sobota 31. října 2015

Cibulák...

... tak tak mu říká můj muž. Zázrak přírodní medicíny. Levný a přesto tak účinný prostředek proti kašli, rýmě a vůbec nachlazení jako takovému. Kromě domácích bylinkových sirupů spoléháme právě na něj. V těchto dnech, kdy se začínají objevovat první podzimní "rýmičky" a nachlazení, začíná být opět víc než aktuální.

(kytičku slaměnek jsem dostala minulý týden pro radost od hodné sousedky, na kterou je 100% spolehnutí pokaždé, když mi nečekaně dojdou brambory, strouhanka či jiný potravinářský "materiál" :-))

CIBULOVÝ SIRUP, který dělaly už naše prapraprapra....babičky, osvědčený generacemi nachlazených před námi, je jedním z vůbec nejlepších léků proti kašli. A přitom k jeho výrobě nepotřebujeme víc než cibuli a cukr, případně kvalitní med od včelaře. Jeho výroba je velmi jednoduchá.

Dvě velké cibule oloupeme a nakrájíme (na kolečka či na drobné kostičky - tak to děláme u nás doma, sirup pak totiž konzumujeme vč. samotné cibule, je tak ještě účinnější :-)). Nakrájenou cibuli vkládáme do sklenice či jiné nádoby po vrstvách na střídačku s cukrem či medem a každou vrstvu pečlivě přitlačíme (my doma sirup konzumujeme velmi rychle, takže často používáme i keramickou misku, v níž nakrájenou cibuli smícháme s cukrem a ještě lehce pomačkáme vidličkou, aby pustila šťávu). Skleničku či jinou nádobu s naloženou cibulí uchováváme v lednici či na jiném chladném místě a jakmile cibule pustí dostatek šťávy (obvykle za jeden den), přecedíme sirup přes gázu či husté sítko a užíváme dvakrát až třikrát denně jednu lžičku. 

Dětem sirup obvykle chutná (obzvlášť neřeknete-li jim, z čeho je vyroben :-)). Pokud jej navíc vyrobíte z červené, nikoliv z bílé cibule, omezíte pro klasickou cibulku typické aroma. Červená cibulka je navíc i méně štiplavá. Přijmou jej tak snáze i zarputilí odpůrci cibule a jejího odéru :-)

Někteří přidávají do sirupu i nakrájený česnek, který je dalším přirozeným antibiotikem (stačí do každé vrstvy přidat tři až čtyři tenké plátky česneku). V této podobě však už většině dětí chutnat nebude, hodí se pak spíše pro dospělé.

Sirup je vhodný i pro poměrně malé děti (dávat ho můžete dětem od šesti měsíců). Obsahuje  hlavně vitamíny  B a C, k tomu se v něm nachází slušné množství železa, zinku, vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Díky obsahu allicinu, což je silné přírodní antibiotikum, úspěšně likviduje bakterie a různé infekce, navíc posiluje imunitu, tudíž rychleji a hlavně s menšími obtížemi prožíváme libovolné onemocnění, které doprovází kašel a také bolest v krku.

Znáte "cibulák"? Jak jste s ním spokojeni vy?

Krásné dny plné zdraví

A.  

6 komentářů:

  1. Toto poznám a často v zime pri prechladnutí robím s výborným medíkom od manželových včielok:-)))
    Paaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko, s medem jsem ještě nezkoušela, ale určitě to musí být velká pochoutka... a navíc hodně zdraví prospěšných látek... No třeba zase najdu v okolí nějaký kvalitní a cenově dostupný zdroj medu a vyzkouším taky :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. To by mě asi zabilo. Cibule a ještě cukr. Ale když má někdo zdravé potrubíčko (rozuměj zažívací systém), tak proč ne. :) Pamatuji se, že loni, když jsem byla velmi silně nachlazená, ale nechtěla jsem s tím otravovat lékaře, tak jsem ze zoufalství sáhla po majoránce a tymiánu, z nichž jsem si vařila čaj, cibulák mi taky někdo nabízel, ale to jsem s díky odmítla. :) Do toho bych vážně nešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já vím, už si psala, že je to Tebe díky problémům s žaludkem řada věcí tabu... Snad aspoň některé prostředky přírodní medicíny Ti nejsou zapovězeny. Každopádně držím pěsti, aby jejich užití nebylo vůbec zapotřebí. Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Ani, tak tohle jsme s dětma užívali vždycky, divím se jak jim to chutnalo.
    super. Majka
    jo a ještě my se teda neobejdem bez šalvějového čaje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to je fajn, že tento sirup dětem (díky tomu, že je sladký) chutná. Hodně jim pomáhá a člověk se tak vyhne zbytečným nákupům farmaceutických výrobků... A na šalvějový čaj (i domácí sirup) rovněž nedám dopustit. Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna