... je prý velkou pochoutkou, kterou prý dávkovkovanou po lžičkách, ocení i zarputilí odpůrci tvrdého alkoholu během nachlazení jako medicínu.
Ulevila jsem našim dvěma rakytníkovým keřům o další bobulky a zkusila je pro tentokrát naložit do vodky (doporučovaný poměr se liší recept od receptu, já zůstala u poměru 1 : 1). Protože jsem si však nechala nakoupit pouze jednu půllitrovou láhev vodky a rakytníku nasbírala víc, naložena je zatím jen jedna neúplná sklenice. Další várka tedy, až doplním zásoby vodky :-) Ráda bych rakytník v lihu darovala svému taťkovi a babičce pod stromeček jako jedlý dárek a jednu sklenici asi letos odložím bokem i pro naše potřeby... .-))
Naložené bobule se nechají ve vodce louhovat 10 dní. Pak se připraví cukerný nálev, kterým se zcezený alkohol s propasírovanou šťávou z rakytníku smíchá, přelije do láhví a uskladní v chladu. Ke konzumaci je pak údajně nejlepší nejdříve po 3 měsících, ale chutná prý ihned .-)
Protože jíme i očima, ráda bych ale část bobulí ponechala v láhvích vcelku, podobně jako se tomu dělá třeba s višněmi. Myslím, že to ničemu neuškodí a láhve pak budou vypadat nádherně a o to víc jedleji.
Krásný den
A.
Jé, to vypadá krásně a navíc to bude léčivé. :-D Kouknu k mamce na zahrádku, jestli jí ještě nějaký zůstal a vyzkoušela bych také. ;-)Díky za tip. Pěkný den. D.
OdpovědětVymazatDášo, tak to mě moc těší, že se Ti nápad líbí. My jej máme pořád moc, tak to letos bude rakytníková bouře v kuchyni :-))) Užívej krásné dny A.
VymazatMilá Aničko,máte krásnou úrodu rakytníku. My máme třetím rokem čtyři keře, z toho jeden samčí a úroda žádná jen na jednom keři pár bobulek.Asi jsme je špatně vysadili.Já jsem chtěla aby byly v řadě a manžel si je vysadil podle svého na stráni. Možná to byla chyba, že nejsou vedle sebe.Uvidíme příští rok
OdpovědětVymazatMějte krásné dny.Martina
.
Já už mám rakytník letos zpracovaný, zbytek je už hodně zralý a bobulky se mi při sbírání již rozprskávaly v ruce. Šťáva mi stříkala všude :o). TAkže letos mám opět sirup (na ten nedám dopustit) a letos poprvé marmeládu (je vynikající). Loni jsem jako jedlé dárky nakládala do medu, taky výborná záležitost. A do vodky jak píšeš (musím si uložit hned návod) bych mohla příští rok. Ráda se již rozdělím s ptáčky, lítají každý den na bobulky.
OdpovědětVymazatMěj se hezky.
Ála
Milá Aničko váš nápad mě zaujal, rakytník mrazíme a konzumujeme po celý rok, dáváme do čaje. K vašemu receptujeden dotaz, kolik toho cukru? Ráda chodím na váš blog. Krásný podzim. Věra
OdpovědětVymazatVýborný nápad, vďaka za inšpiráciu, Anka.
OdpovědětVymazat