pondělí 21. ledna 2013

Provázkové háčkované prostírání/podtácky podruhé aneb návod konečně pokořen!














Dobré odpoledne,
pokud jste patřily tak jako já s mou sestrou mezi ty, které se marně snažily rozlousknout návod na provázkové háčkované prostírání uvedený kdysi v časopisu Praktická žena a také ve výzvě na tomto blogu (viz https://www.google.cz/search?q=pleten%C3%A1+%C4%8Depice+n%C3%A1vod&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=l0b9UJfbK8Sx0AGBx4D4Ag&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1517&bih=636), vězte, že tento zlobivý NÁVOD BYL POKOŘEN!

Hlavním hrdinou tohoto dne, týdne i měsíce se tak, alespoň pro mne, stává má o dvanáct let mladší, nicméně "háčkařsky" podstatně zkušenější sestra. Původní návod zde ani nevkládám. Odvážní najdou odkaz na něj v mém příspěvku výše. 

Kochejte se a vyzkoušejte zbrusu nový nefalšovaný krásný návod, podle kterého to již zvládnete určitě každá :-)

Prostírání se háčkuje ve spirále, tzn. že hned v první řadě si označte, kde máte začátek (jinou barvou příze), ať víte, kde vám řada začíná.

Použité zkratky:
RO = řetízkové oko
PO = pevné oko
KS = krátký sloupek
2DS = 2krát nahozený dlouhý sloupek


Postup:
Uháčkujeme 3 RO a PO do 1. oka uzavřeme kruh (doporučuji si místo 3 RO a PO udělat magický kroužek, práce s ním je pak jednodušší).
1.ř.: Do kruhu (buď ze 3 RO či magického kroužku) uděláme 8 KS a uzavřeme 1 PO do 1. KS.
2.ř.: 3 RO, 1 2DS do stejného oka jako PO z předchozí řady, vynecháme 2 KS předchozí řady a do třetího uděláme 1 KS, 3 RO, pak uděláme 1 2DS do stejného místa jako KS, vynecháme 2 KS, pokračujeme KS, 3 RO, 1 2DS, končíme KS do pevného oka na začátku řady.
3.ř.: "3 RO, 1 2DS do KS předchozí řady, 1 KS pod 3 RO předchozí řady, 3 RO, 1 2DS do KS, KS do KS předchozí řady", opakujeme až do konce řady, končíme KS do KS předchozí řady.
4.ř.: "3 RO, 1 2DS do KS předchozí řady, 1 KS do KS předchozí řady", opakujeme až do konce řady, končíme KS do KS předchozí řady.
5.ř.: "skupinu (KS, 3 RO, 1 2DS) háčkujeme pod 3 RO a další skupinu (KS, 3 RO, 1 2DS) do KS předchozí řady" - opakujeme až do konce řady, končíme KS do KS předchozí řady.
6.ř.: Háčkujeme bez přidávání, tj. "skupinu (KS, 3 RO, 1 2DS) háčkujeme do KS předchozí řady", opakujeme až do konce řady, končíme KS do KS předchozí řady.
7.ř.: Háčkujeme bez přidávání, tj. stejně jako 6.ř.
8.ř.: Háčkujeme s přidáváním, tj. stejně jako 5.ř.
9.ř.: Háčkujeme bez přidávání, tj. stejně jako 6.ř.
Dále opakujeme 5. a 6.ř. tak, aby se nám prostírání nekroutilo - nejlépe 2 - 3 řady bez přidávání, jedna řada s přidáváním. Záleží na síle příze či provázku, který si zvolíte.

Tak teď už jen háček správné síly, provázek (ideálně lněný, který není chlupatý) a hurá na to! :-)

2 komentáře:

  1. Aničko, návod vypadá dost srozumitelně, ukládám a někdy vyzkouším a ještě poděkování sestře, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. tak to se těším na výsledek:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna