čtvrtek 17. prosince 2015

Motanice...

... z provázků či zbytků akrylových přízí můžete použít nejen jako působivou vánoční dekoraci. A přitom jejich výrobu často zvládnou i šikovné ruce malého dítěte.


K jejich výrobě potřebujete lepidlo typu Herkules (levněji vychází Duvilax prodávaný ve větších baleních, určitě využijete i na jiné tvoření či drobné domácí opravy), jutový či lněný provázek nebo zbytky akrylových přízí, dětské nafukovací balónky (pokud možno kulatého až vejcovitého tvaru), pracovní misku na namáčení provázku/příze, pracovní podložku.

Nastříháme delší kusy provázku a vložíme do pracovní misky s lepidlem naředěným vodou, aby dobře nasákly. Nafoukneme do požadovaného tvaru a velikosti dětské balónky. Jednotlivými kusy provázku pak přímo nad pracovní miskou či pracovní podložkou obtáčíme kolem dokola nafouknuté dětské balónky. V závěru můžeme ještě vlhlé provázky posypat glitrovým práškem (já si ten svůj někam založila, tak jsme pro tentokrát přišli zkrátka) a necháme vyschnout do dalšího dne (z osobní zkušenosti doporučuji sušit zavěšené, na podložce se v místech dotyku koule s podložkou vytvoří lepidlová "námraza", o kterou ne vždycky úplně stojíme :-))

Po vytvrdnutí praskneme špendlíkem balónky uvnitř provázkových koulí a opatrně je vytáhneme skrz otvory.


Koule pak můžeme použít jako samostatné dekorace, ale rovněž z nich vyrábět nejrůznější závěsy či girlandy.

Krásné adventní provázkování

A.

4 komentáře:

  1. Aničko, koule se moc povedly. :-) Tuto techniku také ráda používám. Dělala jsem z bílých nití a dozdobila přírodninami. Občas to sjelo a muselo se nanovo... ;-)Nebo si dám na podložku obrázek (hvězda, zvoneček...), překryji igelitem, po obvodu napíchám špendlíky a nit(provázek)motám...Místo lepidla se dá použít i neředěný tekutý škrob, nebo vodní sklo. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za další tip dekorace s využitím této techniky. Třeba se k nim dostane o příštím adventu :-) A s tím škrobem či vodním sklem to je zajímavá alternativa... Hezký den A.

      Vymazat
  2. Aničko, nádhera a jak jednoduché..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, viděla jsem i krásná velikonoční vajíčka vyráběna touto technikou... tak třeba na jaře můžeš obměnit s holkami repertoár :-) Hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna