čtvrtek 3. ledna 2019

Rozšiřuji svou sbírku...

... pokojových květin :-)

Po čase. Od posledního rozšiřování (a taky posledního "STOP" stavu, který vyhlásil u nás doma můj muž) někdy kolem stěhování z bytu do našeho domečku pod Beskydami, už uplynulo dobrých osm let. Ale já vždycky vyrůstala "v džungli". Je to taková naše rodinná úchylka.

Rozhodla jsem se tak naší stávající domácí flóru rozšířit o nové kytičky. Hlavně ty, které znám od svých babiček. Některé už doma vypěstované ze stonkových řízků z babiččiných kytek mám, ale po pár kouscích ještě pokukuji :-)

Už si nevzpomínám, u koho to bylo, ale u jedné blogerky jsem nedávno objevila zmínku o nové knize našich českých autorek "Pokojovky a jak se o ně starat" (autorky: Aneta Vachová, Rozi Zacharov, Zuz Gašparovičová). Holky mají i svůj obchůdek a jsou mi tak nějak lidsky blízké, rozhodla jsem se je tedy koupí podpořit a tuhle krásnou knížku si pro sebe pořídit. 

Nenajdete v ní stovky roztodivných pokojovek. Soustředí se hlavně na ty, které známe dobře od svých babiček a které zvládnou a přežijí péči i méně poctivých pěstitelů .-) Květin mám doma mnoho, ale popravdě - největší péči mají během zimy, kdy zahrada spí :-) Jakmile se probudí, kytičky pak se mnou musí hodně vydržet. Sama se někdy divím, že jsou v celkem obstojné formě na to, jak proměnlivá je kvalita mé péče o ně :-) 

Ale zpátky ke knížce. Zalíbení v ní tak najdou především ti, kteří by moc rádi pěstovali doma zeleň, ale jsou teprve na začátku nebo jim to zkrátka doposud moc nešlo a bojí se dalších květinových neúspěchů. S holkami zkrátka získáte chuť znovu to zkusit, předejdete zbytečným chybám a třeba časem dostanete chuť i na něco o trochu náročnějšího .-) Zajímavá je kapitola, ve které se holky věnují tzv. čistícím pokojovkám. 

Patří mezi ně i některé pokojovky, nad kterými jsem kdysi ohrnovala nos (např. tchýnin jazyk). Holky mě ale svou knihou tak navnadily, že jsem po nich prostě začala toužit :-) Dnes mám ale docela problém je znovu sehnat. 

První krok už jsem udělala. I když se běžně hobbymarketům spíše vyhýbám a upřednostňuji místo toho menší železářství, prodejny barev a laků, květinářství ap., vyrazila jsem začátkem prosince do OBI, protože jsme nechtěli nechat projít dárkový poukaz, který muž už před delší dobou dostal.

Zabrousila jsem tak přirozeně i do oddělení květin a ulovila pár "miminek", ze kterých hodlám vychovat důstojné pokojové kytičky a zachránila i 2 větší pokojové květiny z výprodeje. Téměř všechny jsou ale mimo můj hlavní momentální zájem. 

Musím asi začít "lovit" ve správných vodách, pokud chci začít pěstovat i "babičkovské" kytičky - takže znovu u babiček, tetiček, v domácnosti svých rodičů a nebo třeba i u vás, pokud mi to dovolíte :-)


Od mamky jsem dostala už krásně zakořeněnou difenbachii (tu teprve vysadím), poohlížím se ještě pro filodendronu srdcolistém (Philodendron scandens, filodendron s většími protáhlejšími listy už mám - Philodendron erubens), tchýnině jazyku (Sansevieria trifasciata), fíkusu lyrovitém (Ficus lyrata) a úplně jsem se zamilovala do piley (Pilea peperomioides). Líbí se mi i zelenec (Chlorophytum), doma mám jen exemplář se zelenými listy, od mamky se mi podařilo sehnat mu kamaráda s panašovaným listem (se světlým podélným proužkem)... 

Ráda mám i různé druhy voděnek (Tradescantia) - doma mám fialovou, nově přibyla fialová se stříbrným proužkem a od mamky řízky zelené s bílým proužkem... A úplně bych zapomněla na voskovku, kterou jsem vždycky obdivovala u své prababičky :-) No je toho moc a už teď mám plná okna květin. Bude to chtít nějakou reorganizaci .-)

A co vy a pokojové květiny? Pěstujete? Které druhy máte nejraději nebo na které druhy nedáte dopustit?

Krásný den

A.

10 komentářů:

  1. Aničko, pokojové květiny mám moc ráda a neumím si představit, že bych je doma neměla. Bohužel nemám u oken široké parapety, což mi velmi chybí a všem "závidím". Pod každým oknem je radiátor s tělesem, takže ani můj nápad s dřevěnou náhradou moc neprošel, kytičkám by v zimě bylo hrozné vedro. Takže se musím soustředit na vyšší květiny, které mohou stát samostatně v blízkosti oken. Nejraději si pořizuji řízky od dárkyň kamarádek, protože má zkušenost s nákupy pokojovek v květinářství a hlavně v OBI, dopadly naprosto žalostně a většina doma nepřežila.
    Tak ať se těm tvým novým daří.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já taky ne. Proto je jich u nás opravdu hodně :-) Ale můj muž občas trochu trpí, já ty kytky strkám však všude. Když se dostal před lety na číslo dalece převyšující stovku jednotlivých květináčků, dostala jsem stopku :-) Ale už dlouho jsem svou sbírku nerozšiřovala - o část květin jsem navíc přišla před pár lety kvůli ataku puklic, tak jsem si řekla, že je třeba zase trochu "rozvířit vody" :-)) Ta Tvá omezení dobře znám - když jsme bydleli v bytě na paneláku, bylo to to samé. O to víc si teď těch širších parapetů užívám. Na druhou stranu si teď nemohu dovolit závěsné květináče v patře, protože jsou stropy ze sádrokartonových desek a do těch mi muž žádný závěsný háček na květináč nenavrtá... Možná by to ale bylo řešení právě pro Tebe - alespoň pár kousků "převislých" květin nebo kokedam, pokud se Ti líbí, si zavěsit někde v blízkosti oken. Souhlasím, že řízky od kamarádek nebo blízkých jsou úplně ty nejlepší a moje babička mi kdysi řekla na mou otázku, že je tak ochotná v tom rozdávání řízků, že v tom má i své osobní zájmy - kdyby jí něco uhynulo (jako že se tak nikdy nestalo), tak ví, za kým má jít :-))) Tak ať nám to hezky roste .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Já jsem v létě byla v muzeu a tam měli v hale fialovou vodenku. Tak jsem paní poprosila o řízek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, udělala bych to samé, pokud bych ji doma neměla a bylo jí tam dost. On stačí malý kousek, ze kterého se pak rozroste hezká kytička, viď? :-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. Milá Aničko,
    u tebe se vůbec nedivím, že rozšiřuješ pokojovky :-)
    Abych pravdu řekla, u nás doma se jim celkově nedaří :-o
    Třeba orchidej tu vždycky svojí péčí zahubím.
    Mám sice své stálice - fíkusy, azalku , ale těm se daří jedině na schodišti, už máme problém se dostat do patra ;-)
    Ale ostatní pokojovky mi jdou jen v práci !
    Okno jsou ještě stará, takže jimi profukuje, jsou orientována na sever a v kanceláři mám i v létě ponožky ;-)
    Ale květinám se daří výborně, i ta orchidej mi znovu mezi svátky vykvetla :-)
    Zrovna dneska jsme si přinesla krásně rozkvetlý bílý brambořík, doma už musel do garáže, aby vydržel ;-)
    Takže ať se daří v novém roce i novým pokojovkám u tebe !
    P.s.Až dorazíte Vy letos k nám, už vím, čím tě obdarovat !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, opravdu? :-)

      Jinak souhlasím, že jsou prostě místa, kde je kytičkám přirozeně skvěle a rostou jako divé (to byla vždycky domácnost mé babičky, s trochou nadsázky by se dalo říct, že se jí zazelenal a rozkvetl i suchý klacek, když ho strčila do květináče na okno :-))), jinde se trápí. I přesto ale věřím na "držáky", které zvládnou opravdu hodně - u nás to jsou třeba monstery, potos (Scindapsus), už zmiňovaný filodendron, lopatkovec (Spathiphyllum) a dopustit nedám ani na aglaonemu (Aglaonema Commutatum Silver Queen). A jsou i další - určitě třeba i ten tchýnin jazyk. Chce to asi zkoušet a experimentovat a najít si to, čemu se u vás bude líbit :-) K PS: nevím, jestli letos, ale určitě to někdy musím zrealizovat :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  4. Aničko, článkem jsi mě moc potěšila. Loni jsem se totiž mých očích dost posunula. :-D Začala jsem si psát do diáře, kdy mám zalívat, hnojit a hned to doma vypadalo lépe. Nechápu, jak do té doby vůbec u nás mohlo něco žít a přežít.... Dostala jsem pak také chuť rozšířit sbírku, sehnala jsem monsteru a zmiňovaný tchýnin jazyk mi vypěstovala maminka. A ten jede. :-D Pokud chceš, zkusím se zeptat, jestli ještě má (nevím, jak se rozmnožuje:-D) Pileu mám z Ikey už druhý rok a líbí se jí u nás. Dostala jsem i miminko od kamarádky, ale to nepřežilo. Teď přes zimu je to horší, kvítka na parapetech trpí, nemám je moc kde přesouvat. A k těm babiččiným tlusticím... viděla jsem ji u nás v čekárně, v takovém retro plastovém jetém květináčku. Až v pondělí nastoupím, hned zjistím, co je zač a jak se dá rozmnožit. Tak jestli by jsi něco chtěla, klidně písni. :-) Jo a ten filodendron (asi) (děkuji za názvy) mám doma ve třech zavařovačkách a už nakořeněný, na jaře je plánuji dát do květináčku, tak je taky volný:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, no tak to ty mě taky :-)) Já mám zase na podlívání nastaveného budíka v mobilu, jinak to fakt flákám a sepnu, až když vidím, jak kytičky svěšují listy nebo je začnou shazovat dolů... :-) Monsteru potvrzuji - ta se se mnou táhne všemi mými bydlišti bez úhony. Pokud jde o tchýnin jazyk - ten se rozmnožuje strašně jednoduše - stačí, když mi ustřihneš kousek listu - ten se zastrčí do substrátu a vytvoří tak základ pro novou rostlinku :-) Pilea - ty ji máš? Prý se velmi dobře rozmnožuje z miminek, které má kolem sebe. Jestli Ty si mu zpívala, když si ho pěstovala... .-) O tlusticích jsem nepsala - ale jednu doma mám - zatím v malinkatém květináčku, musím přesadit do většího, aby se mohla více rozrůst. Ale množení je taky jednoduché, stačí ulomit kousíček (kolikrát stačí i jeden lístek) a zasadit zase do substrátu, z něj pak vyroste nová rostlinka. Možná máš ale na mysli voskovku, kterou jsem zmiňovala - tady stačí ustřihnout kousek větvičky a dát do vody a pak zakořeněné zasadit. Filodendronek si rezervuju :-)) Fakt ani nevíš, jakou si mi udělala radost :-))))) Pa a užívej posledních volných dnů - nastupuješ až 7.1.? Hodně štěstí a ať jsou na Tebe hodní! A.

      Vymazat
  5. Aničko, tak jsem schválně spočítala, kolik vlastně těch kytiček doma mám a je jich 49.Stačí mi bohatě.I když některé na jaře budu rozsazovat,tak jich bude o něco víc.Měj se hezky.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je pěkné číslo :-) Já jsem se přes tu stovku dostala právě tím rozmnožováním. Když jsem tu a tam něco přistřihla, bylo mi líto to vyhodit, tak šup s tím do vody a už byl zárodek dalšího kousku pokojovky na světě :-) Je ale pravda, že jsem pak část kytiček darovala sousedkám v novém působišti. Možná i teď trochu zamíchám kartami a aby mohlo přijít něco nového, něco staršího půjde dál. Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna