pátek 9. října 2015

Dýňový džus...

... jsem poprvé ochutnala jako dítě, když jej z naší bohaté úrody vyráběli rodiče doma. Ostatně nechápu, jak to tehdy mí rodiče dělali, ale my jsme měli bohaté úrody u všeho, nač si vzpomenete (jen já jsem to jako dítě nedokázala náležitě ocenit... viděla jsem místo ní vždy jen hromadu práce s tím spojenou :-)) 

Naše domácí produkce tak vedle dýňového džusu zahrnovala speciality známé i méně známé od kečupů, přes cuketovou hořčici, džem ze žlutých rajčátek, čínskou směs pod maso z cukety, rajčat a paprik, čalamádu, okurky, zelené fazolky, červená řepa, celer, kapie, kopr... to vše nakládané v sladkokyselém nálevu, ovocné kompoty, kysané zelí, všelikeré džemy, sirupy... jablečný mošt, domácí ovocné vínko... zkrátka nač si vzpomenete... V létě to v našem bytě po příjezdu ze zahrady často vypadalo jako v nějakém velkoskladě ovoce a zeleniny :-)

Dnes už si řadu věcí kupujeme v obchodě. Naše minizeleninové políčko zdaleka nedosahuje plošné výměry pole, na kterém pěstovali ovoce a zeleninu mí rodiče. Ale některé věci stojí za to udržovat. 

A občas se zadaří a člověk se dostane bez vlastního přičinění i ke zpracování něco "exkluzivního", co dostal darem od jiných :-) Jako tentokrát. Při posledním tvořícím podvečeru přišla řeč na dýně a já jsem se zmínila o tom, jakou radost by mi aspoň jedna taková udělala. Hlavně kvůli semen, ze kterých bych ráda něco tvořila. No a ani ne dva dny na to mi jedna z kamarádek přivezla jednu šikovnou dýněčku přímo domů a další zase poslala po manželovi sklenici vyloupaných semen :-)

Nad tím, co s dýní, jsem nemusela dlouze polemizovat. Dýňový džus. Jedině. Pokud jste dosud neochutnali, doporučuji vyzkoušet. U nás se po něm vždycky hned zaprášilo :-)


3 kg oloupané dýně nakrájíme na kostičky. Zalijeme nálevem z 2,5 l vody, 1200 g cukru, 1 polévkové lžíce kyseliny citronové, 3 citronů oloupaných a nakrájených na plátky a 1 balíčku ovocitu/vitacitu s pomerančovou příchutí (nebo něčeho obdobného, co dnes seženete na trhu). 


Necháme 24 hodin máčet, občas zamícháme. Druhý den den přidáme další 2 oloupané citrony, nakrájené na kousky a vše vaříme doměkka. Po zchladnutí postupně rozmixujeme. Směs rozředíme 10 l převařené vody a přidáme šťávu ze 3 citronů. Přecedíme přes husté síto (tuto fázi přeskakuji, nevadí mi, že džus nemá konzistenci čiré tekutiny, naopak mi bez přecezení přijde takový autentičtější, ale každý podle svého gusta :-)), nalijeme do láhví, zazátkujeme a dáme vychladit. 

Kupuji v IKEi láhve s retro uzávěry. A protože se mi podařilo z dýňky vyrobit 16 litrů džusu, použila jsem i obří sklenice po okurkách. Těm jsem jen trochu vylepšila víčka, abych se u degustace nemusela koukat na zelené okurky... :-) Jestli někdo z vás všechny ty recyklované sklenice od okurek počítá, musí mít krásný obrázek o tom, jak často je u nás doma baštíme :-))). 

Džus uchováváme v chladu. Trvanlivost nemám ověřenu, džus u nás vždy zmizel během dvou týdnů :-)

Tak ať chutná!

Hezké podzimní dny

A. 

14 komentářů:

  1. Letos máme moc dýní, tak mě tvůj recept moc zaujal. Asi zkusím, jdu koupit ovocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se máte :-) Já jsem letos zkusila vysadit taky dýni velkoplodou, ovšem díky letošnímu suchu z ní mám dva prcky jen o něco větší než jsou okrasné dýně :-)

      Vymazat
  2. Obdivujem aka ste sikovna odkedy som objavila Vas blog a pravidelne Vas navstevujem. Velmi by som chcela vyskusat tento recept, lebo tiez mam urodu z tekvic Hokaido, ale pretoze zijem v zahranici nemame tu ziadne sumienky typu Vitacit alebo podobne. Mozem cast vody nahradit cerstvym pomarancovym dzusom? Ak ano v akom pomere by ste doporucovala? Dakujem ...anta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anto, díky za návštěvu i komentář :-) Pokud jde o dýňový džus - s dýní Hokaido jsem to nezkoušela, jen s velkou (velkoplodou tykví)... ale pokud vyzkoušíte, napište, jaký džus byl :-) Ohledně Vitacitu ap. - já myslím, že i v zahraničí najdete něco podobného. Tentokrát mi manžel sehnal alternativu Vitacitu v Lídlu (na balíčku je uvedeno "instantní nápoj v prášku s pomerančovou příchutí" a nápis "Sir Edward Tea" :-) Výrobek je z Německa. Zkuste tedy hledat a ptát se po instatním nápoji v prášku a určitě něco seženete i za hranicemi :-) Ředit s pomerančovým džusem určitě můžete, ale možná je to škoda, ten bych si vypila samostatně :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, to je paráda, my vyráběli gžus z mrkve, ale z dýně nee. tak možná taky zkusím, ale 16 litrů je teda fakt asi dost.
    přeji krásný den
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Tě, Majko, poprosím o recept na něj. Minimálně u mě by měl zaručený úspěch :-) Jinak pokud nechceš 16 l džusu, zpracuj jen půlku dýně, nebo ještě méně a zbytek třeba zakompotuj :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Tak to bych si fakt přála ochutnat !!! měj se Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí jedna malá dýně... a brzy i Ty ochutnáš :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  5. To musí být dobrota, už na pohled to vypadá luxusně..Pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Tak to pěkně děkuji za poklonu, Ilonko :-))) Pa a hezký večer A.

      Vymazat
  6. Aničko, recept vůbec neznám. Je to pro mě novinka, ale velmi zajímavá.
    Vypadá krásně a určitě chutně ☺
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky. A třeba i zkus. Naše děti ochutnaly poprvé a vypadají spokojeně :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  7. Ahoj Aničko :) tak o dýňovém džusu slyším poprvé, děkuju za tip-určitě letos vyzkouším! :) papa a hezkou neděli, K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, tak ať chutná, pokud se do něj pustíte :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna