pátek 25. ledna 2013

Že by přece jen trochu pletení?

Zvažuji ještě velkou bambuli, která korunuje
celé mé pletařské dílo :-)
Dobré odpoledne,

kolem pletení už chodím pěkných pár týdnů... no možná i měsíců jako kolem horké kaše. Chtěla jsem se do něj po dlouhatánské několikaleté odmlce znovu pustit, ale jako bych nevěděla, kde začít. 

Nakonec ale přišel ten správný impulz ve správné chvíli. Markéta Baletková, jejíž blog ráda navštěvuji (http://wwwbaletkova.blogspot.cz), jako naschvál plete v poslední době jednu čepici za druhou. Jedna hezčí než druhá. Když jsem si s několika dalšími děvčaty veřejně povzdechla nad jedním z jejích dalších pletařských výtvorů, jaká je to krása a že bychom to taky chtěly umět, přišla Markétina odpověď. Bylo to něco o velké trpělivosti, výdrži a tom, že se to pak "dostane" samo do rukou :-) Tak jsem vzala do těch zmiňovaných rukou první klubko silnější příze, které bylo doma k mání, vybrala ze starých zásob kulaté jehlice, vygooglovala pár pletařských návodů a ŠLA DO TOHO!

A výsledek? Ano, opět ten přiblble blažený úsměv a má PRVNÍ PLETENÁ ČEPICE, dokonce i s copánky JE TU :-) Nemusím být velký pletař, abych při bližším pohledu nenašla nějaký ten nedostatek - od nevhodného rozvržení copánků (vzadu čepice mi po sešití "leží" dva hned vedle sebe) až po pár pletařských překlepů (v zápalu vášně jsem několikrát uháčkovala místo hladce obrace a naopak). Ale je to má první DOKONČENÁ PLETENÁ ČEPICE. Co víc si přát? :-)

A propos - i zkušení pardálové dělají chyby. Po detailním prostudování fotografie z návodu jsem došla k závěru, že by měla být pravá strana copánku oddělena (stejně jako jeho levá strana) 2 řadami ok obrace (resp. hladce u rubové strany čepice). V návodu se s tím ale nepočítá... Nebo že bych ten návod špatně pochopila?... :-)

6 komentářů:

  1. Aničko, na to, že píšeš, že je první, je perfektní! Bambulku bych možná dala, ale nemusí být...Tak hurá do další! Hezký večer! Adriana

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, je perfektní.
    Jinak Vám poradím fígl na pletení čepic.Někdo je plete na 4 jehlicích aby neměl šev,já pletu na kulaté. Je pro mě lepší, protože nesnáším plést na 4 jehlicích. První věci, ať to byl raglánový svetr nebo čepice jsem začínala tak,že jsem první řadu upletla normálně a pak teprve spojila do kruhu,protože jsem občas otočila nahozená oka a dělalo mi to pak neplechu.Teď už jsem to vychytala a oka po nahození spojím a pletu. Je to nejenom rychlejší, ale člověk si může kontrolovat velikost.Přeju hodně úspěchů
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. Terezo, díky za tip i lichotivý komentář (i když tady je ještě co vylepšovat :-)). Pletení do kruhu vyzkouším (pokud přijdu na to,jak) na další čepici. Já plést na 4 jehlicích neumím, takže čepice byla pletena na dvou (kulatých) a pak jsem šev sešila. U toho pletení na kulatých jehlicích do kruhu přesně nevím, jak na to. Jako bych háčkovala do kruhu? Budu to muset někde nastudovat...

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, normálně nahodíte na kulatou jehlici potřebný počet ok. Teď už jsem vychytala první řadu, ale dřív jsem měla docela problémy a tak jsem upletla nejdřív první lícovou řadu napr.hladce a pak jsem při druhé řadě (to by měla být rubová) plynule přešla opět na lícovou - jak jste napsala jako když se háčkuje do kruhu.
    Pletele potřebný počet řad a pak se začně ujímat - většinou do kytičky.

    OdpovědětVymazat
  5. Nezbývá než to vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Aničko,
    předběhla jste mě!
    Já také neustále vzdychám nad krásnými pletenými čepkami u Markétky :-)
    Dokonce jsem i začala na těch kruhových, ale zasekla jsem se u ujímání a pak jsem tu samou co já měla na jehlicích , dokonce i barevně / bílou/ koupila za pár korun v sekáči ;-)
    Ale další klubíčka už leží od Vánoc v košíku ;-)
    Takže trpělivost a výdrž!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna