pondělí 29. dubna 2019

Matika je hrozně důležitá, když jí rozumíte, když máte matematické myšlení, zlepší vám to život...

... mj. i to padlo v rozhovoru s Markem Valáškem, mj. i zakladatelem webů Mathematicator a Learntube, který mě oslovil.


Víc než hlavní titulek mě v samotném rozhovoru ale zaujala jiná věc. Jeden "AHA moment", který jsem si uvědomila, když se pan Valášek zastavil u jednoho příkladu z přijímaček nebo maturity a který má podle mě přesah i do jiných oblastí vzdělávání v našem školství (a asi nejen v něm).

Učíme se často věci, je
n proto, abychom obstáli v nějaké formální zkoušce - ať už jde o maturitu, přijímačky na škole, známku na vysvědčení nebo nějaký jiný znalost/dovednost dokladující papír. I když nám to v životě samo o sobě bude k ničemu.

Mechanicky a polovičatě se učí "správné" postupy, bez návaznosti na praktické použití a další souvislosti. Člověk tak získá nějakou znalost, kterou pak ale neumí v praktickém životě aplikovat, když je třeba. A to je z mého pohledu asi jeden z největších problémů - vzdělávání tak ztrácí svůj hlavní smysl a význam, o efektivitě takto zbytečně ztraceného času nemluvě...

Rozhovor tak určitě stojí za shlédnutí, stejně tak zmiňované weby za návštěvu .-)

Hezký den

A.

7 komentářů:

  1. Aničko, přeji v novém roce celé rodině hlavně hodně zdraví.Asi jsi se rozhodla blog ukončit.Pořád zkoúším, jestli jsi se neozvala a celý rok nic.Měj se krásně a moc mě to mrzí, že už nedáváš nic na blog.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino,

      moc děkuji za milé přání i nakopnutí. Asi jsem si ten Tvůj komentář na blogu přivolala, protože už hodně dlouho uvažuji, jak zase pokračovat dál. O tom zda ano nebo ne, totiž jasno mám, i kdybych už měla psát jen pro sebe :-) Když jsem na přelomu letošního a loňského roku bilancovala, jedno z mých přání pro letošní rok bylo "napsat alespoň jeden příspěvek na blog Agnieszka...". Tak tím dneska díky Tobě začnu :-) Krásný nový rok i Tobě, zdraví, ať Tě neopouští a taky úsměv na rtu, se kterým jde všechno líp .-)

      Srdečně zdravím

      A.

      Vymazat
  2. Hi, Milentry,

    thanks for visiting my blog.

    Have a nice time.

    Anna

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna