pondělí 15. května 2017

Vyvýšené záhony s odstupem...

.... měsíce a půl ožily - vysazená cibulka se má čile k světu a raší i vysetá karotka, červená řepa, petrželka, kadeřávek, špenát, kopr či hrášek, které ustály i dubnové a květnové jarní mrazíky (stačila bílá netkaná textilie).





A také jsme trochu "tunili" - přibyla opora na fazole (ale v dalších letech třeba i okurky či dekorativní dýně. Fazole jsem sadila zhruba před deseti dny a zatím se k světu moc nemají... snad je teplé dny i noci přesvědčí, že už je čas :-)

A připravili jsme se i na nezvané hosty - vyrobili jsme protislimákovou zábranu z hliníkových profilů .-)


Okolí vyvýšených záhonů tvoří suchá zídka osázená měsíčními jahodami a půdopokryvnou plaménkou šídlatou (Phlox subulata) či agastaší (Agastache) či pamětníkem alpinským (Acinos alpinus).


Mějte se krásně.

A.

19 komentářů:

  1. Aničko,přeji hezké pondělí.Tak tedy vyvýšené záhonky jsou super.Aspoň si někde ulehčíš zádům.No,a já tedy,budu škemrat u manžela,protože sama bych to nedala.Aničko,ještě jsem se Tě chtěla zeptat,jak máš vyřešenou osázenou vaninku u vchodu.Tady u nás je trochu problém s hlínou,pořád jen dokupuji.Ve spodu vaninky máš dírky na odtok vody, drenáž asi jak vysoko,a jaká výška je třeba mít hlíny?Vím,že máš teď hodně práce.Ale byla bych Ti moc vděčná za rady.Měj se moc pěkně a ať se Ti vše daří na co šáhneš.Papa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, odtok vody ve vaničce myslím ani nemám, ale stojí mi pod přesahem střechy, takže to nevadí. Pokud bych ji měla nekrytou v zahradě, kde do ní bude pršet, určitě bych udělala. Drenáž - víš, že už si ani nevzpomínám, zda jsem ji tam vůbec dávala? .-) Už je to delší dobu, ale myslím, že spíš ano. Záleží hodně na té vrstvě hlíny nad ní, já mám hlínu téměř po okraj vaničky (tj. tak 5 cm pod horním okrajem vaničky) a vanička je dost hluboká, rostlinky se tak ani nestačí prokořenit až dolů, takže ve vodě nestojí... Pokud by bylo hlíny méně, dala bych vrstvu drenáže větší. Jinak stačí kousek od dna, odhaduji vrstvu silnou 5 cm. Hezký den i Tobě a moc děkuji za milé přání :-) A.

      Vymazat
    2. Aničko,moc Ti děkuji za radu.Papa Lenka.K

      Vymazat
  2. Aničko záhony a okolí jsou oku lahodící, líbí se mi cestičky z kačírku a vedlejší osázení rostlinami, bude to krásné zákoutí. V dobrém ti závidím ty balvany, ty mi na zahradě docela chybí. V okolí nikde bohužel nemáme. Ty hliníkové profily to je super nápad, bude mne zajímat, zda to opravdu pro atakující slimejše bude zábrana. Už vylezli a požírají co najdou - jenom trávu ne - málem mi sežrali sadbu celeru, naštěstí jsem nasypala granulky. Ale jeden stačili schvátit.
    Ať se ti daří. Letošní jaro nám moc nepřeje, lituji všechny rostlinky co statečně bojují :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, děkuji za ohlas :-) Těším se, že to bude taková další moje oáza v zahradě, hlavně až se rozrostou trvalky vysazené do suché zídky i můj "růžový" kopeček před touto částí zahrady. K hliníkovým profilům - mají takový tvar, že by mělo být nemožné přelézt to (když se dostanou na spodní hranu profilu, musí spadnout, nemají šanci přehoupnout se o tolik stupňů na druhou stranu), v zahradě už se jich docela dost objevuje, ale ve vyvýšených záhonech jsem nenašla jediného, snad to tedy zafunguje, jak má :-) S letošním jarem je to opravdu takové všelijaké... No co naděláme, snad alespoň léto bude příjemné (to loňské mi celkem dost vyhovovalo) :-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. Aničko, já od té doby co máme vyvýšené záhony, slimáky vůbec nemusíme řešit, oni tam prostě asi nevylezou.
    krásné to máš. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, díky :-) K slimákům a vyvýšeným záhonům - já si právě myslím, že jsou schopni zdolat i ty vyvýšené záhony, už jsem je takhle šplhat viděla, proto ta zábrana .-) Každopádně i vyvýšený záhon sám o sobě je určitě překážkou, která se zdolává hůř než vstup na tradiční záhon v úrovni terénu .-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Ani, moc hezké záhony. Já mám takové tři a nemůžu si je vynachválit.
    Pa a zahradničení ZDAR ! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za komentář i zastavení. Krásné dny v zahradě i Tobě :-) A.

      Vymazat
  5. Aničko, vyvýšené záhony vypadají skvěle a moc se mi líbí i okolí záhonů. Kamenné zídky a chodníčky z kačírku vytvářejí krásné zákoutí zahrady. Moc se vám vše povedlo.
    Přeji příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, moc děkuji :-) Něco mi říká, že budu trávit v tomto koutě zahrady mnohem víc času než doposud :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  6. Aničko, máš to na zahradě moc krásné..Kde se dá sehnat tolik kamenů?:o))To je můj sen! Měj se moc krásně! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, děkuji za komentářek :-) Kameny máme "za hubičku" ze štěrkovny, která je hned ve vedlejší obci :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  7. Já jsem věděla, že jsem ty záhony uviděla u tebe, když jsem nedávno hledala informace. Ale nějak se mi nepodařilo najít ten správný článek. Každopádně dokonce i já budu mít malý záhoneček z palet na balkóně. Tak teď jen, abych tam něco vypěstovala:-) Ty to máš, Aničko, nádherné, moc se mi všechno líbí, i okolí záhonů. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak to je super. Tak ať se Tvému minizáhonku daří a je pěkná úrodička :-) Díky moc za pochvalu. Krásný den A.

      Vymazat
  8. Zdravím Aničko, jako vždy moc pěkné. Já mám cibuli takovou prťavoučkou, doufám, že vše dohoníme :-). Ať vše roste, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, děkuji, nemohu se dočkat, až se to všechno "rozjede", to bude teprve radost :-) Přeji pěknou úrodu i Tobě .-) Krásný den A.

      Vymazat
  9. Plánujeme podobné záhony a už na nich pracujeme. Ty Tvé jsou moc hezké a to okolí k nim pěkně ladí. Ať se na zahrádce daří! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tak ať se dílo vydaří i u vás :-) Krásné dny nejen do zahrady .-) A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna