čtvrtek 28. května 2015

Letní byt...

... zařizuji na terase pro některé z našich pokojových rostlin už několik let. Praxe se mi osvědčila, rostliny bývají po pár měsících letnění silnější, pěknější, odolnější a ty kvetoucí pak i bohatěji kvetou.


Obecně se doporučuje začít s letněním většiny pokojovek kvůli posledním jarním mrazíkům až po polovině května (výjimkou jsou rostliny jako oleandr, kamélie či rozmarýny, které snesou i větší pokles teplot a lze je přesunout na balkón, terasu či do zahrady už v dubnu). Já jsem letos začala až na sklonku května, minimální denní teploty by se měly pohybovat kolem deseti stupňů, noční by neměly klesnout pod pět stupňů nad nulou.

Pro první dva až tři dny letnění se doporučuje počkat si na zamračené počasí (nebo alespoň stinné místo), aby si rostliny mohly zvyknout na nový světelný režim. Je dobré rostliny přivykat novým podmínkám postupně. Ani rostliny, které mají sluníčko rády, v prvních dnech přes poledne nevystavujte žhavým paprskům. Mohla by se spálit většina listů a trvalo by hodně dlouho, než by se rostlina opět zregenerovala a obnovila listy. Většině pokojovek nakonec stejně nejvíce vyhovuje umístění v polostínu.

Důležité je pamatovat na pravidelnou a častou zálivku, pokud rostliny nemáte umístěny na místě, kde na ně může pršet (v takovém případě je naopak nutné zajistit dostatečný odtok ve dně květináče pro přebytečnou vodu).

Kromě vystavení rostlin na terase, balkóně či v zahradě lze některé z pokojovek zapustit do země v květináči nebo i přímo bez květináče do záhonu (např. zelenec, kaly). Kořenový systém bude blahem bez sebe :-) Řadě převislých rostlin zase bude vyhovovat zavěšení v korunách stromů (některé převislé kapradiny, bromélie, orchideje).

Pro letnění se však nehodí každá pokojová rostlina. Vybírat bychom měli především z těch rostlin, kterým nevadí rozdílné teploty v noci a během dne. Doporučují se např. monstery, zelenec, břečťan, cissus, fíkusy, myrta, šeflera, kapradiny, citrusy, sukulenty, kaktusy, palmy a juky, z pokojovek okrasných květem pak např. azalky, kamélie, vánoční hvězda a kaktus, bramboříky, ibišky, klívie... Opatrní musíme být u některých rostlin s plstnatými listy (saintpaulia či gloxínie), které kromě prudkého sluníčka nemají rády, zálivku přes listy, je třeba vybírat místo chráněné před deštěm i sluncem.

Tak ať se jim všem daří :-)

A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna