úterý 17. října 2017

Rakytník v alkoholu...

... je prý velkou pochoutkou, kterou prý dávkovkovanou po lžičkách, ocení i zarputilí odpůrci tvrdého alkoholu během nachlazení jako medicínu.

Ulevila jsem našim dvěma rakytníkovým keřům o další bobulky a zkusila je pro tentokrát naložit do vodky (doporučovaný poměr se liší recept od receptu, já zůstala u poměru 1 : 1). Protože jsem si však nechala nakoupit pouze jednu půllitrovou láhev vodky a rakytníku nasbírala víc, naložena je zatím jen jedna neúplná sklenice. Další várka tedy, až doplním zásoby vodky :-) Ráda bych rakytník v lihu darovala svému taťkovi a babičce pod stromeček jako jedlý dárek a jednu sklenici asi letos odložím bokem i pro naše potřeby... .-))

Naložené bobule se nechají ve vodce louhovat 10 dní. Pak se připraví cukerný nálev, kterým se zcezený alkohol s propasírovanou šťávou z rakytníku smíchá, přelije do láhví a uskladní v chladu. Ke konzumaci je pak údajně nejlepší nejdříve po 3 měsících, ale chutná prý ihned .-) 

Protože jíme i očima, ráda bych ale část bobulí ponechala v láhvích vcelku, podobně jako se tomu dělá třeba s višněmi. Myslím, že to ničemu neuškodí a láhve pak budou vypadat nádherně a o to víc jedleji.


Krásný den

A.

6 komentářů:

  1. Jé, to vypadá krásně a navíc to bude léčivé. :-D Kouknu k mamce na zahrádku, jestli jí ještě nějaký zůstal a vyzkoušela bych také. ;-)Díky za tip. Pěkný den. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak to mě moc těší, že se Ti nápad líbí. My jej máme pořád moc, tak to letos bude rakytníková bouře v kuchyni :-))) Užívej krásné dny A.

      Vymazat
  2. Milá Aničko,máte krásnou úrodu rakytníku. My máme třetím rokem čtyři keře, z toho jeden samčí a úroda žádná jen na jednom keři pár bobulek.Asi jsme je špatně vysadili.Já jsem chtěla aby byly v řadě a manžel si je vysadil podle svého na stráni. Možná to byla chyba, že nejsou vedle sebe.Uvidíme příští rok
    Mějte krásné dny.Martina
    .

    OdpovědětVymazat
  3. Já už mám rakytník letos zpracovaný, zbytek je už hodně zralý a bobulky se mi při sbírání již rozprskávaly v ruce. Šťáva mi stříkala všude :o). TAkže letos mám opět sirup (na ten nedám dopustit) a letos poprvé marmeládu (je vynikající). Loni jsem jako jedlé dárky nakládala do medu, taky výborná záležitost. A do vodky jak píšeš (musím si uložit hned návod) bych mohla příští rok. Ráda se již rozdělím s ptáčky, lítají každý den na bobulky.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Aničko váš nápad mě zaujal, rakytník mrazíme a konzumujeme po celý rok, dáváme do čaje. K vašemu receptujeden dotaz, kolik toho cukru? Ráda chodím na váš blog. Krásný podzim. Věra

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný nápad, vďaka za inšpiráciu, Anka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna