sobota 19. ledna 2013

Komu se nelení, tomu se zelení... Vikin kapsář potřetí

Příjemné sobotní dopoledne, 
děkuji vám všem, které mi ve svých komentářích vyjadřujete podporu a důvěru v to, že to dokážu :-) 

Řeč je o šití Viktorčina kapsáře, mém malém velkém projektu, do kterého jsem se před pár dny pustila. 

Během včerejšího a předvčerejšího dne jsem se snažila zase postoupit dále. Ze třinácti plánovaných kapes kapsáře mám připraveno s výšivkou 6, resp. 8 kapes (2 kapsy budou bez výšivky). Rozpracovanou mám 9. kapsu (začíná mi ale docházet bavlnka a nevím, zda seženu identickou, tak se s tím budu muset nějak poprat) a před sebou pak poslední 4 kapsy. 

Vyšívám především zadním stehem, případně předním stehem, zkusila jsem ale i vyšíváním francouzským uzlíkem (až toto polopatické video mne konečně naučilo, jak na to: http://www.youtube.com/watch?v=W1Cq24d5-8s) či plným stehem.

Ale trochu málo o tom, jak by měl kapsář vypadat. Vysněný kapsář za Viktorčinu postel by měl mít konečné rozměry 180 x 55 cm, zavazování bude na silnější poutka se suchým zipem, aby se dal snadno sundat a vyprat. Kapsář bude připevněn na kulatou tyč přivrtanou na zeď (už objednáno u manžela :-)). 

Ve vrchní polovině kapsáře budou umístěny 2 x 4 kapsy s rozměry: š. = 20 cm, v. = 20 cm, ve spodní polovině budou umístěny po jedné velké kapse u levého a pravého okraje kapsáře s rozměry: š. = 30 cm, v. = 25 cm, mezi nimi pak 3 menší kapsy s rozměry: š. = 20 cm, v. = 25 cm. 

Vrchní kapsy (bavlna, bílý podklad, světlounce žluté tenké proužky) budou zdobeny výšivkou sytě růžovou bavlnkou, spodní kapsy z bavlněného materiálu (bavlna, světlounce růžový podklad, bílé puntíky) budou zdobeny výšivkou středně zelenou bavlnkou. 

Kapsy budou přišity na podkladu z jarně zelené bavlněné látky s bílými puntíky. 

Podklad bude vzhledem ke zvolenému materiálu (tenčí bavlněná látka) podšit pro celkové zpevnění silnějším vatelínem (200 g/m2) a bílou bavlněnou látkou. Kapsy postupně podžehluji nažehlovacím vlizelínem a bílou bavlněnou látkou, aby se po určité době nezačaly prověšovat.

Trochu smutním po háčkování, tak zvažuji ještě nějakou drobnou háčkovanou aplikaci... ale uvidím, až budu mít všechny kapsy vyšité a přichycené k podkladu, zda kapsář ještě něco dalšího "unese" :-) No a asi by to bylo další zdržení a já už se nemůžu dočkat, až to začnu všechno sešívat dohromady :-)) 

Rozpracovánu mám ještě jednu "šicí" věc, na kterou se moc těším. Ale o tom zase někdy příště...

Krásnou mrazivou sobotu

Anička













2 komentáře:

  1. Ani, to jsou nádherné obrázky!!! Opravdu moc se Ti to daří, držím všechny palce, co jich mám, ať to dotáhneš do zdárného konce (nepochybuji!)! Hezký večer, L.

    OdpovědětVymazat
  2. Jůů.. tys ale šikovný rychlík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna