bramborovou kaši.

Na trošce oleje orestujeme 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme osolenou a kořením (např. majoránka, tymián a kmín) ochucenou směs mletého masa (já měla k dispozici směs vepřového a hovězího, samotné vepřové bych kvůli jeho velkému obsahu tuku asi nedávala, úplně nejlépe by se pak ke kysanému zelí hodilo sušší hovězí) a také orestujeme.

Mezi tím si připravíme zapékací mísu, kterou vymažeme máslem a necháme na cedníku okapat velkou sklenici kysaného zelí. Na dno mísy nasypeme orestovanou směs mletého masa, na ni rozložíme okapané kysané zelí a na samotný vrch rozložíme připravenou bramborovou kaši. Můžeme ještě položit několik tenkých plátků másla a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 50 minut nebo do zezlátnutí bramborové kaše.

Je to ham, mňam, prostě žůžo :-)

Tak ať chutná i vám, pokud se do něj pustíte.

A.

4 komentáře:

  1. Někde mezi recepty mám tento recept dokonce s kysaným zelím, ale ještě jsem neměla odvahu to zkusit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, ale my jsme právě zkoušeli tu variantu s kysaným zelím a je to super! :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  2. Aničko, udělala jsi mi velkou radost, že jsi ho vyzkoušela a že Vám doma chutnal. je to velká dobrota, já ho fakt miluju.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, kombinace s kysaným zelím je nepřekonatelná :-)) Díky za skvělý tip a hezký den přeji A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna