sobota 23. března 2019

Když sobota, tak robota...

... jak já se na ni těšila :-) Jeden z nejlepších způsobů, jak si vyčistím hlavu, je vyrazit do zahrady a začít něco dělat.

Dnes první etapa letošních plánovaných zahradních úprav - osázené už jsem neměla sílu nafotit, tak jindy .-)

 
Rozšířila jsem záhon přiléhající k dlažbě pod jižním prosklením a přesunula do něj většinu bylinek z dosavadního místa v záhonu s ovocnými dřevinami. Tam totiž přibudou další keře (červenoplodých) angreštů, josty a zimolezů kamčatských.

Nejdřív jsem plochu zryla, pak rozmělnila a vybrala travní drny, pak odvozila drny, uhrabala a nakonec sázela :-) Bylinky mám kromě máty, meduňky a libečku přesunuté. Ty kvůli své "roztahovačnosti" nebo velikosti asi zůstanou, kde jsou nebo mátu a meduňku vezmu (ráda) na milost, ale jen do květináče... Zbývá ještě menší neosázená plocha - zvažuji zda doplním ještě bylinky a nebo doplním trvalkami a polokeři. To jsou ale příjemné starosti :-)

Druhá etapa na sebe (doufám) dlouho nenechá čekat, jen co se mi zase zkrátí vytahané ruce :-) Plochu trávníku rozčlení nová osázená plocha ve tvaru obřího croissantu (viz roztažená hadice na trávníku) a naváže na stávající ostrůvek s převislou moruší. Základ budou tvořit vyšší keře, případně i nějaký strom, doplněné o trvalkovou podsadbu. Zvažuju nejlepší kandidáty... .-)

Snad jste i vy během dneška zase dobili své baterky a záříte jako sluníčka :-)

Krásný sobotní večer

A.

PS: Sandy mě hlídala, jestli se moc neflákám... zvuk opylujících včel mezi krokusy ji uklidňuje...:-) Poslední krokusové kolo, ostatní před pár dny odkvetly.


6 komentářů:

  1. Taky jsem se už těšila, až mne budou bolet záda...…. včera jsem celé odpoledne vertikutovala trávník a vyhrabovala, protože to nechávám ležet, koš by byl hned plny... ruce tedy nemám vytahané, ale vyklepané a samý puchýř... napěchovaných velkých 70lt pytlů stařiny a mechu...a dneska pro změnu za manželem 50 km do nemocnice. Navečer pohnojení trávníku, zalití skleníku..... prostě jarní radovánky. Přeji, ať jde práce od ruky a rostlinky prosperují. Krásné dny přeje z Jizerek Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, je to tak, tohle období miluje každý milovník zahrad :-) U nás letos poprvé zahrada vertikutací neprojde, už to bude třetí sezóna, co jsme se rozhodli přestat používat selektivní herbicid na likvidaci plevele v trávníku a jít zdravější a přírodě prospěšnější cestou "přírodního" trávníku, kde občas vykvete i sedmikráska, jetel, pampeliška...

      Vertikutace jde ruku v ruce s tím. Jen vyhrabeme a necháme to na přírodě .-) Loni jsme ani nehnojili, při sekání máme zapnuto mulčování, takže se trávník hnojí průběžně. A navzdory tomu vypadal po celou sezónu hezky, mnohem líp než sousedčino "udržované anglické seno" :-)

      Hezké jarní dny

      A.

      Vymazat
    2. Aničko, mohu potvrdit! Váš trávník jsem vloni v srpnu viděla na vlastní oči, po těch velkých vedrech a byl zelený, na rozdíl od našeho😲

      Vymazat
    3. Ilonko, ono k tomu určitě přispěly i příznivější srážkové podmínky než u Vás. Na druhou stranu, ten rozdíl mezi zahradami, které dělil jen plot, byl patrný. Takže k tomu přispěla snad i rozumnější (v našem případě) menší péče o trávník :-)

      Vymazat
  2. Jsi pracovitá jako včelička, však taky Tvoje zahrada jen vzkvétá.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, děkuji. Já si tenhle čas vždycky moc užívám :-) Krásné jarní dny A.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna