středa 9. prosince 2015

Adventní jablíčkování...

... jsme si už letos vyzkoušely pro velký úspěch s Viktorkou hned dvakrát po sobě. Poprvé, když jsme pekly jablkový koláč s pudinkem jako malé pohoštění pro účastníky našeho místního lampiónového průvodu s programem pro děti na konci listopadu. Podruhé pak minulý týden v pátek, kdy jsme na něj prostě jen dostaly chuť a chtěly potěšit i naše mlsné kluky doma :-)


Recept je velmi jednoduchý. Vystačíte si s 1 balíčkem listového těsta (400-500 g), 4-5 jablky, 1-2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, cukrem krupice či krystal na doslazení, mletou skořicí, vajíčkem na potření a máslem či jiným tukem na vymazání koláčkové formy (tu jsem si pořídila hned po pečení Lauřina hruškového koláče s karamelem).


Jablka oloupeme, vydlabeme jadřince a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme dusit do změknutí. Přidáme dle chuti cukr, skořici a vlijeme ve vodě rozmíchaný pudinkový prášek. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme.

Mezi tím si vyválíme z těsta 2 placky. První z nich vyložíme tukem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu. Musí být dost velká na to, aby pokrývala nejen dno, ale rovněž boční stěny formy. Přebytky odkrojíme a odložíme bokem. Na těsto v koláčové formě vyskládáme dětské piškoty jeden vedle druhého. Piškoty zalijeme hotovou směsí jablek s pudinkem. Na vrch pak položíme druhou placku těsta a opět odkrojíme přebývající část těsta. Rozmíchaným vajíčkem pak potřeme vrchní část koláče. Zbývá rozložit hvězdičky či jiné tvary vykrojené z odkrojených zbytků těsta vykrajovátky na cukroví (ty rovněž potřeme vajíčkem). Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů do zezlátnutí dle trouby cca 15-25 minut.

A pak už jen degustujete a degustujete, až nezbude nic než ta koláčová forma :-)

Krásný den

A.

4 komentáře:

  1. O víkendu určitě upeču. vypadá úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to mám radost. Ať chutná! :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Jej, už si přijdu trapně, jak pořád všechno komentuju :D, jsem tu už jako stálý komentátor (trapááás), ale co, ;) ...dneska musím, tento koláč totiž zbožňuji! Ps. S těmi hvězdičkami jste to, děvčata, krásně vyzdobily, super nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já si pro změnu občas připadám trapně, když vám každý den potřebuji sdělit něco formou nového příspěvku :-) Ať žijou trapasy a dobré jablečné koláče! Díky moc za tento, předchozí i případné další nové komentáře, které tu po sobě zanecháváš :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna