čtvrtek 29. listopadu 2018

Na adventní notu...

... tentokrát s Jirkou. Tohle tvoření se samotvrdnoucí hmotou, následně "dotáhnuté" bílou akrylovou barvou a štětcem, má u nás dlouhodobě velký úspěch :-)



Práce se samotvrdnoucí hmotou (stačí 24 hodin a vytvrdne na suchu sama) je příjemná, levná, vyřádí se s ní i menší děti. Konzistencí mi trochu připomíná keramickou hlínu - jen se nevypaluje v peci (ale taky samozřejmě nemá tak široké použití). Pro tvorbu jednoduchých dekorací je však jako stvořená.

Tentokrát jsme z ní vyráběli drobné vánoční dekorace k zavěšení, ale třeba i nalepení tavnou pistolí nebo lepidlem na adventní věnce, přání, květináče ap.



Nejprve jsme vyváleli válečkem na těsto plát. Ke konci válení jsme do povrchu otiskli kousek paličkované krajky, ale hezký efekt udělají třeba i některé záclony. 

Pak jsme vzali do rukou formičky na cukroví a vykrajovali z plátu ozdoby. Pokud je budete chtít později zavěsit, nezapomeňte si udělat dírky. My používáme obyčejnou dřevěnou špejli, kterou vykroužíme velikost dírky podle potřeby. 

Necháme výrobky schnout alespoň 24 hodin na nějaké nepřilnavé podložce (my používáme třeba plastové jídelní podnosy). 



Po vyschnutí téměř nasucho přetřeme větším štětcem nebo potupujeme kouskem kuchyňské houbičky nebo kouskem hadříku jednotlivé výrobky bílou akrylovou barvou (používám balakryl nebo eternal, které mám doma vždycky po ruce :-)). A pak už zbývá pouze protáhnout nitku nebo provázek připravenými otvory a zavěsit.

Zdobit se u nás teprve bude. Vymyslela jsem si jednu novinku do předsíně (ne, to ještě není ten projekt, o kterém jsem povídala v souvislosti s našim jelínkem, ale blýská se na lepší časy, i ten, zdá se, v dohledné době bude .-)), už mám přichystáno, s Viktorčinou pomocí i natřeno, jen potřebuji zavěsit... .-)

A na adventních věncích použiji nové kousky už brzo, hodně brzo... protože zítra ráno už pofičí do školy a do školky .-)

Jirka se pořád ptá, zda něco pošleme i na jarmark. Původně jsem to neplánovala, ale výrobků máme dost (a navíc nám zbyla ještě zhruba polovina balení, takže si je můžeme případně přidělat). Část bychom tedy opravdu mohli nabídnout dál. Co myslíte, zaujaly by vás takové výrobky?

Krásné dny

A.

6 komentářů:

  1. Jste šikulky , maminka i Jiříček !
    Já jednou vykrajovala také ozdoby / lístečky, soby,.../ z tvrdnoucí hmoty,ale už nechala jen tak bez dalšího ozdobení být a mám je dodnes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkujeme! Určitě může být i bez dozdobení a vypadá to krásně. U těch vánočních a zimních dekorací se mi ale líbí, když jsou lehce "namrzlé", tak vždycky rádi ještě přetřeme kapičkou bílé. Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Máte to krásné. Budu muset tu hmotu taky koupit, tohle by naše děti určitě (za)bavilo a pak by si i víc užívaly zdobení věnců. Snad to do první neděle stihneme.
    Přeju krásný adventní čas.
    e*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rozhodně doporučuji. Je to rychlovka .-) Krásný advent A.

      Vymazat
  3. Jo, jo, tuto hmotu máme také rádi. Dětem neublíží a rády modelují, vykrajují... A na větvičkách vypadají hezky. Jiříček je šikula. :-) A co bacilky, už jsou pryč?
    Přeji krásný předvánoční čas. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, to je fajn, že je to mnohonásobně potvrzené i "Tvými" dětmi :-) Pokud jde o bacilky - u obou dětí ta momentální zdravotní indispozice proběhla velmi rychle a bez dalších příznaků, které by nám komplikovaly život. Jirka byl během 2 dnů zase fit a Viki vlastně taky. Tak snad si to udržíme :-) Krásnou neděli (dneska už naposled .-)))) A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna