pátek 29. září 2017

Baboletní výlet...

... na naše beskydské Pustevny a Radhošť (se známou sochou pohanského boha Radegasta) dnes nebyly úplně plánované. Ale toto léto ano, jen během toho "pravého" jsme to prostě nestihli, tak  jsme si to vynahradili o tom "babím", dá-li se to tak říci :-)

Výlety, kdy se prostě z minuty na minutu rozhodnete, že něco uděláte, někam vyrazíte a nepředchází tomu dlouhé přípravy a s tím spojené stresy, miluji. Člověk je i s dětmi sbalený do 15 minut a vyráží vstříc krásným zážitkům :-)


Vyjížděli jsme až odpoledne a v době, kdy jsme se na Pustevny dorazili, většina turistů se vracela domů, což nebylo úplně na škodu. Procházka tak byla o to klidnější. 

Mrzí mě, že tu krásnou podzimní idylku naboural neustále se vracející pocit posledních let, že se z Pusteven stal beskydský "Václavák". Hromadná doprava zajíždějící až na samý vrchol Pusteven, davy lidí, stánky nabízející zboží, které bych v horách nečekala ani omylem. A dnes mne "dorazilo" několik aut brázdících hřeben na horu Radhošť, která jsme po cestě potkali... Tato turistika mi vadí a uráží mě.

Takže příští výlet zase někde do klidnějších míst, i proto se na hory chodí, nebo už to neplatí?...

Hezké dny

A.

6 komentářů:

  1. Aničko souhlasím s vámi. Pustevny jsou horší než Václavák. Naposledy jsem tam byla před 3 léty a stačilo. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. Iwko, bohužel, s Lysou horou to v poslední době není jiné... Ale jsou i jiná, méně navštěvovaná místa, která nám to naštěstí vynahradí :-) Krásné dny A.

    OdpovědětVymazat
  3. No, ale podle této logiky, já přijela na hory užít si klid, a vadí mi tam ostatní, mi pořád není jasné, oč jsem já jako turista lepší, než ti ostatní turisté? Třeba si jeden každý z nich říká o mně, že mu lezu na nervy jenom tím, že tam jsem? Není to divné? Proč by člověk neměl mít rád lidi? Proč ne?
    Na Pustevnách jsme byli s dětmi v létě, bylo tam fajn, borůvky, milí lidé, se kterými jsme si popovídali....

    Mějte se pěkně, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jste překroutila to, co jsem napsala. Vůbec jsem nepsala o tom, že nemám ráda jiné turisty. Iritují mne tací, kteří ve mně evokují pocit, že stojím uprostřed Václaváku. Takové na horách nepotkávám ráda a ano, myslím si, že jsem lepší "turista" než oni, protože oni se (alespoň podle mých měřítek a věřím že v tom nejsem sama) nechovají tak, jako by byli na horách, ale někde na Václaváku. Prdel si vozí až na samotný horský vrch autem, byť jsou to od prvního pohledu lidé mladí, zdraví a plní síly, tam nakoupí "suvenýry", odpadky zaneřádí okolí, jsou hluční (a tím myslím opravdu hluční se všemi moderními vymoženostmi, které si člověk jen dovede představit)... Prosím nečiňte tedy ze mě někoho, kým nejsem. I já ráda na horách potkávám milé lidi. Asi jsem však měla při několika posledních návštěvách Pusteven smůlu. Pamatuji si je klidnější. A nejsem sama, komu se to tak jeví, jak vím od svých kamarádů či přátel...

      I Vám hezké podzimní dny A.

      Vymazat
  4. Nechtěla jsem se Vás dotknout, a i proto jsem to psala jako otázky v první osobě. Ten smutek, že je "in" nadávat na to, že je někde hodně lidí, ve mně zkrátka je. O tohle mi šlo. Je přece jasné, že hulákat a házet odpadky na zem se nesluší ani na "Václaváku". Já mám ráda hodně lidí, a na Pustevny jsme šli pěšky od nádraží :-) Líbí se mi tady Vaše fotky, už sem chodím skoro rok :-) Tak se nezlobte. Mějte se pěkně, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, nezlobím se, ale dotklo se mě to, to přiznávám. Kdybych to nechala den spát a odpověděla s odstupem času, možná by ta odpověď byla méně dotčená, psaná s větším odstupem, nadhledem... Vy jste mě donutila zastavit se a zamyslet se víc.

      K tomu Vašemu pocitu - osobně jsem nezaregistrovala, že by bylo teď "in" nadávat na to, že je někde hodně lidí... Lidé jsou různí, někteří mají rádi společnost, jiní jsou raději sami. A tak si občas někdo z každé skupiny postěžuje, když je to jinak, než se jim líbí, ale neviděla bych v tom nic masového. Osobně se vidím někde ve středu - jsou místa, kde mám velkou společnost ráda a jsem tam ve svém živlu a jsou místa, kde mám raději klidněji.

      Pokud jde o ten druhý případ, možná ten můj "problém" tedy není jen o počtech lidí, ale o "kvalitě" provozované turistiky, myslím, že je to propojené - viz turistika v horách, jeden neurvalý "turistika" se v lese ztratí, je-li jich víc a k tomu koncentrovaných na jednom místě, už je to znát.

      Určitě je fajn, že lidé jezdí (i s malými dětmi) stále na hory, v dnešní době plné jiných lákadel... Někdy mi ale přijde, že si málo vážíme toho, co nám hory a vůbec příroda dává. Bereme to jako samozřejmost, bez úcty a pokory, jako bychom se o to sami zasloužili a přitom můžeme být rádi, že jsme její součástí. Čím jsem starší, tím víc takové úvahy přicházejí. Možná proto to rozčarování z dnešních Pusteven i některých dalších míst našich Beskyd... Snažím se proto předávat dětem v horách dobré zvyky, kterým mne naučili mí rodiče. Snad se to alespoň trochu daří.

      Jinak i názory odlišné od toho mého zde mají místo, jsou-li vyjádřeny slušně a mohou být zdrojem diskuse, hlubšího zamyšlení, uvědomění si dalších souvislostí.

      A to ten Váš splňuje. Za to Vám moc děkuji.

      Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna