sobota 8. září 2018

Nevěřila bych...

... jak se do toho třídění doma nakonec opřu. Přesně, jak jsem si předsevzala minulý týden, jsem každý den věnovala část svého volného času k vytřídění jednoho konkrétního místa doma. 

Tenhle postup byl pro mě docela motivační nejen proto, že mě donutil si opravdu každý den chvíli času pro dobro věci "utrhnout". Navíc, jak jsem s každým dalším dnem pokročila v třídění více a více a viděla, jak to či ono místo krásně prokouklo a že se ve věcech, které zůstaly, orientujeme mnohem snadněji a rychleji, natěšilo mě to dopředu na další dny a naplánovaná místa.

Zdá se, že mám na ta správná místa čich a nebo se mi to "minimalizování" věcí, které k našemu spokojenému životu potřebujeme, začíná líbit s každou další akcí víc a víc, protože toho vyřazuji kvantitativně více a více :-)

Kolik zbytečností doma máme a přitom je vůbec nenosíme nebo nepoužíváme. 
Kolik jsme jen toho "nakřečkovali"...!

Za ten zhruba týden jsem postupně vytřídila veškeré naše oblečení (dětské minulý týden, naši šatnu dnes a že to byla hora věcí, co šlo z šatny pryč...), vč. toho sezónního. V pracovně jsem prošla všechny písemnosti (dokumenty, skripta, lektorské přípravy, účtenky a faktury...). V kuchyni jsem stačila udělat inventuru v kořenkách a sáčcích s kořením (věřili byste, že jsem našla 15 sáčků mleté skořice??? :-)) a v hrncích, kastrolech, rendlících a pánvích. Kontrolou prošly i všechny vyrobené sezónní dekorace. Pořádek jsem udělala v naší technické místnosti, která slouží částečně i ke skladování zavařenin. Prázdných sklenic už bylo tolik, že se válely i na podlaze. Pryč šly nakonec všechny nashromážděné sklenice z kupovaných zavařenin a kolik místa se opět uvolnilo :-)


Z původního plánu mi již zbývá jen jeden bod - vytřídit mailovou poštu a složky s dokumenty na pracovním notebooku. Něco mi však říká, že to bude ještě oříšek... Navíc jsem se během třídění rozhodla původní plán rozšířit ještě o několik dalších potřebných bodů - vytřídit drogerii a kosmetiku v horní koupelně (spodní už jsem pročesala :-)), "suché" potraviny typu mouky, luštěniny ad. v kuchyni a komoře pod schodištěm a také všechny boty. No a pak, pak už bych mohla být docela spokojená :-)


V pátek jsem tento týden už podruhé vyrazila s vytříděnými věcmi do charitativního obchůdku (a v pondělí jedu zas). A abyste si nemysleli, nevozím tam věci ve špatném stavu, o které by nikdo z nakupujících neměl zájem, sama tam občas něco nakoupím. O to víc je to někdy člověku líto, když je posílá dál. Ale k čemu padesát košil, které nestačím vynosit, k čemu třicet sukní do kanceláře, do které už nechodím... deset kabelek, které nevyužiji?...

Letos se po dlouhé době těším na adventní úklid (já vím, ještě je brzy, ale i tak se těším :-)), protože se bude opravdu jen uklízet, velké třídění bude dávno za námi .-)

Když se hovoří o vystupování z komfortní zóny, často si pod tím někteří představí něco hodně velkého. Myslím si však, že rozhodnutí "minimalizovat svou domácnost" může být hezkým příkladem něčeho docela malého, co může mít ve svém důsledku docela velký dopad nejen na nás, ale i naše okolí. A může být dobrým startem pro další pokusy o překonávání sebe sama, co myslíte? .-)

Krásné dny

A.

16 komentářů:

  1. Anička, tak toto by som potrebovala urobiť aj ja ... Len sa do toho dokopať ... Maj sa fajn ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, až přijde ten správný čas, rozjedeš to minimálně tak jako já :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Aničko, jdeš do toho s vervou. Já věci (oblečení, boty, tašky, listiny, doklad,atd.) probírám průběžně, takže toho doma opravdu moc nemáme. I když - ono se vždycky něco najde :o). Až skončím s prací na zahradě, chci probrat ve své pracovně vše na tvoření, tam jsou ještě nějaké resty, o kterých vím.
    A ve čtvrtek jsem nesla tašku svého vyřazeného oblečení kamarádce, která to za pár kaček předává dál. Také jen nositelné věci, většinou jsou mi již "těsné" :o).
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Álo, to jo a docela si to užívám, mám pocit, že nám to všem doma prospívá... jen muž, když mě včera večer pozoroval, jak s vítězoslavným pohledem dobývám další "pole", se začal bát, abych se nepustila i do třídění partnerů :-))) Jinak věci také probírám pravidelně několikrát do roka a je toho dost, co se posílá dál, ale i přesto je toho teď tak strašně moc... Asi jsem nastavila přísnější měřítka .-) Třeba u oblečení jsem spoustu věcí nechávala proto, že jsou mi dobré, sluší mi, mám s nimi něco spojeného... ale já už je prostě nevynosím. I když jsem udělala ve svém šatníku obrovskou šťáru, stejně je tam ještě hodně věcí na to, co potřebuji... takže nevylučuji, že do budoucna neudělám další. Na druhou stranu i tak jsem vyřadila minimálně třetinu svého šatníku, ne-li víc. Cítím, že takto jsem s tím vnitřně srovnaná a nelituji, odvážela jsem to s lehkým srdcem. Na druhou stranu byla doma místa, kde se to tak nějak "šolichalo" a pořádně jsem neměla přehled, jen o tom nejnovějším (například včera vytříděné suché potraviny, to jsme s mužem koukali oba..., pořád se přikupovalo a přitom všeho bylo dost, takže jsme si dali zákaz nakupovat jen tak "do zásoby"). Tvořící věci mám, myslím, zmáknuté, ale připomněla si mi tou zahradou, že bych měla trochu provětrat i garáž... :-) Tak hezké dny i Tobě A.

      Vymazat
  3. Jé, taky zrovna v těchto dnech třídím skříně...člověk by nevěřil, co se tam za ty roky nastřádá (jo, netřídila jsem ROKY!!!) Pračka jede na plné obrátky.
    Taky nesu na charitu a hrozně ráda. Sice u nás ve vsi stojí kontejner (SOVA), ale přeci jen jsem jistější, když vím, kam konkrétně ta věc půjde.
    A díky za tip na úklid PC. Na to fakt zapomínám. A pak se divím, když není kam ukládat fotky, bo plná paměť :)
    Krásné skoro podzimní dny! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tomu rozumím a držím pěsti, ať to u vás doma v pohodě přežijete :-) S kontejnéry na odložené oblečení mám od nás také zkušenost. Taky u nich netuším, jak se pak přesně dál s oblečením a dalšími věcmi nakládá, takže dávám přednost charitativnímu obchůdku - tam soustředím věci, u kterých si myslím, že se dlouho neohřejí a přinesou penízky na potřebné věci. Ostatní (i když čisté a zachovalé) dávám do sběrných kontejnerů. Do počítačové techniky jsem se ještě nepustila... to "nejlepší" nakonec :-) Také přeji hezké dny A.

      Vymazat
  4. Také bych potřebovala uklidit doma - a to všechno co jsi popsala. Jen se k tomu dokopat. Možná až bude venku ošklivé počasí a bude chuť !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak jsem psala Lauře. Až přijde ten správný čas, bude to pak fičák, uvidíš .-) Do té doby krásné dny A.

      Vymazat
  5. Anicko, uprimne a strasne moc zavidim. Ne ve zlem:-). Jsou mista, kde bych mela take zapracovat a jak rada bych! Hlaven pc, to ani nevim, kdy jsem delala. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, od "rád/a bych" může být k tomu "dělám" různě dlouhá cesta :-) Asi to přijde s okamžikem, kdy si člověk řekne, že dál už to nejde, že to chce jinak a prostě se rozhodne a jde do akce. Pro mě byla nejhorší ta rozhoupávací fáze (jako jestli je to vážně třeba, jestli to ještě chvíli nepočká, atd.), jakmile jsem však začala, pak už to fičelo samospádem :-))) Prostě fajn pocit. Tak až to přijde i na Tebe, tak ať si to užiješ minimálně stejně jako já :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  6. Aničko, také jsem si na září naplánovala větší čistku doma. Ale je dobré bez dětí, vše se jim hodí a potřebují:-)
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, u nás to šlo dobře i s dětmi. Jejich pokojíček jsme třídili spolu. Děti už ví, co to znamená, když se uklízí s maminkou... že to bude náročnější, než kdyby to bylo jen na nich. Na druhou stranu na konci je pak vidět, že jsou vlastně za to rádi, protože všechno má zase své místo, všechno rychle najdou, prostě líbí se jim to (a pro mě taky dobře - uvědomují si, co za tím je práce a snaží se pak víc udržovat v pokoji pořádek). Všechno jsme si vysvětlili a zachovali nakonec po dohodě snad jen jednu věc, kterou jsem původně chtěla poslat dál. Tak pohodové třídění i u vás doma. Krásné dny A.

      Vymazat
    2. Aničko, tak máme pokojíček hotový a dokonce s dětmi. Jsou nadšené. A pryč šly dvě krabice a dva pytle. Je to krása, tolik prostoru..
      Krásné dny a díky díky díky.
      Bohunka

      Vymazat
    3. Bohunko, díky za zprávu. Mám radost, že se povedlo :-) To by člověk nevěřil, kolik zbytečností máme doma nashromážděných, viď? :-)

      Krásný víkend A.

      Vymazat
    4. No jéje, ale kolik radosti, když pak s dětmi vydíme ten volný prostor.
      Krásné dny y díky veliké, Aničko.
      Bohunka

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna