neděle 1. ledna 2017

První novoroční...

... příspěvek jsem chtěla původně věnovat něčemu jinému, ale člověk se na přelomu roku většímu či menšímu bilancování toho, co uplynulo, asi stejně nikdy nevyhne :-)

Jaký byl pro mne rok 2016? Zcela určitě potvrdil, že byl podle čínského horoskopu "rokem Opice". Rokem nových výzev, příležitostí, projektů, nápadů... V tomto roce mělo být možné snad téměř všechno, šlo o období mnohých šancí i úspěchů, mělo přát odvážným. Šlo o rok mnohých improvizací.

A já to viděla všude kolem sebe. Mnozí mí přátelé a známí opustili v tomto roce "bezpečný" přístav zaměstnaneckých vod a pustili se na širé pole na vlastní (podnikatelské) lodi za vlastními cíli. I já jsem se po hodně dlouhém zvažování rozhodla rozloučit se jako zaměstnanec se svým dlouholetým zaměstnavatelem, který mne v mnohém posunul kupředu a naučil mne, že když se snažíme a otevřeme svou mysl novým výzvám, zvládneme mnohem více, než si dokážeme představit. Že není dobré dělat z komára velblouda, byť bychom měli stát nohama na zemi. Že věci často na první pohled vypadají složitější, než ve skutečnosti jsou... A potvrdil pravdu, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž... Že rozdíl je v lidech!

Rozjela jsem podnikání v oblasti, která mne vlastně provázela stále od mého dětství, ale nikdy ne v takové síle, při takovém zapálení pro věc, s takovou vášní. Překonala jsem všechny svazující myšlenky, které mne dlouho držely při tom, že můj osud je již dávno zapsán, cesty jsou dané a nelze je měnit. Rozhodla jsem se vzít osud do vlastních rukou a hledat nové, jiné, zajímavější cesty k dosažení svého cíle - k tomu, jak být šťastná a spokojená, naplněná, k tomu jak smysluplně prožít svůj život a být při tom i něčím užitečná a prospěšná ostatním. A začala jsem se více zajímat o lidi, kteří to mají stejně. Zajímat a obdivovat jejich odvahu, ale i jejich um, nadšení pro to, co dělají, pozitivní energii, která z nich a toho, co budují, sálá a upřímně se těšit z toho, že se jim daří. A že jich není málo! 

Kolem sebe máme kopu lidí, kteří jsou svým talentem jedineční a obdivuhodní. Byl by hřích, pokud by jej nemohli rozvíjet a přinášet tak větší užitek, ale i radost a potěšení sobě i svému okolí.


Pokud pro mne byl přelom roku 2015 a 2016 průlomový v tom, že jsem začala skutečně soustředit pozornost na to, co mne baví a naplňuje, dala více na svou vnitřní intuici a potlačila v sobě všemožné zpátečnické sklony, rozvíjela svou tvořivost a nešablonovitý přístup k tomu, co dělám, pak přelom loňského a letošního roku pro mne znamená závazek setrvat v tom, co jsem snad v dobrém nakročila a dále to (i sebe) rozvíjet. Protože přichází "rok Ohnivého kohouta" symbolizující především vítězství a úspěchy, kterých bude dosaženo pílí, trpělivostí a tvrdou prací .-)

V osobní rovině bych část toho ráda přenesla i na své děti, zejména Viki, našeho prvňáčka. Najít zdravý kompromis mezi trochu šablonovitě nastaveným systémem našeho školství (které nám starším na jednu stranu nejednou zjednodušil život a na druhou stranu v současné době často tolik svazuje ruce a brání vystoupit ze zajetých kolejí, přicházet s vlastními nápady, protože takto "nás to neučili") a nakažlivou chutí malých dětí stále něco objevovat, řešit věci po svém, být tvůrčí až do morku kosti. 

Vlastně se od těch svých dětí máme hodně co učit sami .-) Takže spíš bych měla napsat, že bych v nich ve jménu našeho snadnějšího soužití ráda "neutloukla" všechny ty skvělé, byť někdy na první pohled poněkud nesmyslné či nebezpečně až hororově vyhlížející nápady a uměla se lépe smířit s tím, že díky tomu nebude domácnost vždycky jako ze škatulky, že utrpíme nějaké ztráty na věcech (to mému šetřivému naturelu nedělá dobře) a nestihneme vždy všechno, co by si mé výkonnostně nastavené já přálo :-)


Děkuji za vaši dosavadní přízeň, kterou mi svými návštěvami a komentáři nejen na tomto blogu, ale i na mých webových stránkách s blogem Kvetoucí zahrady či na Facebooku projevujete. Snad vám jejich čtení přináší minimálně tolik radosti a potěšení jako mně jejich psaní a hlavně realizace menších či větších projektů, o nichž podávám svá "zpravodajství" :-)

Buďte zdraví a šťastní.

A.

6 komentářů:

  1. Ať se daří v roce 2017!hodně zdraví,lásky a pohodičky ....Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, máš pravdu, když za něčím jdeme, tak to dokážeme, jen si věřit!... Přeji Ti, ať se Ti v započaté práci daří, ať z ní máš stále lepší pocity a prožitky,... pak budeš předávat energii i svému okolí a hlavně těm nejbližším! Překážky jsou od toho, aby nás ne zastrašily, ale aby se překonávaly a posunuly nás zase o kus dál... Měj se fajn! D. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anička, prajem krásny, úspešný nový rok ... Už teraz sa teším na tvoje nové inšpirácie a rady do záhrady ... :) Buďte doma všetci zdraví ... pa L.

    OdpovědětVymazat
  4. Také přeji vše nej at se daří v Novém roce 2017

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, moc se mi líbí tvůj přístup k životu a přeji ti hodně úspěchů, ať vše vychází a vše se splní, samozřejmě i hodně zdraví a štěstí celé rodině. Věrka S.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím Aničko, přeji ti v tomto roce hodně úspěchů v tom co děláš a aby ti to stále přinášelo takovou radost a zapálení jako doposud, Kája.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna