pátek 2. října 2015

Kysané zelí...

... patří dlouhodobě mezi mé velmi oblíbené potraviny. Údajně jsem se jím u babičky futrovala (rozuměj "krmila") už v šesti měsících :-) Ráda bych to potvrdila osobně, do těch dob však má sloní paměť bohužel nedosáhne... :-)

Dnešním porodním asistentkám, dětským zdravotním sestřičkám a lékařkám by se možná hrůzou zježily vlasy, já ale přes toto "příkoří", které mi bylo mými nejbližšími projeveno v útlém kojeneckém věku, dodnes žiju a těším se velmi dobrému zdraví :-)

A kysané zelí zbožňuji dál. Mám jej ráda i jen tak "nasyrovo", to má také nejvíce vitamínu C. Ale od dětství miluji taky všechny ty zelňačky, bigusy, segedínské gulášky, halušky či "chlupaté" knedlíky s kysaným zelím, saláty... ale také ZELNÉ PLACKY (ostatně moje babička dokáže udělat výbornou placku úplně ze všeho, co je zrovna po ruce :-)).

Zelné placky jsem včera naší rodině nabídla úplně poprvé. Za mě se chuťově minimálně vyrovnají těm z brambor (a možná i předčí). Je to velká pochoutka. Vlastně nevím, proč jsem je nepekla už mnohem dřív :-)



Příprava je velmi jednoduchá. Kysané zelí nakrájíme na drobno, přimícháme vejce, na jemno nakrájenou anglickou slaninu či salám (přimlouvám se za anglickou, s ní jsou placky opravdu nezapomenutelné), nasekanou petrželkovou nať, sůl, kmín a tolik mouky, aby vzniklo těsto husté jako na bramborové placky (moukou šetřete, stačí opravdu jen malinko). Na rozpáleném oleji smažíme menší placky. A degustujeme :-)

S aranžmá jsem si nedala příliš práce. Byli jsme s Jirkou pracovat venku a pak na nás přišel takový hlad, že šly všechny cerepetičky stranou... degustovali jsme hodně rychle :-))

A co vy? Máte také rádi kysané zelí? Jak jej nejčastěji upravujete? Budu ráda, když přidáte i stručný recept, jak si můžeme vaši pochoutku připravit :-)

Krásné dny

A.

14 komentářů:

  1. Mňam Aničko, to vypadá dobře:-), Já zelí také zbožňuju na všechny způsoby, máme jej rádi i zapečené s těstovinami a masem nebo valašský kontrabáš, to je něco pro mně:-) Segedinský, zelňačka, příloha k masu, knedlíkům, syrové jen tak nebo jako salát, čalamáda:-) No, teď se mi na to všechno sbíhají sliny, snad zajedu i do obchodu pro ingredience na tyto placky:-) Děkuji ta recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky za tip na zapékané zelí s těstovinami a masem... Nezkoušela jsem, ale dovedu si představit, jak dobré to musí být :-) Ale valašský kontrabáš? To slyším poprvé... Co to je? Hezký víkend a pokud budou zelné placky, tak ať chutnají :-) A.

      Vymazat
  2. Aničko, krásná inspirace. Kysané zelí miluju na všechny způsoby, ale přiznám se, že placky jsem ještě nezkusila. Určitě vyzkouším, nejspíš hned o víkendu. Také se chystám nakládat vlastní, tak snad se povede. Krásný podzim. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to jsem ráda, že jsem ti tipem na zelné placky kápla do noty :-) Tak ať se povedou... i to vlastní kysané zelí.... my jsme doma kdysi také dělávali svoje... mám ještě v živé paměti, jak jsem jej šlapala v bečce :-)) Hezký den A.

      Vymazat
  3. Aničko, nakládáme si sami doma zelí už léta, vždy 25 kilo, vždycky se moc těšíme až už bude hotové.
    milujeme zelňačku červenou i bílou, segedin, halušky se zelím, ale hlavně naše tradiční Vánoční pochoutka, na kterou zveme už léta naše přátele - kysané zelí pečené s masem a klobásou, to se tak krásně prolnou ty chutě. no a pastýřský koláč - naspod zapékací mísy ochucené mleté maso, na to vrstva kysaného zelí a nahoru bramborová kaše-zapéct, mňam.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, my bychom neměli kde uskladnit bečku, tak beru zavděk kupovaným nebo darovaným, když není vlastní :-) Jinak kysané zelí pečené s masem (bez klobásy, to budu muset ještě vyzkoušet) máme taky moc rádi úplně ze stejných důvodů jako Ty. Za co Ti ale moc děkuji, je tip na pastýřský koláč, zní to tak pěkně a jistě dobře chutná... Vyzkouším :-) Hezký zbytek víkendu A.

      Vymazat
    2. Jen chci dodat k tomu Pastýřskému koláči, že to maso předem trošku orestuju, že ho nedávám do pekáčku úplně syrové.

      Vymazat
    3. Majko, díky za doplnění. Já bych to tam lupla syrové :-)

      Vymazat
  4. Milujeme zelí a dobroty z něj. Zelňáky dělám s velikým úspěchem i na různá posezení. Recept s mletou kaší celé zapečené jak psala Majka přede mnou zkusím. Hotové kysané kupujeme přímo v nedaleké zelárně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, díky za komentář. Pastýřský koláč od Majky mne také nalákal :-) Hezký zbytek neděle A.

      Vymazat
  5. zelí miluju a i moje děti ho můžou téměř v neomezeném množství .... překvapilo mě ale, že i náš pes si ho s chutí dá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymní čtenářko (škoda, že jste se nepodepsala), díky za komentář. Psa, který se s chutí pouští do zelí, bych chtěla vidět... Musí to být zážitek :-))

      Vymazat
  6. Já osobně zelí nejím, nemám zdravý zažívací systém, takže nemůžu nic, co ho dráždí, a tak se podílím aspoň na šlapání. To miluju, to je moje činnost, tancovat v plúcaru. :)) Ale kdybych zelíčko mohla, tak bych se taky utloukla po čalamádě, pohankových placičkách s uzeným a kysaným zelím nebo po zelném salátu mé babičky z čerstvé hlávky zelí. :) Ráda ze zelí vařím, ať už ponašem nebo sladkou českou variantu, jen škoda, že sama z toho nikdy nic nemám. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to je škoda. Tak aspoň to šlapání zelí :-) Dík za tip na pohankové placičky s uzeným a kysaným zelím... to bych ráda vyzkoušela. Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna