úterý 19. března 2019

Legionářský vlak...

... resp. expozici replik legionářských vagonů z let 1918 - 1920 jsme si byli s dětmi prohlédnout minulou neděli ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí je první zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po okresních a dalších městech České republiky. 

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon (= vojenská vlaková souprava, vojenský transport).

Prohlédli jsme si vagony polní pošty, těplušky, zdravotní, velitelský, štábní, obrněný, ... i krejčovský a kovářský. Ve vozech byly jak rekonstrukce a repliky vybavení, dobové stejnokroje legionářů, tak originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. 






Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100 spojeného se 100. výročím vzniku Československých legií. Pokud vás legiovlak zaujal, můžete se o něm i projektu více dozvědět zde.

Hezký den

A.

1 komentář:

  1. Aničko,
    také k nám na vlakové nádraží tento vlak přijel, už je to asi 3 roky :-o
    Letí to!
    Moc se nám také tato myšlenka líbila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna