středa 7. června 2017

Krásná (ne)známá...

V zahradách ji stále není příliš vidět. Lidé raději investuji do krátce kvetoucích magnólií... kterými jsou běžná zahradnictví počátkem jara doslova narvána. 

Dřín japonský (Cornus kousa), jak se tento krásný keř nazývá, přináší kromě krásných "květů" i něco navíc - pěkné plody, které jsou jedlé - kuličky se postupně změní v tmavě růžové a svým vzhledem připomínají exotické litchi .-) 


Vykvétá až po olistění – v červnu. Krémově bílé listeny (které bývají často zaměňovány za okvětní plátky) vyrůstají kolem drobného květu. Jelikož se jedná o listeny a nikoli okvětní plátky, výrazně se zvyšuje jeho doba „kvetení“.




Keř je velmi atraktivní i na podzim, kdy se jeho listy zbarví dočervena a po celý rok svou stavbou - roste více do šířky než do výšky (až ke 2 i 3 metrům) a spíše patrovitě a zaslouží si dostatek prostoru.




Dříny japonské mají rády kyselou, výživnou zem, která nebude vysychat a vyhovuje jim slunečná pozice. Znáte? Máte? Líbí? :-)

Krásný den

A.

11 komentářů:

  1. Aničko, Ty nám představuješ jeden skvost za druhým. ;-)Mám ráda, má-li rostlina kromě krásy ještě i užitek...D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, bohužel sama jsem ty kuličky ještě nikdy neochutnala a včera mi psala jedna paní, že chuťově nejsou nic moc, takže zase spíš jen na parádu. Na druhou stranu je fajn mít na zahradě keře, jejichž plody nejsou pro děti nebo zvířata jedovaté a že jsou v bezpečí, i když si tu a tam něco zobnou :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Neznám, nemám, líbí moc a asi budu schánět. Krásný den. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky za zastavení i komentář. Pokud se po něm budete poohlížet (myslím, že stojí za to), počítejte s tím, že bude dražší než běžné keře. Vyšší cena je daní za jeho pomalejší růst i méně snadné rozmnožování. Krásný den A.

      Vymazat
  3. Anničko, to víš, že mám, je to mláďátko, ale letos už je v záhoně alespoň vidět. Pořád jej chodím okukovat, kdy bude mít ty překrásný bílý listy.
    měj se moc krásně pa Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že jsem, Zuzko, zrovna včera na Tebe myslela, jak se Ti asi daří? :-) Já asi vážně začnu na tu telepatii věřit, pokud jde o věci, které se týkají zahrad, funguje mi to téměř na 100 %, to nemůže být náhoda! :-) Tak přeji Tvému dřínku - miminku - ať pěkně prosperuje a hezky roste i kvete :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  4. Anička, tento ker vôbec nepoznám. Vyzerá naozaj impozantne. Aký veľký asi narastie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, jak píšu v příspěvku - výška ke 2-3 m, šířka podobně :-) Krásný den A.

      Vymazat
  5. Aničko, ano znám od kamarádky, která jej má v zahradě. Jak se dá namnožit?

    děkuji zas radu
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, množení je u této rostliny obtížnější, i proto bývá dražší než jiné keře. Sama s tím nemám osobní zkušenost. Z toho, co jsem se dočetla, ale můžete zkusit semena, nejlépe utržená před úplným dozráním a hned zasazená do půdy. Jinak je semena potřeba stratifikovat asi 3 měsíce v ledničce, ale i tak často přeleží a klíčí až v příštím roce. Dají se prý množit i hřížením a zkusit se dá i množení dřevitými (v únoru až březnu) nebo v červenci bylinnými řízky vždy za použití stimulátorů a při přezimování zvláště těch druhých ve studeném skleníku. Počítejte ale s tím, že bude trvat hodně dlouho, než z ujatého semenáčku vyroste keřík, který byste v zahradě zaregistrovala... Krásný den A.

      Vymazat
  6. Aničko,
    právě jsem si ho vyhlédla v zahradnictví, ale trochu se zarazila u těch plodů Nic moc, jo? Chuť má být něco mezi jahodou a mangem, což jen ten popis ve mně vyvolává pavlovův reflex. Nevíš jestli se musí loupat nebo se jí jen tak?
    Takhle na ozdobu máme morušovník, tomu jsme na chuť nepřišli.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna