sobota 17. října 2015

Celer do kuchyně...

... obzvláště té české, rozhodně patří. Ne každý mu však přišel na chuť. Někdy pomůže méně obvyklá úprava. U nás sice problém s pojídáním celeru nemáme (manžel jej například s oblibou připravuje nasladko jako celerovo-jablkový salát s hrozinkami a jogurtem), ale proč nezkusit opět něco nového? Já jsem ve čtvrtek poprvé připravila rodině celer v trochu netradiční podobě jako součást karbanátků/placiček a myslím, že se povedlo... minimálně podle pochvalných slov, gest a mimik mých nejbližších :-)


Pokud chcete také vyzkoušet, zde je návod, jak na ně.

Zhruba 500 g oloupaného celeru nastrouháme na nudličky (může, ale nemusí být úplně najemno). Stejné množství kuřecích prsou rozmixujeme v mixéru (nebo nameleme v mlýnku na maso). K oběma ingrediencím přidáme 200 g nastrouhaného sýra (postačí eidam), 1 vejce, 1 lžičku kořenící směsi Kari, 0,5-1 lžičku soli a důkladně promícháme. Poté tvoříme malé karbanátky nebo možno i placičky a smažíme z obou stran dozlatova (karbanátky můžeme před smažením ještě zlehka obalit v mouce, ale není to nutné). Po vyjmutí můžeme nechat přebytečný tuk vsáknout do papírových ubrousků nebo péci na pečící folií úplně bez tuku. Pochoutka tak bude ještě zdravější :-)

Jako přílohu jsem podávala vařený brambor (+ kdo chce trošinku tatarky či majolky), ale výborné by určitě byly i samotné s nějakým dobrým zeleninovým salátkem :-)

Celeru zdar!

A.

4 komentáře:

  1. Aničko, to vypadá moc dobře, celer mám moc ráda. a ten salátek nasladko s rozinkama mě zajímá moc. já dělám jen celerovo mrkvovou pomazánku s česnekem.
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, tak já dám někdy ve chvilce času dohromady recepturu a můžeš vyzkoušet i ten :-) S tou pomazánkou si mne navnadila zase Ty :-) S jakým základem pomazánku děláš? S tvarohem, jogurtem... nebo něco jiného?

      Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko, recept na zelné placky už mám přepsaný mezi oblíbenymi recpty a celerové karbanátky vyzkouším příště. Už se těším. Děkuji za další inspiraci. Hezký víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to jsem moc ráda, že se zelné placky "uchytily" :-) Tak snad budou mít úspěch i celerové karbanátky. Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna