neděle 8. března 2015

Něžná krása velikonoční...

... alespoň na mne tak vždycky tahle "dutá" háčkovaná vajíčka působila. Když jsem takové krásné vajíčko poprvé držela v rukou, nevěřila jsem, že tuto krásu může vyrobit běžný smrtelník. Jedna milá účastnice kurzu, který jsem před lety vedla, mi jich pár darovala. 

Dnes už mi od ní zbylo poslední a to už žádnému koledníkovi nedám. Připomíná mi úžasnou empatickou bytost, na kterou moc ráda vzpomínám. Sluníčko, které už z dálky svítilo...

A tady pár mých vlastních pokusů potvrzujících, že i běžný smrtelník se může alespoň trochu oné kráse přiblížit :-)


A pro Bohunku a případné další zájemce i můj rychlý návod, jak si z obháčkovaných vajíček něco podobného vyrobit sám.

1. Je třeba vyfouknout vajíčka a získat tzv. vejdumky. Včera jsem narazila na bezva nápad, jak si tuto ne příliš oblíbenou práci usnadnit. Mrkněte na video zde KLIK, já jsem se po jeho zhlédnutí rozhodla založit výrobnu výfuků :-)))
2. Po očištění vejdumků od případných nečistot začneme háčkovat podle vybraného vzoru. Háčkuje se vždy od té placatější strany vajíčka směrem nahoru ke špičce. Háčkovat nemusíme na vajíčku od počátku. Stačí pouze průběžně přiměřovat, zda vše sedí a vajíčko do háčkovaného "obalu" vložit až poté, kdy začneme práci zužovat (zhruba za pomyslnou polovinou výšky vajíčka).
3. Jakmile vajíčko obháčkujeme, připravíme si škrob na prádlo (já používám ten nejlevnější z Tesca, který mi už loni nebo předloni koupil manžel... a stále ho neubývá :-). Někdo ředí, já obvykle vůbec, nebo jen malinko. Škrob nanáším na vajíčka obyčejným malířským štětcem a důkladně, aby dobře nasákl celý háčkovaný "obal" vajíčka.
4. Necháme vajíčko vyschnout. Díky škrobu pěkně ztvrdne a my se můžeme pustit do mravenčí práce. Budeme se snažit dostat skořápku z háčkovaného vajíčka ven :-)
5. Připravíme si menší špičatý nožík, menší pinzetu a nějakou misku či talířek, nad kterým budeme pracovat.
6. Nožíkem opatrně klepneme do skořápky, aby praskla. Takto to uděláme na více místech, až se nám podaří celou skořápku vajíčka rozbít. 
7. Zbytky skořápky jsou teď uvězněny uvnitř háčkovaného vajíčka. Vezmeme si na pomoc pinzetu a postupně kousek za kouskem vytahujeme skořápky z vajíčka ven.
8. A máme hotovo :-)


9. Kdo si chce práci ulehčit, může vyzkoušet tip Verpy, která těsně před nasazením háčkované části na vajíčko obalí skořápku vejce do potravinářské fólie. Ta zabrání tomu, aby se háčkovaná část přilepila po použití škrobu na skořápku vajíčka a také usnadní vytahování rozbitých skořápek z vajíčka ven. Ještě jsem sama nevyzkoušela, ale myslím, že je to bezva finta, jak si usnadnit práci :-)

Krásný den

Anička

6 komentářů:

  1. Milá Aničko, moc a moc děkuji za úžasný navod. Snad se do vajíček brzy pustím, tvá jsou parádní. Přiznávám, že mě teď sluníčko tahá na zahradu a já už opět zahradNIČÍM, jak mi se smíchem říkává můj muž, když nutně potřebuji zas další záhon a zmizí nám kousek trávníku:-)
    Díky za úžasné návody.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Bohunko, tohle zahradNIČENÍ moc dobře znám :-) A mám to stejně - jsem teď na zahradě každý den. Krásné chvíle nejen při zahradničení Anička

      Vymazat
  2. Moc se ti povedly a díky za odkaz na můj blog.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. :-) Lauri, díky. Z obuvnické nitě či příze Kordonet by byly ještě křehčí a něžnější :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna