úterý 25. srpna 2015

U6...

... je označení budovy, v níž mohou malí i velcí objevovat a poznávat zajímavý svět techniky a taky můj tip na výlet, pokud zavítáte do našeho kraje a nebo tady žijete a zatím netušíte, co nového, co stojí za návštěvu a shlédnutí, nám zde v posledních letech vyrostlo :-) 

 Zdroj obrázku: http://svet-techniky-ostrava.cz/cs/web/guest/maly-svet-techniky-u6

Malý svět techniky U6 je úplný název jedné z expozic v areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, která se zábavnou, přístupnou a interaktivní formou snaží dětem a široké veřejnosti přiblížit klíčové technické pokroky, které ovlivnily vědecko-technický vývoj u nás i ve světě a podnítit v nich tak zájem o přírodovědné a technické obory. 

 Zdroj obrázku: www.vladanfoto.cz

Budova dříve sloužila jako VI. energetická ústředna, odtud název U6. Expozice je rozložena do dvou podlaží. Osm tématických světů, které vám expozice odhalí, je inspirováno knihami slavného francouzského spisovatele Julese Verna, jehož romány skrývala v dobách mého dětství nejedna domácí knihovnička. Ten se mimochodem narodil ve stejném roce - 1828 - ve kterém byly založeny Vítkovické železárny. Propojení víc než dokonalé :-) Autor románů, při jejichž čtení se mi místy doslova tajil dech, je dnes považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury. 
 
Zdroj obrázku: www.denik.cz

Ale zpátky k expozici. Zkuste si třeba soustružení či frézování v interaktivní dílničce, naučte se ovládat telegraf a Morseovu abecedu, upusťte páru parní lokomotivě, vyzkoušejte na vlastní kůži výrobu elektřiny a za odměnu si pak nechte zahrát svůj oblíbený song, vžijte se do pocitů obyvatel ponorky Nautilus kapitána Nema, buďte svědkem chemických pokusů, které si pak s dětmi můžete vyzkoušet i sami doma ... objevte nové hudební nástroje... A hlavně si vše důkladně ošahejte! Nikdo vás za to nebude peskovat, naopak intenzivní kontakt s technikou a vědou je zde více než žádoucí :-)

My jsme s dětmi (2 a 5 let) navštívili U6 v polovině srpna a i v jejich věku bylo co objevovat a zkoumat :-) Sama bych si expozici poručila ještě jednou, bez dětí. Člověk s nimi toho nestačí pochytit tolik, kolik by si přál..., ale kdo říká, že se tam ještě znovu nepodíváme...? :-)


Zdroj obrázku: http://svet-techniky-ostrava.cz/cs/web/guest/maly-svet-techniky-u6


A komu je malý svět techniky malý až příliš, nechť mrkne do toho velkého o pár budov dál :-)) S nejmenšími ratolestmi můžete naopak navštívit Dětský svět.

Pokud máte Ostravu a Dolní oblast Vítkovic přeci jen hodně z ruky, můžete alespoň malinko nahlédnout do jeho útrob skrze nový pořad ČT "U6 Úžasný svět techniky". Více informací pak naleznete na stránkách Světa techniky či v informačním revue.

Hezký den

A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna