pátek 16. června 2017

Minikiwi

Krásný den. Poslední dny obdivuji při každém posezení na terase naši kvetoucí aktinidii význačnou (Actinidia arguta), známou také jako "minikiwi". I když květy nejsou velké, je jich velké množství a pokud si je prohlížíte pěkně zblízka, jsou to velké krasavice. Jsou velmi fotogenické :-) 


Květy samčí rostliny.


Dnes bych tedy chtěla udělat malou "reklamu" této mé oblíbené pnoucí dřevině.


Je to nejen pěkná rostlina, která velmi rychle obroste pergolu či jinou oporu, ale patří rovněž mezi rostliny, které přinášejí užitek - výborná kiwi.

Její pěstování u nás nepředstavuje na rozdíl od její velkoplodé příbuzné (aktinidie čínská) velký problém. Je mrazuvzdorná do mínus 25 stupňů Celsia, přechodně snáší i pokles pod tuto teplotu.

Její výhony se pnou až do desetimetrové délky. Plodí množství drobných zelených plodů, které dozrávají na přelomu září a října. Jejich dužina je dokonce sladší než velkoplodé kiwi. Plody jsou hladké a nemusí se tak loupat.

Původní odrůdy byly cizoprašné. Pro získání plodů tak bylo třeba pěstovat vždy alespoň jednu samičí (která po oplodnění ponese později plody) a jednu samčí rostlinu. Dnes již existují na trhu i odrůdy samosprašné, postačí tak jedna rostlina.

Pokud jde o podmínky pěstování - miluje sluníčko a dobře propustnou, ale výživnou půdu a v létě potřebuje také občas zalít.

Na plodnost si však musíte chvíli počkat. Podle toho, zda jsou rostliny vypěstovány z řízků nebo semen, začíná plodit kolem třetího až čtvrtého či pátého až šestého roku.

Květy samčí rostliny.

Zatím neoplodněné květy samičí rostliny.

Oplodněné květy samičí rostliny.

Oplodněné květy samičí rostliny.

Oplodněné i neoplodněné květy samčí rostliny.


Jak se vám líbí? Znáte? Pěstujete?

Krásný den

A.

8 komentářů:

  1. Aničko, znám tuto rostlinu tady od Tebe a vždy obdivuji, jak Vám pěkně obroste pergolu. A musí být prima natáhnout ruku a zobat... ;-)Přemýšlím, kde kam bych mohla zasadit. Jen škoda, že začíná rodit po tak dlouhé době. Krásný den! D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, začnu od konce - to Ti uteče jako voda. Navíc ona je už mnohem dřív krásná, takže se z ní člověk může těšit, i když ještě neplodí. A s tím místem - chce to prosadit tu původní koncepci s tím altánkem... a ten pak nechat popnout .-) Měj se krásně A.

      Vymazat
    2. Třeba to klapne, jen u nás je cesta od nápadu k realizaci trochu trnitá, to již víš... ;-) D.

      Vymazat
    3. Vím :-) A nepřestávám doufat .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Ze zacina rodit tak neskoro mi az tak nevadi ... Horsie je to s vhodnym slnecnym miestom ... Okolo nasho posedenia uz me vinic ... Ale pisem si : trba kupit vhodnejsiu do nasich koncin, actinidia arguta ... Anicka, prajem pelny den ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, my ženy, když něco chceme, umíme být velmi kreativní a vynalézavé. Nepochybuji, že ani Ty nejsi výjimkou :-))) Krásný nedělní večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, zrovna přemýšlíme co zasadit k další dřevěné opoře, kterou plánujeme do zahrady umístit. A ty mi zde naservíruješ tuhle krásu. Píšu si a budu shánět, možná že v mém oblíbeném zahradnictví budou vědět :o)).Je opravdu krásná ta Aktinidie.
    Pěkné dny ti přeji.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě, Álo, moc těší, že jsem Ti kápla do noty v tu pravou chvíli :-) Tak ať se lov na aktinidii vydaří! Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna