pondělí 9. listopadu 2015

Zapleteno...

... mám do dvou zimních kulíšků pro Viki a Jirku. Barevně namícháno tak, aby ladily k zimním soupravám. Pěkně by vypadaly i bez bambulí, ale zimní čepice bez bambule? To by nebylo ono. Bambule jsou in - u dětí i u dospělých - myslím, že s bambulemi čepice prostě nemají chybu :-)



Viktorčinu čapku (kromě bambule) jsem zvládla během mimořádné čtvrteční pracovní cesty vlakem do a z Prahy... Cestovní tašku jsem sice měla díky notebooku i tak nacpanou až po strop, ale 3 malá klubíčka s kruhovými jehlicemi jsem tam ještě vmáčkla :-) Zajímavé je, že jsou pletařky, háčkařky a vůbec i jiné tvořivé ženy na veřejnosti stále vnímány jako něco výjimečného, téměř exotického... Tak třeba jsem do budoucna navnadila pár vysokoškolských slečen, se kterými jsem seděla v kupé cestou z Prahy, a bude nás zase o několik více :-)



Pletla jsem z příze značky Drops Baby Merino. Velmi příjemná, měkounká, lehce pružící příze ze 100 % merino vlny. Použila jsem ji už na svou háčkovanou deku a háčkuji z ní i deku pro Ilonku. Příze jsem si nakoupila více - chystám z ní do sady rovněž pletené provlékací šálky. Ráda bych se zase pletařsky "posunula dál" a proto jsou v plánu i pletené rukavice palčáky... Tolik mé nejbližší pletařské výzvy. A co ty vaše?



Jste-li začátečnice, vyzkoušejte pletení podobné čepice podle návodu zde. Uvidíte, že to není žádná velká věda :-)

Krásný den

A.

12 komentářů:

  1. Milá Aničko, čepice se povedly, jsou skvělé a dětem sluší :-). Moje pletací výzva jsou teď ponožky, nikdy jsem je nepletla, tak uvidím :-) Pěkný den ♥ Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, naše děti jsou vyloženě čepicové. Mám pocit, že jim sluší cokoliv, co jim narazím na hlavu :-) A k té ponožkové pletací výzvě - možná to nebude tak složité, jak se na první pohled zdá. Matně si vzpomínám, že nás kdysi učila vychovatelka v osmičce v ručních pracích plést a náš první výrobek byly právě ponožky pletené na dvou jehlicích. Má babička (velká pletařka) do té doby pletla vždycky na čtyřech, ale když jsem jí tehdy ukázala, jak se pletou na dvou, už je dělala jen tak :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. Ahoj Aničko,
    tak moje pleteřská výzva je svetr s norským vzorem a s kruhovým sedlem a dále pletená sukně. Vyplétané svetry jsem dělala naposledy před cca 15 lety a teď jdu do toho znovu. Jsem zvědavá jak dopadnu.
    Čepice jsou supr. Budu muset taky zateplovat, ale teď mají přednost Vánoční ponožky - ještě mě chybí cca 4 páry možná i víc.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, tak to je tedy výzva... Svetry s norským vzorem se mi taky moc líbí... ale v mém případě je to hudba daleké budoucnosti :-) Na pletenou sukýnku jsem zvědavá. Držím palce, ať obojí dopadne podle Tvých představ. A za čepky díky - máme z nich doma velkou radost. Ani ve snu by mne nenapadlo, jak si je hned děti vezmou za své a budou stále dokola zkoušet :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Při pohledu na fotky jsem si Aničko vzpomněla na své pletací období. Já napletla hromady svetrů - pro kluky, pro sebe, pro muže. Stále jsem cvakala u telky jehlicemi :o)). Dokonce jsem si upletla i úžasné červenočerné šaty, škoda, že jsem je pak darovala švagrové, bůhví kde skončily...A jak se tak dívám na tvé kulíšky, že bych provětrala jehlice ? Už jsem je v ruce neměla několik let, no od té doby co jsem propadla háčkování :o)).
    Tak krásné "cvakání".
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, jak to tak čtu, Ty bys měla pletařinu vyučovat, ne? :-) Pokud si tolik pletla, byla by škoda nechat jehlice spát... a třeba z toho vzniknou nějaké další krásné pletené šaty .-) Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Aničko,
    no to je teda výzva !
    Moc se mi líbí tvé barevné provedení obou čepic,:-)
    Když zbyde Merino z deky, že bych se do nějaké také pustila ? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, díky! Pokud jde o Tvé záměry - bojím se, bojím, aby bylo klubíček dost na to, nač jsme se domluvily, zatím to vidím tak, že budu ráda, když mi klubka vyjdou na deku a polštářky... ale uvidíme, nechci zbytečně strašit :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  5. Aničko, moc pěkné čepičky, pruhované nadělají spoustu parády. ;-) A bambule k zimním čepicím patří, je to takové veselejší. Já teď zkouším ponožky na kruhové jehlici podle Terezky - Barvínka. Vždy jsem je pletla na čtyřech, ale tohle je fakt lepší. Pěkný den. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přesně moje řeč, proužky a bambule to u našich čepic letos jistí :-) Držím palce, aby i Tvé ponožkové pletařské pokusy vyšly podle Tvých představ :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna