úterý 8. srpna 2017

Cuketová marmeláda...

... že jste o ní ještě nikdy neslyšeli? To já ještě pár dnů zpátky taky ne. Ale cukety letos opravdu jedou a tak je využíváme v kuchyni snad na všechno, co člověka napadne - grilujeme, dáváme pod maso, vaříme skvělou cuketovo-bramborovou zeleninovou polévku, manžel z nich peče výbornou cuketovo-tvarohovou kakaovou bábovku... a já z nich letos poprvé vyzkoušela vyrobit i sladkou pochoutku na zimu - cuketovou marmeládu s pomerančem, citrónem a zázvorem. 


Výhodou cuket je jejich univerzální použití. Díky jejich nevýrazné chuti jsou schopny přijmout chuť v jídle použitých dalších ingrediencí a koření a nabývat tak neuvěřitelných podob .-)

Receptů, jak na cuketovou marmeládu, "běhá" po internetu spousta - mrkněte třeba zde, zde, zde či zde. Já kombinovala. 

Marmeládu jsem vyráběla ze zhruba 1,6 kg oloupané a vydlabané mega cukety (myslím, že už by docela dobře posloužila i jako nástroj pro sebeobranu, tak byla velká a slupka tvrdá...) nakrájené na menší kousky, k ní přidala jeden velký pomeranč oloupaný a nakrájený na kousky a šťávu ze tří velkých citrónů. Menší (mladší) cukety budou mít více vody, není tedy třeba k dušení přidávat další, já si však musela vody trochu přidat. Změklou cuketu uvařenou s dalšími ingrediencemi jsem rozmixovala ponorným mixerem (nějaké kousky jsem nechala celé) a pak přidala na jemno nastrouhaný zázvor (cca 30 g). Pak už jen přidat želírovací prostředek a cukr, povařit a horké plnit do umytých a v troubě vydezinfikovaných sklenic a uzavřít. 

Chuťově je vynikající, neumím to přesně popsat slovy, ale taková osvěžující, zázvor v ní má určitě své dobré místo, hlavní tón chuti udávají citrusy... prostě vyzkoušejte a uvidíte sami (mimochodem - barva marmelády je nádherná, fotografie neklamou) :-)

Místo želírovacího cukru či umělého želírovacího prostředku můžete použít jako alternativu AGAR (přírodní prostředek s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas). Jako alternativu místo pomerančů a citrónů lze vyzkoušet i ananas v plechovce, věřím, že i ten bude skvělý.

Máte-li nějaké své oblíbené cuketové recepty, budu ráda, když se o ně podělíte. Člověk nikdy neví, kdy se budou hodit... .-)

Krásné dny

A.

10 komentářů:

  1. Super tip, určitě vyzkouším. Cukety se nám letos také přemžnožily, už nevím co s nimi.
    Přeju krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko, to jsem ráda, že tip přišel vhod :-) Tak ať vám doma chutná! Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Ahojky, mám ji tady : https://myhappyangels.blogspot.cz/2015/08/kdo-by-to-rekl.html
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za odkaz a spolu s ním vlastně potvrzení, že opravdu chutná :-)) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Zapomenuté vždy znovuobjeveno :-))..jdu do toho!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, tak to jsem ráda, že připomínka přišla právě včas :-) Tak příjemné zavařování a krásné léto! .-) A.

      Vymazat
  4. Toho roku som už robila džem z čerešní, čiernych ríbezlí a marhúľ ... Povedala by som, že ich mám dosť ... Anička, ale toto musím vyskúšať ... :)))) Recept totiž vyzerá veľmi dobre ... a cukiet mám aj ja neúrekom ... Pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, mám radost, že jsem Tě navnadila. Věřím, že v Tvém podání bude džemík/marmeládka velkou dobrůtkou :-) Také moc zdravím a přeji krásné dny A.

      Vymazat
  5. Tak tohle jsem z cuket ještě nedělala. Možná nějakou malou dávku zkusím, jestli zůstaneme o víkendu doma. Já dělám z cuket taky ledacos - naposledy česnekovou pomazánku. Taky směs na topinky. Dobrá je plněná cuketa a zajímavé cuketové nudle... Můžeš mrknout ke mně na blog do sekce "recepty" - něco z cuket jsem tam dávala předloni, loni i letos.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila jsem - povedlo se, takže moc díky za inspiraci. Na výsledek můžeš kouknout u mne na blogu (zdroj receptu jsem uvedla ;-)).

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna