neděle 9. srpna 2015

Trubač kořenující...

... alias křivouš či Campsis radicans. Až deset metrů vysoká/dlouhá popínavá liána mnohými z Vás tak důvěrně známá ze zahraničních cest. Pokud na jaře sestříháte loňské výhony až na několik pupenů, podpoříte bohatou násadu květů. V červnu až září totiž vykvétá na jednoletých výhonech krásnými červenooranžovými či žlutými trubkovitými květy. Miluje sluníčko a propustnou, hlubokou a výživnou půdu. Má sice příchytné kořeny, ale vyžaduje zároveň oporu.  

Zpočátku trubač roste pomaleji, do plného růstu a květu se dostává za tři až pět let a pak může dosáhnout výšky až zmiňovaných 10 metrů.

Vysadila jsem si ji ke kotci a před dvěma lety rovněž i několik rostlin podél plotu na jižní straně pozemku.


Jediné, co je na něm trochu nepříjemné, jsou jeho kořenové oddenky...vyrážejí někdy i dva metry od mateční rostliny.

Znáte? Jakou s ní máte zkušenost? Vysazujete i jinam než k pergolám? 

Krásný den

A.

6 komentářů:

  1. Taky tuhle nenáročnou krasotinku, kromě psího vína, opletky, klasické vinné révy a vistárie, máme - u plotu a na na něm, ze severní strany. Kolem okolníků už je ta nádhera tolik obtočená, že jsem při natírání plotu musela několik okolníků vynechat (neee, nevadilo mi to ;) ) , protože jsem se k nim přes její dřevitá chapadla prostě nedostala. :) A je to pravda, oddenky jsou potvory, stejně jako u škumpy, která je taky krásná, ale je schopná člověku svou roztahovačností zlikvidovat zahrádku nebo se nebezpečně dostat až pod dům, pod dlažbu, kterou zvedne apod. Takže pozor na to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za osobní zkušenost i návštěvu :-) Hezký den A.

      Vymazat
  2. Aničko, trubač je krásný, jeho pořízení už dlouho zvažuji, v práci roubujeme asi tři druhy, nejvíc se mi líbí oranžová grandiflora pro poměrně velké květy, možná kdyby nebyla taková vedra, už bych ho doma měla, ale teď se mi sázet opravdu nic nechce, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, to se ani nedivím. To bys tu kytičku poslala rovnou na smrt... V září bude lepší čas :-) Díky za komentářek. A.

      Vymazat
  3. Mám ... zrovna dneska jsem kolem ní běhala a fotila fosy:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna