středa 18. července 2018

Jak jsme zdolávali orlickohorské kopce a kopečky :-)

Orlické hory nejsou tak vysoké jako naše Beskydy (což jim ale vůbec neubírá na kráse :-)). Přestože je tu o poznání méně tisícovek, člověk si tu ale do těla dá, když chce :-)

My se na naší rodinné dovolené v Orlických horách rozhodli pro jejich zdolávání v sedlech kol. Děti pochopily, že chtějí-li si užít parádní sjezd z kopce dolů, musí nejprve vynaložit nějaké úsilí, aby se na něj dostaly :-)

Co děti nezvládly v sedle, zvládly pěšky v duchu slov našeho velkého českého myslitele, umělce, vědce... Járy Cimrmana: "můžeš podlézt, ale pak se musíš zase narovnat" :-) Volně přeloženo pro nás cyklisty - můžete slézt ve velkém kopci ze sedla, ale jakmile je zase rovina, ihned zpátky naskočte, hrdě šlápněte do pedálů a usmívejte se :-))))

Zvládli jsme tak s dětmi (5 a 8 let) vyjet z hory Šerlich (1019 m n. m.) na nejvyšší horu Orlických hor Velkou Deštnou (1115 m n. m.) nebo zdolat okružní jízdu v délce téměř 17 km z Olešnice v Orlických horách (kde jsme měli základnu v jedné chaloupce) po "Knížecí cestě" trasu přes místo zvané Čihalka zpět do Olešnice. Myslím, že pro méně zdatné, rekreační nebo dětské sportovce je to taková "příjemně náročná" trasa :-) 





Cestou na Velkou Deštnou, na kterou nás doprovodila rodina manželova bratra, jsme ochutnali i místní borůvky. Moc dobré a moc fialové :-))

Na kolech jsme objevovali i krásy Babiččina údolí (ale o něm zase jindy :-)) 

I malá vítězství nás posouvají dále a motivují k dalším a dalším krůčkům mimo naši komfortní zónu pohodlnosti. Nejen ve sportu, ale i v dalších oblastech našeho zájmu a vůbec v celém našem počínání .-)

Krásný den

A.

6 komentářů:

  1. Aničko,
    super! A dětem velká jednička za sportovní výkony !
    Nás to ještě čeká, ale mám radost, že Šíma už je také schopný zatím jen ujít, uběhnout i několik km a zvesela :-)
    A to kolo také jednou pokoříme !
    P.S.My jeli na kolách jednou s mužem ze Šerlichu až do Nového Města a byla to paráda !
    A na ty Vaše Beskydy, tisícovky, se už moc těším !
    Ale pro nás zatím bez kol ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, však počkej, až se Šíma na kole pořádně rozjede, už ho nedostihneš :-)) Jinak ten výlet z Šerlichu do Nového Města musel být fajn, hlavně ten sjezd dolů, tak 50 km/hod, ne? :-) Beskydy si určitě užiješ i bez kol .-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. Krásné výletování na kolech máte pospolu Aničko a myslím, že tento způsob společných dnů stejně baví děti nejvíce. A ještě poznávají přírodu a krásy naší země!! To je bonus navíc.
    Tak si to vše radostně užívejte.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, to mě moc těší, že to vnímáš stejně jako já. Je to nějakou dobu, co jsem si začala dělat trochu odstup od takových těch hurá organizovaných akcí, na kterých "musí" být všichni, protože tam jde i ten či onen a jak bychom vypadali, kdybychom nešli..., taky nechci nechávat děti celé prázdniny jen po nějakých táborech, ať už jsou sebelépe zorganizované... Myslím si, že je v dnešní době hodně důležité, aby byla rodina s dětmi hodně spolu. Vědomě. A to ty společné výlety splňují stoprocentně, ať už na kolech nebo ty pěší. Hodně si spolu u toho povídáme, zpíváme, ledacos probereme. Věnujeme si svou pozornost. Je to moc fajn a tak nějak podvědomě cítím, že tohle už se později zopakovat nedá. Jsem ráda, že mám tu možnost si pracovní aktivity trochu přizpůsobit těmto potřebám a nestresovat se, jestli mi v práci dají dovolenou.

      Jinak tahle dovolená se nám všem bez výjimky moc líbila, vyšla po všech stránkách a všichni si přišli na své.

      Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, i počasí vám krásně vyšlo, že? :)
    Děti jsou šikulky, že šlapou (a nebo tlačí kolo) i v kopcích :)
    Pěkný den přeju celé rodině.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, i když předpověď byla všelijaká, tak nám to vždycky nějak vyšlo, že sprchlo, až když jsme byli doma nebo před tím, než jsme vyjeli. Zmokli jsme jen jednou a to až v závěru cesty, když jsme byli v Babiččině údolí (protože tam opravovali Bílý most a nikde na to nebylo žádné upozornění, museli jsme tak část cesty jít pěšky po úzké turistické stezce v kopcích nad řekou, to nás trochu zdrželo). Celkově nám to opravdu vyšlo skvěle. Děti jsou šikulky, to určitě :-) Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna