pátek 20. října 2017

Žádám vás...

„Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří vám slibují, že všechno vyřeší za vás. Takoví lidé chtějí, abyste jen mlčeli, poslouchali a drželi krok. Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří mají diktátorské sklony, příliš často mění názory, nejsou schopni se domluvit s jinými, nabízejí různá dobrodružná, nepromyšlená a neodpovědná řešení a kteří by se nejraději vrátili k centralistickému řízení všech našich společných věcí.“



Zdroj obrázku: https://www.facebook.com/KnihovnaVaclavaHavla/photos/a.272253896153340.75511.272198756158854/1744332455612136/?type=3&theater 



Václav Havel o volbách


Československá televize 
2. června 1992

Slova i po tolika letech tolik aktuální. Jako by byl jasnovidec. Stále je třeba si ta slova připomínat, lidé rychle zapomínají a nebo si málo váží svobody, kterou mají... Tak to alespoň vidím já. 

Půjdete dnes nebo zítra k volbám do Poslanecké sněmovny?

Možná se vám bude hodit tento souhrnný průzkum volebních preferencí vč. srovnání se stavem po volbách v roce 2013. U mne to tentokrát bohužel asi bude o hledání strategie, která přinese z mého pohledu nejmenší zlo i ve vztahu k následující volbě našeho prezidenta...

Hezký pátek a šťastnou ruku .-)

A.

13 komentářů:

  1. Milá Aničko, opravdu neuvěřitelně aktuální slova. Jenže se ukazuje, že většina lidí asi neumí se svou svobodou zacházet. Škoda. Hrozím se toho, jak volby dopadnou. K volbám určitě půjdu.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky za reakci. Také se bojím a proto mi nedalo nesdílet, někteří ještě nejsou rozhodnuti... .-) Hezký pátek A.

      Vymazat
  2. K volbám chodím vždy a půjdu i letos. Jen ta úvodní slova Aničko však pasují snad na všechny volební strany u nás, bohužel. Naše politická scéna je tristní. Docela by mne zajímalo, kterou stranu by v dnešní době volil p.Havel.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, naprosto souhlasím - naše politická scéna je tristní už řadu let. Ale myslím, že nejen naše, pokud se podíváme i za hranice... Mezi mé hlavní motivy jít k volbám tentokrát víc než kdy jindy patří zabránit největšímu zlu, které pro mne představuje kombinace dvou uskupení. Z toho nemám jen obavy, toho se opravdu hodně bojím. A ano, také by mě hodně zajímalo, jak by dnes volil Václav Havel, ani nevíš jak. Snad by uvažoval podobně. Měj se hezky A.

      Vymazat
    2. No když tak přemýšlím, k těm dvěma už tradičně řadím ještě jednu, která volby od voleb posiluje... .-)

      Vymazat
  3. ... ono je to asi stejné co lidstvo lidstvem je... Ta aktuálnost Havlových slov je až děsivá.
    Někdy si říkám, že máme, co si zasloužíme. Tak to pojďme změnit.
    Aničko, díky. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Je mi z toho smutno. A jde z toho strach.
    Copak to lidi nevidí? Je většina jen stádo tupých ovcích a další skupina jen líní ignoranti, co si myslí, že se jich to netýká?
    Ach jo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, co k tomu napsat. Když jsem viděla včera odpoledne první výsledky, chtělo se mi brečet. Ptala jsem se na to samé, snažila se to pochopit... Na druhou stranu i přes jasný volební výsledek pana "sorry jako", který získal s obrovským odstupem od ostatních, jsem si říkala, že mohlo být ještě hůř a k mé radosti (a já měla skutečně poprvé radost z každé procentní setiny, kterou získali všichni ostatní na úkor ANO, SPD a komunistů) se sice s odřenýma ušima, ale přeci dostali do PS i poslední dvě politická uskupení, jejichž hlasy by jinak propadly hlavně ve prospěch ANO a také z toho, že se Babišovi (pokud většina ostatních stran dodrží, co slíbila před i těsně po volbách) bude skládat vládní koalice jen velmi obtížně. Konečně docela bych mu přála menšinovou vládu, aby předvedl co umí (a nemohl se na nic a nikoho vymlouvat) a pevně věřím, že se při tom (pokud mezi tím nepůjde sedět) znemožní tak, aby pochopili i nevěřící Tomášové... Bojím se, ale věřím v lepší zítřky, jinak by to ani nešlo :-)

      Vymazat
    2. Věřím také, ale stejně je mi pořád smutno z volební účasti. Dokonce někteří přátelé k volbám ani nešli, protože se jich to prý netýká a nezajímá je to. Jinak jsou to poměrně inteligentní lidé, ale tahle zaslepenost a hrabání si jen na svém písečku a co přesahuje práh mého domu se mě netýká, to je co nahrává Babišovi, SPD a komunistům. Kecalové na FB, teď budou situaci kritizovat, ale ani volit nešli. Lituji, že jsem svůj blog nepoužila k výzvě, aby všichni kdo to čtou, šli volit. Když jsem viděla první sečtené hlasy a tu trojku tam, chtěla jsem fakt začít balit.

      Vymazat
    3. Myslím, že podobně situaci mnozí vnímali v USA, kdy byl zvolen Trump prezidentem. Také nemohli uvěřit... S volební účastí asi my dvě nic nenaděláme, napsala/nasdílela jsem asi dva posty k zamyšlení i na zmiňovaném FB, jeden příspěvek zde. Lidé mají právo volit, stejně jako nevolit. I v tom spočívá svoboda v demokracii. Každý to však máme poskládané jinak, je to těžké, ale je třeba se s tím smířit. Pokud tedy teď po volbách nevoliči budou naříkat, kritizovat... budou za hlupáky.

      Včera jsem četla jeden alespoň trochu optimistický pohled svého známého na uplynulé volby, se kterým se docela ztotožňuji - ANO teď sice získalo ve volbách do PS téměř 30 % hlasů voličů, což na druhou stranu můžeme vidět i tak, že 70 % voličů (+ nevoliče) neoslovil - buď o jeho působení ve vládě a PS zájem nemají nebo je jim to jedno, podobně je tomu u SPD. Přijde mi to trochu jako pohled na poloprázdnou či poloplnou láhev, akorát tady to je přeci jen pozitivnější :-) Z výsledků je také patrné, jak si Babiš přišel k dalším stoupencům - "utrhl" velkou část voličů ČSSD, částečně KDU-ČSL a také komunistům. Voličská základna tak je dost nehomogenní, což pro něj může být do budoucna problém. Bohužel čtyři roky budeme muset nějak přežít (pokud se nestane zázrak, v který asi obě doufáme :-)) A dobré v tom lze spatřovat i pro ČSSD a KDU-ČSL (komunisty neřeším) - znamená to určitě velkou reflexi, jakou si před pár lety prošla i ODS i KDU-ČSL a myslím, že třeba ODS to bylo ku prospěchu. ČSSD i KDU-ČSL bych tak přála podobný vývoj. Novým stranám v PS pak, aby se nenechaly podobně jako dříve jmenované strany oblbnout novou mocí i penězi a dokázaly prosadit, co si předsevzaly, když šly do voleb. A tolik mé amatérské politologické shrnutí z mého pohledu na závěr :-) Měj se krásně a upři chvíli pohled dovnitř sebe, tam prý, podle moudrých lidí, najdeš vše, co potřebuješ i ve špatných časech :-) A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna