pondělí 3. září 2018

Pročistit...

... život, pročistit domov. 

Překračování zóny pohodlí vnímám jako otevření se novým věcem nebo věcem, které už jsme hodně dlouho nedělali, ale rádi bychom se k nim vrátili.

Abych však mohla dát větší prostor novým věcem, musím si pro ně ve svém životě uvolnit místo

Zbavit se zvyklostí, které pozbývají smyslu a dělám je jen proto, že jsem si na to prostě časem zvykla. "Uvolnit" vtahy s lidmi, se kterými si už nemáme vzájemně co říci nebo si naopak říkáme až příliš mnoho věcí, které nás trápí, rmoutí, štvou... a nikam nás ani neposouvají (snad jen v tom negativním slova smyslu). Vyčistit hlavu od "historických" domněnek, myšlenek, které nám jen berou energii, kterou bychom mohli nasměrovat smysluplnějším směrem...

Rozhodla jsem se tak pro úklid svého života. 

Netlačím na sebe a uklízím pomalu, krůček po krůčku, ale svědomitě. 

A dýchá se mi líp :-)

S úklidem života úzce souvisí úklid domova. 

Dočetla jsem se v souvislosti s tím, že to, co se nám nehodí (postrádá smysl, není ničím užitečné, ani nám nepřináší potěšení) podle Feng Shui hromadí negativní energii a odsává kladnou energii domu.

Myslím, že na tom něco je. Každou takovou věc máme spojenu s určitými pocity, dojmy, vzpomínkami. Zůstávají-li pod střechou, pod níž žijeme, stále na nás působí, třeba na úrovni podvědomí. Upoutávají naši pozornost, energii a drží nás díky tomu nesmyslně v minulosti, i když žijeme právě teď.

Čas od času tak podrobuji naši domácnost generálnímu úklidu. Tentokrát jsem ale ještě důkladnější, než kdy dřív. A sama bych nevěřila, kolik těch kostlivců ve skříních vlastně doma máme... :-)

O víkendu jsem tak rozjela svůj nový malý osobní projekt spojený s úklidem svého života a domova. A myslím, že se krásně schází s mou dřívější snahou o větší minimalismus :-)

Po dobu jednoho týdne si každý den vyčleňuji chvíli na úklid našich "kostlivců". 

Víkendové dny jsem věnovala asi nejnáročnější části - úklidu pokojíčku dětí a mé pracovně.


S dětmi jsme probrali všechny sešity, časopisy, hračky, knihy, oblečení a vytřídili, co už nepotřebují nebo z čeho vyrostli. Většinu jsme postoupili dál - do charitativního obchůdku nebo dalším dětem z okolí. Ačkoliv jsem měla před naší velkou akcí pocit, že je pokojíček narvaný téměř k prasknutí, neuvěřitelně se provzdušnil a najednou máme i mnoho volného místa. 

Nabuzena úspěchem z naší "dětské" akce, pustila jsem se i do pracovny. Ačkoliv jsem si původně myslela, že půjde jen o "kosmetické" ladění, byl to ještě větší "zářez" než tomu bylo u dětí :-) 

V mém propadlišti dějin uvízla patnáct let stará vysokoškolská skripta, která k mé zahradnické profesi už vážně nebudu potřebovat. Objevila jsem podklady k mé lektorské činnosti u mého dřívějšího zaměstnavatele, pracovní podklady a materiály z dalších mých pracovních aktivit... ani zde nemá smysl cokoliv držet dál. Ale znáte to, ten pocit, že jste stále "ready", kdyby náhodou někdo zavolal a potřeboval se na něco z dřívějška doptat... :-)))

Našla jsem ale také spoustu tvořivého (ale díky stáří už nepoužitelného) materiálu z mých časně dospělých let. Po skle už ale barvičkami nekreslím, navíc se jejich konzistence začala postupem času proměňovat do podoby jakési podivné natahovací plastové hmoty...

Kapitolou samou pro sebe byly účtenky a faktury... i když jsem je před časem třídila, zase se jich nahromadilo velké množství a já zjistila, že si doma držím kupy účtenek, výpisů z účtů a faktur ještě z roku 2005 :-)

Protože v pracovně i cvičím, probrala jsem i své cvičební nářadí. Na podložce bosu jsem naposledy cvičila pár měsíců po narození Viki. Než jsem se k němu znovu dostala, předběhly mě děti, "cvičily" tak, že mi mé oblíbené bosu rozebraly do dvou dílů, které nejsme s mužem schopni ani s maximálním fyzickým nasazením dát dohromady :-) Asi před rokem jsme si říkali, že si k tomu spravování pořídíme jiné "udělátko", sedneme k tomu znovu a zase snad bude vše, jak má být... Jenže to bylo před rokem a mé milé bosu stále smutně koukalo v koutě a zabíralo místo...

Na dnešní den jsem si naplánovala odvoz věcí do charitativního obchůdku. Kufr auta plný,  na sedadle k tomu navíc šest zapaspartovaných větších obrazů, ale zvládla jsem to! A jak dobrý pocit to byl :-)

Teď už jen číhám, až se vyprázdní kontejner na papír... abych mohla odvézt jedno nebo dva kolečka vytříděného papírového odpadu .-)

A v plánu je ještě můj a manželův šatník, zimní oblečení celé rodiny, pořádek v kořenkách a koření a kuchyni obecně, pořádek v dekoracích, ale také vytřídění mailů, sledovaných blogů, přátel na FB, složek na počítači..., vyžehlení hory prádla nebo uzavření (tedy dokončení nebo zrušení) nevyřízených záležitostí, které na mém pomyslném seznamu DO IT! visí beze změny už více než rok.

No, asi to bude práce na více než týden .-)

Ale věřím, že s každým dalším dobytým "územím" budu zase o kousek svobodnější a otevřenější novým výzvám, které na mě čekají :-)

Jak to máte s úklidem - ať už v životě či doma - vy?

Krásný den a pro maminky školáků (a všechny učitele) i pohodový start do nového školního roku :-)

A.

14 komentářů:

  1. Aničko, úklid domova dělám takto pravidelně a je to balzám na duši. Protřídím a je mi fajn:-D Zajímavé je, že je pořád co uklízet a stále se nacházejí nové a nové věci i staršího data:-D K pravidelnému sběru papíru jsme loni přidali staré skripta, učebnice, zpracované maturitní otázky, některé zpracované otázky se státnic a Adam se náhle loni stal ve třídě papírovým králem:-D Dostal za to diplom:-D L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jsi můj člověk! :-) Maturitní otázky, státnicové okruhy a většina skript šly z domu při mém loňském adventním úklidu. Ale souhlasím, stále se objevují nové (a přitom tak staré) věci :-) Tak ať žijí diplomovaní papíroví králové! :-))) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko,já toto dělám jednou do roka.Co jsem celý rok nenosila, jde pryč.Uctenky a jiné nepotřebné papíry hromadím do krabic a s jiným sběrem odvážíme do sběrného dvora.Když odvezeme, cítím se tak nějak lehce a nabitá novou energií.Mèj krásné zářijové dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za komentář a obdivuji se Tvé "pravidelnosti". Krásné dny i Tobě A.

      Vymazat
  3. Jeee, no já dělala první velkou "čistku" chvíli po narození Josífka, u kojení jsem přečetla Marii Kondo a už to jelo:D Teď nás čeká velké stěhování, sice do většího, ale nechci s sebou tahat zbytečnosti...Takže se asi vážně taky vrhnu i na skripta a podobné "poklady". Třídění 3x hurá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, tak to obdivuji, že jsi po narození miminka měla chuť do něčeho takového se pouštět :-) Marie Kondo je pojem, vůbec se nedivím, že Ti dodala tu správnou motivaci pustit se do větší akce .-) Tak přeji i další pohodové třídění a následné stěhování .-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Aničko, podrobnější úklidy dělám každé léto, ale ze mě minimalista nikdy nebude, ale postupem času, jsem zjistila, že některé dekorace se mi už nehodí nebo nelíbí, takže jsem v létě vytřídila pěknou hromádku zbytečností. Na jejich místo jsem vytáhla jiné. Mám doma spoustu dekoračních věcí, ale ty jsou mému srdci milé a připomínají mi milé lidi nebo příjemné chvíle v životě a těch se nezbavím. Přeji at ti to jde pěkně od ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, já Ti rozumím. Však já taky žádný ultra minimalista nejsem, ale nehraju s nikým závody o to, kolik toho vytřídím nebo o to, jak málo mi toho doma zůstane :-) Na druhou stranu těch věcí, co člověk časem "nakřečkuje", je opravdu mnoho a často je to tak, že málokterou z té hromady věcí pak skutečně používá, nosí ap. Neužitkové věci, mezi něž dekorace patří, beru jako speciální kategorii, které je třeba věnovat zvláštní pozornost - jejím hlavním účelem není funkce a tak je k ní třeba přistupovat. Proto takové, které mě stále těší a dělají mi radost, jsou s nimi spojeny určité vzpomínky na milé osoby ap. v naší domácnosti zůstávají. Některé se mi však omrzí a navíc já stále produkuji dost nových - ty starší tak posílám dál, naštěstí je mám komu nabídnout :-) Přináší pak větší radost někomu jinému a mně dvakrát lepší pocit .-) Přeji krásné dny A.

      Vymazat
  5. Páni, tak jsi to vzala pěkně z gruntu, ale bylo to asi třeba. Já občas také udělám větší úklid, protřídím účtenky, založím různé dokumenty, i nějaký hadřík pošlu dál, ale takto do hloubky jsem se do toho ještě nepustila. A dekorací moc nemám, teda jak pro koho, ale k většině mám dobré vzpomínky a hýčkám si je.
    Aničko, přeji Ti krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, bylo (je) a jak :-) Můj vztah k dekoracím jsem popsala už u komentáře k Riji :-) Díky za komentář a krásné dny i Tobě A.

      Vymazat
  6. Máš můj obdiv - mně se do toho tááák nechce. I když pocit, když se do toho "dokopu" a vytřídím nějaké (pro mne) zbytečnosti a nepotřebnosti (nejlépe k někomu, kdo je využije), mám z toho dobrý (takový očistný) pocit. Ale rozpohybovat se...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jojo, o tom to je, nejhorší je rozjezd... ale pak už to fičí :-) Díky za komentář a krásný den přeji A.

      Vymazat
  7. No občas je potřeba se zbavit věcí co doma překáżí...Vyhodit,vytřídit,vše pryč!Je to balzám na nervy :-) I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, víš, o čem píšeš/mluvíš :-) Užívám si to a vypadá to, že i naše děti. Dneska jsem ráno zaslechla Jiříka povídat Viki, že je to ale super, jak jim maminka ten pokojíček pomohla uklidit :-) krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna