úterý 6. října 2015

Opletka...

... Aubertova nebo také rdesno ovíjivé (Fallopia aubertii) je úžasná popínavka, která velmi rychle a spolehlivě pokryje pergolu, starou kůlnu, ale třeba i plot či jiný objekt, který jí bude schopen vytvořit dostatečnou oporu a rovněž můj horký tip na zajímavou popínavou rostlinu do vašich zahrad :-)


Vysadila jsem si ji mj. i ke společnému plotu se sousedy. Zpočátku (první rok) rostla rostlinka pomalu. Po v odborné literatuře deklarovaných tří až pětimetrových přírůstcích za rok ani památky. V druhém roce už se více osmělila a rozjela se. No a na obrázcích vidíte stav ve třetím roce od výsadby. Takto bujaře roste pouze jedna vysazená rostlinka!

Kromě toho, že rostlina vytvoří velmi příjemnou pohledovou clonu (pomáhat ji s oplétáním rozhodně nemusíte - odtud i název "opletka"), od srpna do října vás potěší velkou záplavou drobných bílých květů.

Zprvu jsem se bála, co na ni sousedi a poctivě jsem stáčela na naší stranu každý šlahoun, který se vydal "na špacír" za hranici našeho pozemku :-) Sousedům se však opletka zalíbila natolik, že si minulý týden ještě sami přikoupili pár jejích sazenic a chtějí je vysadit i podél jiných částí plotu s dalšími sousedy :-) Tak doufám, že mi to pak nepřijde někdo z nich vyčíst :-)))

Ale zpátky k technickým údajům. Opletka dobře snáší celodenní oslunění i mírnější polostín a roste prakticky na každé půdě, vč. chudých půd. Její šlahouny se dorůstají délky osmi až patnácti metrů. Nevyžaduje hnojení, ani žádnou speciální péči snad kromě zástřihu kvůli jejímu bujnému růstu. Budete-li ji tedy chtít někdy v budoucnu krotit v agresivním růstu, je nutné provádět zásadní sestřih rostliny opravdu důsledně a každoročně. Každoroční hluboký řez navíc podporuje tvorbu květů. Rostlina se množí dřevitými řízky, které se odebírají ze silnějších jednoletých výhonů na začátku zimy ještě před příchodem tuhých mrazů.

Přináší užitek nejen člověku (optická clona, stín, zakrytí nevzhledných míst v zahradě ad.), ale i zvířatům (poskytuje ochranu drobnějšímu ptactvu a je vhodnou potravou pro včely). 

Krásné dny

A.

8 komentářů:

  1. Ach, Andulko, musím se jít odreagovat k vám na zahradu, protože jsem teď dozalívala aspoň malou část té naší a srdce mi krvácí. Tolik se bojím, že jestli nezaprší, většina zahrady v zimě uschne nadobro. :( Už se ani nedívám na předpovědi, protože vím, že sem ta voda stejně nedojde. A zalít všechno, na to prostě nestačím. Měli jsme nasadit opuncie, těm jediným to sucho snad nevadí. Ale pravda...opletka se taky zdá být v pohodě. Když naopak vidím ty Ibišky a rododendrony se sklopenými lístky, seschlé šeříky, azalky i úplně k.o. dřevité pivoňky, brečela bych. Ps. Ani, můžu mít dotaz? Kam dáváte všechny větve, šlahouny, listí apod., když máte, stejně jako my, tak bohatou zahradu, která se prostě musí udržovat, stříhat, atd. Máte kompost nebo biopopelnice nebo to všechno pálíte? (Námět na článeček, protože i tohle i je součást života zahrady, byť ta méně viditelná a repre.) :) Krásné dny do Beskyd ...a já jdu zalít ještě polníček, na ten jsem zapomněla. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to už bych asi byla v blázinci. Já tu řeším, kdy konečně zasadím okrasné cibuloviny a rozšířím zase o kousek záhony a tady jde o přežití... Je mi to moc líto. Snad už bude brzy lépe a deště k nám na severovýchod republiky také zavítají... S mamkou už se o zahradě ani nemůžu bavit, je z toho taky celá špatná... Pokud jde o dotaz ohledně zahradního odpadu - už jsem to téma letos trochu otevřela na jaře zde: http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2015/03/drtic-zahradniho-odpadu.html. Mrkni i do komentářů. A navíc přidávám, že byla obec tak hodná a umístila na několik míst veřejné kompostéry na bioodpad, takže teď můžeme vozit i tam. Biopopelnici jsme zatím nepořizovali, ale někteří naši sousedi už ji mají. My máme dva kompostéry + jeden box mezi nimi na přehazování. Pálit se snažím minimálně.

      Vymazat
  2. Aničko, snažila jsem se ti sem vložit komentář k té krásné povíjivé rostlince, ale nešlo, tak snad dnes už to půjde. Děkuji za tip, zrovna jsem hledala 2 vhodné kandidáty na porost našeho dřevníku, tuhle opletku jsem okukovala v zahradách, tak jednu rostlinku už mám vyřešenou. Jen mi, prosím, poraď, sadit až na jaře, že?
    děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mě, Majko, mrzí. Snad už to bude bez problémů. Každopádně teď se tu komentář objevil a já odpovídám :-) Pokud jde o výsadbu - je možný podzim i jaro. Jen letos to máme s tím minimem přeháněk poněkud ztížené. Záleží tedy, z které části republiky jsi a jak na tom s přeháňkami momentálně jste. U nás na severovýchodě republiky dost bídně, takže pokud výsadba, tak důkladně zalévat, dokud nezačne víc pršet, aby se rostlinka stihla dobře do zimy zakořenit. Hezký den A. PS: ať dělá brzy radost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, u nás na JM je taky hrozné sucho, tak to nechám na jaro.
    moc děkuji. Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, vypadá úžasně ..... děkuji za tip .... snad jí u nás seženu .... už přesně vím, kam jí nasadím ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak to jsem ráda, že jsem Ti kápla do noty :-) Tak ať pěkně roste! K sehnání by měla být - když ne teď, tak na jaře určitě :-) Hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna