úterý 16. května 2017

Zbláznila jsem se...

... do macramé. Fascinuje mě už od dětství. Poprvé jsem se s ním setkala na květinových závěsných "síťkách", které v té době znal snad každý. Pak přišel jejich útlum a jako by se po nich slehla zem. Ale už je to pár let, co výrobky tvořené technikou macramé opět získávají srdce nejednoho milovníka ručních prací.

Macramé neboli také v češtině drhání je starodávná textilní technika, kterou lidé používali již od 13. století k tvorbě nejrůznějších textilních výrobků. 

Techniku drhání lze prakticky využít při výrobě oděvů, opasků, kabelek, tašek, náramků, šperků i bytových doplňků (závěsy do dveří, závěsné síťky na květináče, tapisérie a mnohé další). Její podstatou je "uzlování", při kterém se ze šňůry splétají uzly. Uzly se mohou doplnit i o další prvky, často to bývají korálky. 


V Česku je drhání nejvíce spojeno se 70. a 80. léty, kdy si lidé doma z různých provázků vyráběli rozličné bytové dekorace. 

Macramé je úžasné v tom, že se v něm vyžijí jak úplní začátečníci, tak naprostí borci, stačí si najít ten správný výrobek pro vlastní úroveň.

Sama několik drhaných výrobků doma mám (opasek, náramek na ruku), ale nejsou bohužel vlastnoručně vyrobené. O jeden vlastní kousek jsem se pokoušela asi před patnácti lety (a stále od té doby se mnou cestuje rozpracovaný po všech mých působištích :-)), ale neměla jsem v té době dost trpělivosti věc dotáhnout do konce. 

Myslím však, že jsem již i v této oblasti postupem času "dozrála" a chtěla bych znovu pokusit štěstí :-) Doma už mám balíček s nakoupeným materiálem a prvním výrobkem by měl být květinový závěs, od kterého se má láska k macramé vlastně datuje. Tak teď jen vybrat ten správný "vzor" a pustit se do práce.

A třeba v tom nezůstanu sama a vyzkouší to i někdo z vás .-) Třeba vás přiložená koláž inspiruje k akci stejně jako mě :-) Pokud už máte někdo z vás s touto technikou zkušenost, budu moc ráda, když se v komentářích ozvete a přidáte třeba pár rad úplným začátečníkům.

Krásný den

A.

8 komentářů:

  1. Taky jsem se znovu "zamilovala". Ještě jsem se k tomu nedostala....
    Na základce jsem se to naučila, ale už si vůbec nic nevzpomínám, takže to budu taky muset nastudovat. Jsem zvědav na tvůj výsledek :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to já taky, ale věřím, že to vyjde, jen najít chviličku se tomu pověnovat .-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. Aničko já jsem jako mladá holka moc drhala, závěsy, obrazy na zeď, pak to opravdu šlo do pozadí a teď jsem si začala drhat malou sovičku jako brož.
    krásný den a drhání zdar. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, tak to až si nebudu vědět rady, vím, na koho se obrátím :-) Díky za komentářek. Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko ahojki.Tak se musím pochlubit,že mám rozdělaný /už ani nepočítám/další závěs na květináč.Dělala jsem ze sisalu.Ale když se potí u práce ruce špatně se to utahuje,je moc ostrý.Jinam ráda dělám z klasických hrubších/rychleji to přibývá/ hnědých provázků.Je sice u drhání dost velká spotřeba,provázky musíš mít dost dlouhé,špatně se navazují.Ale Ty máš rukoděné ručičky,takže se budu těšit určitě v brzké době na Tvůj výtvor.Papa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, super, to je fajn vědět, že už to má někdo další "zmáknutý" :-) Sisal se mi jeví jako hodně chlupatý, tím jsem začínala právě kdysi a na těch chlupech jsem asi pohořela. Teď jsem rozhodnutá buď pro jutu a nebo různě barevné textilní provázky, které už se dají sehnat i u nás (jeden mám čerstvě doma, tak pak poreferuji, jak to s ním šlo). Snad se mi podaří brzy k tomu sednout .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Naposledy jsem drhala asi na základní škole :) Ale vypadá to moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, právě, vypadá to nádherně a to je velká motivace. Když už jsem investovala do pěkného materiálu, nesmím jej nechat dlouho ležet .-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna