pondělí 1. září 2014

Domácí diviznový sirup...

... jsem jako dítě milovala. Dělávala ho babička a my s mladší sestrou nadšeně imitovaly kašel, abychom dostali další dávku oné sladké medicíny :-)

Loni jsem si přinesla od rodičů mladé rostlinky divizny (dvouletka) a letos jsem se tak mohla těšit z květů divizny i na naší zahradě. Což mi připomnělo mou zelenou výměnu, kterou jsem před pár dny odstartovala, a spolu s ní Modravou, kterou budu obdarovávat. Mezi rostlinami, jež by ji potěšily, totiž jmenovala i diviznu... No uvidíme, co se s tím dá dělat... :-)

Ale zpátky k divizně a sirupu. Nelenila jsem a květy sbírala a prokládala cukrem (aspoň ze začátku ano, pak už jsem nějak nestíhala :-)). A netrpělivě jsem čekala, až šťáva, kterou květy proložené cukrem vypustí, získá typickou tmavě hnědou barvu. Přiznám se bez mučení - trpělivost nepatří mezi mé nejsilnější stránky - takže jsem už asi po dvou týdnech volala babičce, abych si postěžovala, že má divizna vzdoruje a nechová se tak, jak bych si přála :-)


Dostalo se mi ubezpečení, že divizna je v pořádku, jen trochu víc té trpělivosti bych to chtělo... zhruba 6týdenní :-) To byla na mne ale příliš dlouhá doba. Zaměstnala jsem hlavu i ruce jinými "naléhavými" činnostmi a na milovanou diviznu zapomněla. Dnes jsem jí objevila v ledničce a byla přesně taková, jaká měla být. Propasírovala jsem šťávu přes sítko do menší pěkné skleničky (dar mých rodičů - kupují v nich výborné zavařené vepřové maso v Lídlu), zavíčkovala a uložila do lednice, kde bude čekat v pohotovosti. Podzim a s ním i různá nachlazení (nedělám si v tomto ohledu žádné iluze) se blíží... Jsme připraveni :-)

A co vy, máte plnou lékárničku?

Krásný začátek školního roku

Anička

7 komentářů:

  1. Milá Aničko,
    já mám ve své lékárně zatím jen tymiánový a šalvějový sirup. Na diviznový se chystám až příští rok, letos jsem si divizny tepřive vysela. Jestli už máš pro Modravu nějakou kytičku vymyšlenou, tak já jí diviznu klidně pošlu. Také se chystám na griotku z trnek. Asi to není tak léčivé jako diviznový sirup, ale groček na zahřátí je z toho úžasný. Hodně tvůrčích i pěstilelských úspěchů. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky za komentář i nabídku divizny pro Modravou :-) Zítra vpadnu zase do záhonu, tak zkusím pohledat a uvidí se :-) Ta griotka z trnek - zní to dobře (i pro skoro abstinenta), dej vědět, jak si dopadla. Možná by to byla inspirace na pěkný dárek pro jednoho mého blízkého příbuzného :-) Hezký večer Anička

      Vymazat
  2. S diviznou jsem ještě nic nedělala .... a letos jen smrkový:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, Ajko, a já právě ten smrkový letos zase nějak nestihla vyzkoušet... Příští rok si to vyměníme, ano? :-))

      Vymazat
  3. Aničko jestli se Ti povede získat návod na griotku s trnek mohla by jsi se podělit o návod? může to bý dost dobré.
    Už jsem si od Tebe zdovolením opsala diviznový achtěla by tu lékárnu ještě rozšířit! Zdraví Tě moc! Luďka
    soboroval@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna