pátek 13. října 2017

Pátek třináctého...

... je v mnoha zemích považován za nešťastný den. 

Přemýšlela jsem, odkud se vlastně vzala pověra, která se váže k tomuto dni. Údajně je spojena s křesťanským Velkým pátkem, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.

Židé považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Mavet, které znamená „smrt“.

Podobný význam přikládají třinácce i kartáři - v tarotovém systému je třináctka smrt, ale zároveň symbolizuje i znovuzrození.

Zcela reálný základ má pak tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů (templáři byli jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku, moc řádu lety sílila, nepodléhal světské moci, ale přímo papeži a to se nelíbilo králům), po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.

Chorobný strach z pátku 13. má i svou diagnózu. Jmenuje se triskaidekafobie. V mnohých zemích proto nenechávají pro jistotu nic náhodě a třináctku rovnou škrtají. Hotely nemají 13. patro, stejně jako některé letecké společnosti vynechávají řadu sedadel č. 13.

Pokud jde o četnost "nešťastných" pátků s číslem 13, pak každý rok jich má minimálně jeden, nejčastěji ale bývají dva, výjimečně i tři. V nepřestupných letech, kdy je pátek třináctého v únoru, jej následuje pátek třináctého i v březnu. Pátek třináctého můžeme čekat v kalendáři tehdy, začíná-li měsíc nedělí.

Já si pátek třináctého zvolila k návštěvě u kinezioložky, abych se pomocí metody One brain jednou pro vždy zbavila vnitřní bolesti, trápení, které si táhnu s sebou už od dětství a uzavřela v sobě něco, co mne brzdí v dalším rozvoji. Tak moc jako dnes už jsem neplakala, ani nepamatuji. Ruku v ruce s tím však šel pocit, jako by ze mě odpadl obrovský balvan, který mne už dlouho brzdil a nechtěl pustit dál. Pomohla mi pojmenovat a pochopit příčiny a s její pomocí jsem si našla i cestu, jak dál. Já ji vlastně podvědomě znala už dřív, jen jsem jsem svému úsudku málo věřila natolik, abych si dodala kuráže :-) Moc se mi ulevilo a myslím, že návštěva splnila očekávání, která jsem od ní měla. Věřím, že to bude mít pozitivní vliv na všechno, co dělám, ale i na lidi v mém okolí. Odnesla jsem si s sebou kromě doporučení na tři jednoduché cviky na každý den následujícího měsíce i jeden domácí úkol pro dnešek. A ten budu plnit moc moc ráda... :-)


Abych to dobré rozpoložení ještě utvrdila, dotáhla jsem v okolí domu podzimní výzdobu. Od našich jsem si minulou neděli přivezla spoustu malých okrasných dýní, ty jsem společně s vřesy, maceškami, okrasnými kapustami a drátovci naaranžovala do truhlíků a proutěného koše. Doplnila keramikou, Viktorčiným větrníkem, vínově červenými větvičkami svídy bílé (listí již opadlo), větvičkami skalníků s červenými plody a větvičkou hlohu tečkovaného s voňavými žluťounkými plůdky .-)

Přeji šťastný pátek třináctého i každému z vás.

A.

4 komentáře:

  1. Aničko,
    koukám, že jsi se s tímto dnešním datumem popasovala na 1* !
    Pokud si se dnes zbavila něčeho, co tě tížilo, tak to je další krok v tvém životě :-)
    I když tě osobně neznám, pro mě jsi naprosto dokonalá žena !
    A podzimní výzdobu máš parádní :-)
    Krásný slunečný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, vyšlo to moc dobře. Úplně všechno. Moc děkuji za milá slova, dokonalá určitě ne, ale snažím se, aby těch pozitiv se mnou spojených bylo co nejvíc a ta negativa pak tolik nebyla vidět :-))) Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Dobrý večer,Aničko udělala jste dobře s tou kinezioložkou.Já jsem si nesla z mládí taky těžký balvan,za který jsem nemohla. Ale odpustila jsem i když někdy vzpomenu. Snažím se žít přítomností a na to ošklivé z dětství nevzpomínat ,jen na to hezké.Já jsem dost těžký introvert a řeším vše sama se sebou. Možná,že dělám chybu.Přeji krásný víkend a podzimní výzdobu máte krásnou, jako vše.Martina
    .

    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, věřím, že ano. Neodcházela jsem s tím, že bych někomu odpouštěla, já ale spíš si pro sebe uzavřela jednu kapitolu, smutek zavřený někde hluboko ve mně, který občas vyplouval na povrch... Snad jsem tu věc dokázala pochopit jinak než doposud, lépe ji zpracovat. Dostala jsem to ze sebe ven. A jsem schopna jít dál, lehčím krokem. Mějte se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna