úterý 10. června 2014

Boj se slimáky - hlístice (moc) nezabraly

Dobré ráno,

s odstupem času, dávám vědět, jak jsem dopadla s aplikací přípravku s hlísticemi v boji proti slimákům u nás na zahradě.

Zdroj obrázku: http://radio.cz/cz/rubrika/toulky/
toulky-po-regionech-2009-10-24
Necelé první dva týdny to bylo super - po slimácích téměř ani památky. Za celé dny (i večery) jsem potkala vždy tak 4-5 velmi mladých kousků a to i během období, kdy vydatně pršelo. S přibývajícími dny však slimáků začalo narůstat. Sice jich nenasbírám tolik co sousedka, ale i tak se jich dají při jednom zátahu někdy napočítat i desítky (a co si budeme povídat, pěknou paseku nám na záhonku udělá už jen pár natěšených kousků plzáků....co teprve, když jich okupují záhon desítky). 

Takže pokud o hlísticích uvažujete, vyhodnoťte si dobře vložené investice a zisky - za mě osobně nemohu 100% doporučit... za tu cenu (cca 500 Kč + poštovné) mi to přijde jako poněkud drahá sranda... i vzhledem k tomu, že výrobce v návodu k použití uvádí účinnost 6 týdnů... Na mé minizeleninové zahrádce se to prostě nevyplatí.

O víkendu manžel aplikoval mechanickou zábranu z plastových vlnitých zahradních obrub, které jsme kdysi koupili, ale nepoužili. Obrubou obtáhl celý zeleninový záhonek. Zarazil ji do země, ale ne svisle, ale šikmo směrem ven od záhonu. Tento sklon není schopen slimák překonat. Slimáků (asi i díky teplému a slunečnému počasí a snad ještě i působením přípravku s hlísticemi) zase ubylo. I tak si však nějaký v noci našel cestu k včera nově vysazené sazenici cukety a ohryzal ji....Tak uvidíme, co dál. V záloze máme ještě piliny a klasický sběr navečer... Granulím se zatím statečně bráním :-)

Krásné slunečné dny, pokud možno bez slimáků

Anička

15 komentářů:

  1. Aničko, my jsme se po xletém souboji, kdy jsme vyzkoušeli vše co popisuješ ( a ještě drcené skořápky, misky s pivem...) vzdali a už jen sypu granule. Je to nejúčinnější. Při cenách rostlinek, to jinak nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu .Nechtěla jsem brát paní Aničce iluze.Vím o čem mluvím.

      Vymazat
    2. Rasimdo, já to ještě nevzdávám a zatím si ještě chvíli ponechám ty iluze, jak zmiňuje anonymní čtenářka v reakci na Tvůj komentář :-) Klepu na dřevo, ale od toho posledního ohryzání cukety se to zatím vše drží... :-)

      Vymazat
    3. Paní Aničko, byla a jsem u vývoje přípravku na slimáky.Letos byla velmi mírná zima a vajíčka slimáků přezimovala.Jak sama píšete, cena hlístic je dost vysoká a na našem trhu jsou i daleko levnější přípravky, které se v půdě rozkládají.No chtěla jste poradit a myslím ,že za těch 20 let praxe v boji proti slimáků už něco vím.

      Vymazat
    4. Je to tak, letošní průběh zimy velmi přispěl k tomu, že je slimáků tolik. Granulím jsem se zatím bránila. Chtěla jsem na zahrádku mimimum chemie. Na druhou stranu jsem jen laik a negativní účinky chemických prostředků proti slimákům i jiným nechtěným vetřelcům na zahradě neumím dost dobře posoudit... Zeleninovou zahrádku mám teprve druhým rokem a už si nevzpomínám, jak jsme se slimáky bojovali doma, když jsem byla dítě (jestli jsme vůbec bojovali a nebo jsem tomu naopak jako děcko nevěnovala pozornost a řešili to jen rodiče...). Uvidíme, jak to půjde dál. Pokud se potvrdí Vaše zkušenosti, tak nakonec sáhnu i po těch granulích. Beru to zatím ale jako poslední řešení (nebo předposlední - poslední by bylo zrušení celé zeleninové zahrádky). Mějte se hezky a příště se i podepište aspoň křestním jménem, ať Vás mohu oslovit jménem :-)

      Vymazat
  2. Aničko, slimáci to je boj. Mě letos sežrali co šlo. Docela by mě zajímalo, jak bude působit ta zábrana ... škoda, že jsem dala bedýnky blízko k sobě a tak se mi tam zábrana již nevleze. Ještě mi zbývá v záloze měděný drát ... omotat kolem bedýnek, prý ho slimáci nemají rádi. A včera mi mamka říkala, že prý pomáhá tymián, tak jsem dnes koupila dvě sazenice a dám ho na zahrádku. Ten co mám na balkoně je asi moc daleko a nepůsobí :) , tak jsem zvědavá.
    Měj se krásně .... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, viz výše - zatím klepu na dřevo, vypadá to nadějně... Tak uvidíme ještě časem :-) S tou mědí - to jsem taky někde četla, třeba to taky pomůže... S tymiánem bych si velké naděje nedělala, prý sežerou i ten (i jiné aromatické byliny, které by je měly údajně odpuzovat...). Krásný večer A.

      Vymazat
    2. Ahoj Aničko, tak s tymiánem máš pravdu. Zmizel do rána :(

      Vymazat
    3. To je mi líto... Když je hlad, tak sežerou asi všechno... U nás (zatím klepu) se situace stabilizovala :-)

      Vymazat
  3. slepýš pomáhá - jak ho ale na zahradu dostat.... nás spíš trápí kočky (cizí) kompletně rozváleli hrášek, fazole, rozlomili ostružinu a neplatí na ně nic - chodí v noci, takže jim ani pes nevadí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Majko, prý i ještěrky. A těch mi máme (i slepýše) po zahradě tucty... Kočky se u nás letos taky přemnožili, u nás si pro změnu udělaly veřejný záchodek (chodí na jedno místo kadit...). Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Aničko mám dojem, že na ty potvory už nezabírá nic. Dokonale se adaptovali. Pod plotem se podhrabou. K nám se normálně podhrabávaj do skleníku, a to má základy. Granulím jsem se taky bránila, ale letos jsem to vzdala. Sežrali skoro všechny jiřiny, z cuket zůstala půlka. Koupila jsem letos dvě sazenice paprik, mám z nich košťata. Na jaře jsem do kyblíku zasadila čajot, krásná zelená rostlinka vzešla. Dala jsem jí do skleníku. Velkou petku jsem odstřihla nahoře a dole, nahoře nastříhala a ohla, zarazila 5cm do země .... to samé u melounů a okurek. Ráno byl čajot ožraný do mrtě, okurky a melouny ohryzané napůl ..... a to mám vedle sazenic zaražené petky hrdlem dolu a zalívám jen do nich, takže skleník je suchý. Tak to už jsem vzdala a ve skleníku rozsypala granule..... a zatim je klid:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, musím Ti dát za pravdu. Oni jsou schopni i podlézt překážku... Vyžrali mi cuketu z pod sklenice a teď čtu, že i ochranu z petky zaražené tak hluboko do země.... NO uvidím, zda budu taky kupovat granule nebo ne...

      Vymazat
  5. Jsou to prostě potvory nenažraný !!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna