středa 26. září 2018

Poměrně dost mimo svou zónu komfortu...

... se dnes odpoledne ocitnu, až budu sedět na zubařském křesle.


Už několik let před sebou tlačím rozhodnutí o extrakci zubů moudrosti.

Dvě horní osmičky už vyrostly, spodní dvě se s přestávkami stále prořezávají.

Jisté je, že nerostou správně a není na ně dost místa. I další slova své paní zubařky beru vážně, opravdu se mi čistí špatně a opravdu bych pak nechtěla přijít i o sedmičky...

Dneska tedy první zub (to by mě zajímalo, který to nakonec bude, já se v tom značení na žádance nevyznám :-))... a když to zvládnu, tak pak postupně i ty zbývající tři. Třeba se se všemi zvládnu rozloučit ještě letos, kdo ví :-)

Neměla jsem to dělat, ale už se stalo. Začala jsem si včera číst o zkušenostech ostatních... Takže jsem dokonale vytřepaná jako ratlík. 

Není to jediný nepříjemný "zákrok", který v posledních pár dnech podstupuji (o zážitku s opakovaným vyjímáním nitroděložního tělíska v rozmezí dvou dnů se tady ale rozepisovat nebudu .-)), muž už si proto ze mě utahuje, že tu bolest a utrpení snad vyhledávám :-) 

Pravda je, že když jsem zvládla překonat jedno, dodalo mi to odvahy i do dalšího. Tak jdu zase do toho!

Tak mi prosím držte pěsti, ať je to bez komplikací a rychle. Já vám po tom za to vložím jednu buldočí fotku, ať je trochu veseleji :-)

Mějte krásný den (dnešní ráno bylo hodně mrazivé... když jsem v 5,45 vybíhala z domu, byl u nás jeden stupeň nad nulou... to je rovnou z léta do zimy..., tak snad nás ten obrovský teplotní propad neskolí k zemi... i když co si budu stěžovat, má ústa to po dnešku určitě ocení víc než pařáky z minulého týdne .-))

A.

PS: a budu ráda za tipy na chutnou rekonvalescenční kašovitou a tekutou stravu :-)

10 komentářů:

  1. Aničko, přeji Ti , aby titě zuby moudrosti moc netrápily!
    Co nejméně bolesti a hlavně bez komplikací !
    A tu stravu, já mám venku jeden a kašovitou stravu jsem ani nemusela podstupovat.
    Ale viděla bych to na jogurty, led, smothie, rozmixované polévky,...zmrzku ;-)
    A tvé časné ranní běhání v mrazu obdivuji!!!
    Já jsme ráda, že vstanu a vypravím nás všechny do práce, školky a školy :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji. Zub už je venku. Nakonec jsme se po domluvě s panem doktorem rozhodli pro spodní osmičku, která už mě tři dny trápila, jak se chtěla zase prořezat ven... Dáseň byla podrážděná a trochu zanícená, začal tam prý i vytékat hnis. Takže nebylo co řešit. Vzhledem k tomu, že zub ještě nebyl celý prořezaný, tak byl zákrok náročnější (a prý to bude podobné i u druhé spodní osmičky), ale zvládnout se to dalo. Velmi oceňuji empatického pana doktora i asistující paní doktorku. Všechno mi v klidu vysvětlil na začátku i v průběhu, pořád se mě průběžně ptal, jestli je všechno v pořádku, snažil se být velmi citlivý, jak jen to v dané situaci jde.

      Po zákroku a šití mi předepsali antibiotika a lék od bolesti, dostala jsem i další rady a příští pátek jdu na vytahování stehů.

      Včera už jsem nejedla (nějak jsem ani neměla hlad :-) Dnes už se prázdný žaludek ozýval a bylo třeba něco sníst i kvůli předepsaným lékům. Jinou než tekutou nebo kašovitou stravu si teď ale nedovedu představit. Takže díky za tipy... třeba ta zmrzlina bude vyloženě radost :-)

      Ještě k tomu rannímu běhání - je to závislost, kvůli tmy teď vybíhám s čelovkou... už jsem si dokoupila výbavu i na zimní běhání :-) Zvažovala jsem i dnešek, ale můj (rozumný) muž mi to vymluvil, takže odpočívám :-)

      Krásný den

      A.

      Vymazat
  2. Aničko, já to podstoupila ve 20 letech. Tehdy mi osmičky rostly do ostatních zubů a pokud bych je nevyndala, tak bych přišla o ostatní. Takže jsem naklusala na zubní kliniku. Pan doktor mi řekl - všechny najdnou. No nešla jsem do toho. V plné narkoze spodní vysekat a horní vytrhnout a být celá oteklá to né. Takže jsem šla hezky postupně. Napřed jeden a pak druhý dolní. Horní šli za 6 let po dolních. Dolní jsem neměla prožezaná a tak to bylo komplikované. Ale do školy jsem pak šla za 3 dny po zákroku, se sešitou pusou a zvládla jsem to. Horní mi trhli již normálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za sdílení zkušenosti. Oslovila bych jménem, ale chybí mi podpis :-( To bude u mne asi hodně podobné :-) Začínáme taky spodními a taky neprořezanými. A pak přijdou na řadu ty horní - doufám, že ty už taky budou bezproblémové .-) Hezké dny A.

      Vymazat
  3. Ty osmičky jsou zvláštní zuby. Když mi rostly, tak mne tedy hodně bolely. No a zůstala mi už jen jedna- vyrostlá kdesi hodně vzadu. Nebolí, nepřekáží, prostě tam je. Je to na zubní lékařce, jak to ona vidí.
    Ano,ano- dnešní ráno nám připravilo chladné překvapení. U nás teploměr ukázal hodnoty již pod nulou. Střechy byly bílé.
    Tak ať je zákrok bez problému.
    Bezbolestný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za komentář i povzbuzení :-) Já myslím, že to moje paní zubařka posoudila dobře. Spodní osmička teď začala dělat problémy, při prořezávání hodně bolela, zanítila se a objevil se i hnis - byla jsem ve správnou chvíli na správném místě :-) Bolí to, ale jsem ráda, že už je venku, bylo by hůř .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Aničko,je to nepříjemný, ale Ty to vydržíš a dáš.Já už mám od zubů pokoj několik let. Mám implantáty a pokoj.Tak držím palce.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to víš, že vydržela. Co jiného mi taky zbývalo, že? :-) A zoubky bych si ráda co nejdéle udržela vlastní. Tak je třeba občas trochu něco vytrpět. Krásné dny A.

      Vymazat
  5. Mám Aničko dosud všechny osmičky, také si pamatuji, že při prořezávání bolely, a stále mi slouží :o). V mém věku si velmi libuji, že mám dosud všechny vlastní zuby (na rozdíl od mého muže) a mé veliké přání je, mít své nafurt :o)). Při poslední kontrole má zubařka jen tak lehce pronesla, že se mi spodní osmička trochu kýve. Až doma se mi rozleželo, že co jako tím chtěla říci? Jako že mi asi vypadne sama :o))))?
    Přeji ti co nejméně bolesti a tvůj muž je rozumný, běhání po takovém zákroku opravdu není vhodné, kvůli krvácení. Vydrž, zase brzy vyběhneš.
    Měj se pohodově.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo,

      děkuji za povzbuzení :-)

      Jinak Ti ty Tvé rozumné zuby závidím, že nedělají problémy. Také jsem si dlouho myslela, že není důvod si osmičky trhat. Ale když jsem viděla rentgenový snímek, pochopila jsem, že to budu muset podstoupit.

      Tobě držím palce, ať zuby vydrží stále v tak bezvadném stavu :-) S tou Tvou osmičkou - taková prohlášení mám nejraději... měla říct na rovinu, co s tím, že? :-)

      S běháním - já vím, že by to byl nerozum, ale někdy jsem ráda, když to jasně slyším i od někoho dalšího :-))

      Krásný den

      A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna