pátek 4. srpna 2017

Montbrécie...

... v naší zahradě právě začínají nakvétat .-)

Kráska jménem montbrécie (zde Crocosmia 'Lucifer') může vzhledem trochu připomínat květy frézií. Má dlouhé, zelené, mečovité listy velmi podobné mečíkům. Řadí se do skupiny okrasných hlíznatých rostlin kvetoucích v plném létě.



Ve své domovině (jižní Afrika) a teplých oblastech přezimuje venku, v našich podmínkách se doporučuje spíše vyjmutí hlíz na podzim z půdy ven a jejich uskladnění na suchém, chladném, ale bezmrazém místě a jejich následná výsadba na jaře.

Osobně jsem to riskla a daří se mi do našeho vřesoviště vysazené montbrécie přezimovat již několikátou zimu venku. Udávaná mrazuvzdornost je do - 23 °C.

Montbrécie miluje sluníčko a mírně vlhké, ale dobře propustné půdy s dostatkem živin.

Krásný páteční den

A.

6 komentářů:

  1. Milá Aničko, zrovna Lucifer patří k nejmrazuvzdornějším montbréciím. Taky je nechávám v zemi. Zmrzly mi jen jednou před pár lety. Zajímavé je, že na mé zahradě právě odkvetly. Kvetly určitě víc než měsíc. Budu ráda, když nakouknete taky na mou zahradu.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, montbrécie tak dobře neznám, takže se přiznám, že netuším, že zrovna Lucifer patří mezi nejmrazuvzdornější z nich. Mám ještě jedny - žlutooranžové - přesnou odrůdu neznám, narazila jsem na ně v jednom malém rodinném zahradnictví, kde víc informací neměli, ale i ty zvládaly zatím zimy stejně dobře jako Lucifer... K tomu kvetení - záleží, kde leží Vaše zahrada, ta naše v podhůří Beskyd .-)... A nakoukla jsem a zanechala i pár komentářů .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Právě mi také kvetou, jenom nevím přesný název, dostala jsem kdysi od mého tcháníčka. Barva je podobná jako tvá, jenom bych řekla spíš do oranžova. Nechávám je v zemi (resp.zapomněla jsem je hned ten první rok vyndat) a rozmnožují se. Líbí se mi, že mi připomínají frézie, které mám moc ráda, jenom tak nevoní :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, těch barevných variací je víc, mám na zahradě ještě žlutooranžové - jestli ještě neodkvetly, nafotím. "Lucifer" ale obvykle zaujme na první pohled, v té červené jsou montbrécie prostě nepřehlédnutelné :-)) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Dobrý den Aničko, tak montbrécii nemám .Zapsala jsem si a na jaře seženu.Jsou překrásné a tu barvu musím mít.Já miluji tuto barvu. Manžel mi říká,že jsem v minulém životě musela být kovaný komunista.Mějte se a už se těším na ochlazení, nemůžu se přimět něco pořádně dělat.Martina


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jsme na tom asi stejně. Červenou mám taky ráda :-)) Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna