středa 19. dubna 2017

Zafúkané...

... kolem mňa všecko je zafúkané... zpívá skupina Fleret v jedné krásné písni a když pohlédnu z okna ven, nezbývá přidat se taky...

Skoro se nechce věřit, že jsem tyto obrázky pořídila jen pár dnů zpátky... Naše kvetoucí zahrada v půli dubna - před příchodem další "zimy". Doufám, že nebude dlouhá...

Myrobalán třešňový "Nigra" (Prunus cerasifera 'Nigra') v plném květu. Až odkvete, budou strom zdobit krásné vínově zbarvené listy.
 

Pohled od vřesoviště směrem dál do zahrady, ve výhledu mj. i převislý kultivar břízy (Betula pendula 'Youngii'). Na malých obrázcích pak podsadba myrobalánu - vlevo nahoře výhled na žlutozeleně zbarvené listy dřišťálu (Berberis Thunbergii 'Tiny Gold') a po kovových "věžičkách" se pnoucí brslen Fortuneův (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'). Vpravo dole žlutozelené listy tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius 'Luteus').


Od "pravého" zahradního oblouku k myrobalánu, půdopokryvná plaménka šídlovitá těsně před rozkvětem... zaujmou i "sloní uši" bergénií. "Srdíčka" patřila kdysi do každé venkovské zahrádky (Lamprocapnos spectabilis), "kostičky" patří rostlině zvané řebčík kostkovaný.


Výhled do kvetoucí skalky a také svěže zelené jarní trávníkové plochy na malém obrázku vpravo dole, to člověka vždycky dobije... zapomněla bych na naši nově nataženou síť, manžel chce začít pořádat rodinné turnaje (nejen) v badmintonu :-)


Náš nový červený minimplůtek s keramickými kočičáky zavěšenými na kus větve.... a několik výhledů k suché zídce a velkému růžovému oblouku či lavičce, kterou jsme zdědili po manželově tatínkovi.


Letošní jarně velikonoční osázení květináčů zavěšených na kotci - až odkvetou, půjdou do záhonu a místo nich obsadí květináčky nějaké pěkné letničky. Spolu s narcisy v květináčích i pohled na kvetoucí kdoulovec japonský, na podzim se z květů vyvinou voňavé (i jedlé) plody podobné jablíčkům.


Na velkém obrázku odkvétající zlatice a vpravo od ní kvetoucí muchovník (výborný, nenáročný keř s jedlými plody vzhledem připomínající borůvky, chuťově jsou však spíše sladkotrpké a rovněž velmi zdravé). Na malém obrázku vpravo nahoře těsně před rozkvětem hloh tečkovaný "Aurea" (na podzim ozdobený hromadou krásných žlutých, voňavých "minijablíček").


Hezké dny a snad brzký návrat jara

A.

10 komentářů:

  1. Jakmile jsem viděla nadpis, hned jsem si začala notovat :) Opět krásný fotočlánek. Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji, také ráda notuji :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  2. Dobry večer, Aničko . Sleduji Váš blog a moc se mi líbí. Jenom mi je divne, ze nevyfotite pejska. Myslim, ze mate labradora? Ja totiz pejsky chovam pres 30 let.Mejte krasny vecer. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Martino. Díky komentář. Divné na tom nic není, náš pejsek je už bohužel několik let v psím ráji a my si od té doby, co nám umřel, nepořídili dalšího (kotec ale kvůli tomu nelikvidujeme .-)). Možná se to změní letos na přelomu léta a podzimu, uvidíme .-) Nebyl to ale labrador, ale fenka německého ovčáka. Přivezli jsme si ji kdysi ještě na naše předchozí bydlení na starém domě z útulku a hodnějšího psa by v okolí pohledal. Byla velmi chytrá, dobře vycvičená a milovala celou naší rodinu. Brávali jsme ji s sebou hodně na výlety do hor, když jsme otevřeli v autě kufr, hned do něj skočila a těšila se, že spolu někam zase vyrazíme. Hodně na ni vzpomínáme. Hezký večer A.

      Vymazat
  3. Boze, to jsem nechtela. S manzelem jsme pochovali v loni v srpnu 4 vymarandu a nemohu se s tim porad srovnat.Byla to partacka milovana.Jeste ze mame fenecku bordo dogy, je moc hodna, ale takovy soliter.Neponuchna se , ale take ksem za ni rada.Strasne trpela, ldyz nam Barunka umrela.Tak se nezpobte, netusila jsem.Preji krasny vecer.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač se omlouvat, určitě se nezlobím, jen mne nenapadlo, že by se nad tím někdo mohl zamýšlet... ale když je někdo pejskař, tak je pravda, že mu ten pes někde na fotkách musí chybět, když vidí kotec :-) Věřím, že zase jednou pejska zase budeme mít, dřív nebo později. Se ztrátou jsme se už srovnali, spíš jde teď o praktické otázky, jsme trochu v jiné situaci, než když jsme kdysi pořizovali pejska a uvědomujeme si i závazky, které jsou s pejskem spojené a když už jsou děti o trochu větší, rádi bychom se zase trochu víc cestovali i dál než za hranice katastru naší obce :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, písnička mi hned naskočila, jakmile jsem přečetla nadpis... ;-)Moc se mi líbí. Obrázky z vaší zahrady jsou krásné (jako vždy). Snad se počasí brzy umoudří, abychom mohli naše zahrádky dále vylepšovat. :-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ta písnička asi hned "naskočí" mnohým z nás, tak hodně zlidověla :-)

      A přeji nám všem brzký návrat jara, nejen kvůli našim plánům zahradním .-)

      Pa a díky moc za komentářek :-)

      A.



      Vymazat
  5. Aničko je to nádherné to všechno kvetlo ale tem sníh u nás zase je celá zahrada pod sněhem moc hezké obrázky příjemný den přeji .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bety, snad tahle druhá zima rychle přejde s co nejmenšími následky... Co člověk nadělá, no... Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna